Από το «όλοι μέσα» στο «όλοι έξω»: Το πολιτικό παρασκήνιο

Σε στροφή άρδην στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης: την στροφή από το «όλοι μέσα» στο… «όλοι έξω», την ώρα που η πανδημία καλπάζει με ρεκόρ διασωληνωμένων και με 1.533 κρούσματα  σε μόλις 12.459 τεστ.

 Η εν λόγω στροφή επρόκειτο να ανακοινωθεί σήμερα, τελικώς όμως η σχετική – και για μια ακόμη φορά προναγγελθείσα και προδιαγεγραμμένη – εισήγηση της επιτροπής Τσιόδρα μετατέθηκε για την Παρασκευή. Ο λόγος ήταν ότι οι λοιμωξιολόγοι ήθελαν να έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία, αν μη τι άλλο, δύο 24ώρων με αξιόπιστο αριθμό τεστ για να καταλήξουν στο ποιες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν πρώτες και, κυρίως, στο εάν το επιδημιολογικό τους αποτύπωμα θα είναι διαχειρίσιμο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Βασικό, έως και αποκλειστικό, κριτήριο εδώ παραμένει η αντοχή του ΕΣΥ καθώς τα επόμενα 24ωρα αναμένεται νέα έκρηξη κρουσμάτων, με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρρηγιάννη να προειδοποιεί για 3.000 κρούσματα ημερησίως έως τις 25 Μαρτίου.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

Η κεντρική απόφαση πάντως είναι ειλημμένη, το lockdown πηγαίνει προς άρση παρ’ ότι μετά από τεσσεράμισι μήνες καραντίνας τα κρούσματα είναι περισσότερα απ’όσα είχαμε όταν επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, και οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί.

Το δημοσκοπικό κόστος της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας αποτιμήθηκε σε αλλεπάλληλες συσκέψεις το τελευταίο – και ιδιαίτερα φορτισμένο – τετραήμερο στο Μαξίμου, το πολιτικό πλαίσιο είχε ήδη οριστεί πριν από το Σαββατοκύριακο προσμετρώντας και τον κοινωνικό θυμό στους δρόμους, κι εκείνο που συμφωνήθηκε την Καθαρή Δευτέρα στην σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ήταν να εκπονηθεί ένα, κατά το δυνατόν ασφαλές, μοντέλο και χρονοδιάγραμμα ανοίγματος της κοινωνίας και της οικονομίας με σχεδόν άμεση έναρξη.

Είχε προηγηθεί, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», η προαναγγελία  από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο ο οποίος, κατά τις πληροφορίες, ήταν μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη οι πιο σθεναροί εισηγητές της ταχείας άρσης του lockdown. Η θέση που εξέφρασαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις τελευταίες συσκέψεις ήταν ότι η εμπιστοσύνη στα περιοριστικά μέτρα έχει χαθεί λόγω κόπωσης, ότι κάθε επιπλέον εβδομάδα σκληρού lockdown μπορεί να υπονομεύει καταλυτικά τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης και πως απαιτείται πάραυτα το χτίσιμο προσδοκίας – ήτοι, ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες ημερομηνίες και στόχους για την μεγάλη «έξοδο» και το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Εξ ου και ο Ακης Σκέρτσος είπε στην «Καθημερινή» ότι «θεωρούμε πως είναι αναγκαία μια νέα κοινωνική συμφωνία για το πλαίσιο διαχείρισης του τέλους της πανδημίας που θα εξειδικευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Κατ’ αρχάς απαιτείται ορατότητα με σαφή χρονικά ορόσημα που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει περιβληθεί με την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Οσοι γνωρίζουν τα τεκτενόμενα μεταξύ Μαξίμου και επιτροπής επιδημιολόγων θεωρούν ότι σ’ αυτή την αλλαγή στρατηγικής δεν ήταν καθόλου τυχαία – όπως δεν ήταν και έκπληξη για τον πρωθυπουργό – και η παρέμβαση της καθηγήτριας Αναστασίας Κοτανίδου την περασμένη εβδομάδα με την παραδοχή ότι «η επιτροπή έχασε τον δρόμο» και, υπό το βάρος της κόπωσης, «παίρνει και λάθος αποφάσεις».

Κατά μία εκδοχή, η παρέμβαση αυτή έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αναγκαία διέξοδο για αλλαγή στρατηγικής, χωρίς να χρειαστεί να παραδεχθεί η κυβέρνηση πως η πολιτική των αλλεπάλληλων lockdowns απέτυχε παταγωδώς.
Τώρα, το πρακτικό ζήτημα είναι εάν στην πολύ πιθανή περίπτωση έκρηξης των κρουσμάτων τα επόμενα 24ωρα θα διατηρηθεί το αρχικό πλαίσιο για άνοιγμα κομμωτηρίων στις 22 Μαρτίου και λιανεμπορίου στις 29 του μήνα, ή θα υπάρξει κάποια νέα μικρή παράταση.

Η τελική απόφαση θα είναι και πάλι πολιτική και θα ληφθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όλα ωστόσο δείχνουν άνοιγμα καθώς το κόστος του αποτυχημένου τετράμηνου lockdown κρίνεται ήδη εξαιρετικά βαρύ για την κυβέρνηση.

Μοίρασε το άρθρο!