Απόρρητα έγγραφα του FBI: Εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

238393-s-d23f09b3da020448df8cab616d0e17248f524efc

Νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Σαουδική Αραβία εμπλέκεται βαθιά στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης φέρνει στην δημοσιότητα η εφημερίδα «New York Post».

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφα του FBI τα οποία κατατέθηκαν σε μια αγωγή εναντίον της Σαουδικής Αραβίας από τους συγγενείς 1.400 θυμάτων, από τους περίπου 3.000 νεκρούς της επίθεσης.

Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει μια «δοκιμή» της επίθεσης και μάλιστα επί αμερικανικού εδάφους.

Συγκεκριμένα, η πρεσβεία φέρεται να πλήρωσε δύο Σαουδάραβες υπηκόους να πετάξουν από το Φοίνιξ στην Ουάσιγκτον, σε μία «δοκιμή» των μέτρων ασφαλείας των πτήσεων και των αεροδρομίων, δύο χρόνια πριν δύο αεροπλάνα γεμάτα επιβάτες χτυπήσουν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ένα ακόμη το Πεντάγωνο και ένα αεροπλάνο να συντριβεί στην Πενσυλβάνια.

Η Σαουδική Αραβία αρνείται σταθερά ότι συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, οι δικηγόροι των θυμάτων δήλωσαν ότι τα στοιχεία δείχνουν «ένα μοτίβο οικονομικής και επιχειρησιακής υποστήριξης» για τη συνωμοσία της 9/11 από επίσημες πηγές της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την Post.

Οι δικηγόροι της άλλης πλευράς υποστηρίζουν πως τα στοιχεία είναι ανυπόστατα και περιστασιακά.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του FBI, δύο Σαουδάραβες φοιτητές, ο Mohammed al-Qudhaeein και ο Hamdan al-Shalawi ήταν στην πραγματικότητα μέλη του «δικτύου των πρακτόρων» της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ και συμμετείχαν στη συνωμοσία.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους το Νοέμβριο του 1999, οι Σαουδάραβες, σύμφωνα με μάρτυρες, προσπάθησαν να μπουν στο πιλοτήριο του αεροσκάφους για να ελέγξουν την ασφάλεια. Οι πιλότοι έκαναν έκτακτη προσγείωση εξαιτίας του συμβάντος και οι δράστες ανακρίθηκαν από το FBI, το οποίο τελικά τους άφησε να φύγουν.

Σύμφωνα με την Post, το FBI επιβεβαίωσε ότι τα αεροπορικά εισιτήρια των δύο ανδρών πληρώθηκαν από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον.

Οι δύο άνδρες φέρονται επίσης να παρακολούθησαν ένα συμπόσιο στην Ουάσιγκτον, που οργάνωσε η Σαουδαραβική πρεσβεία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ισλαμικών και Αραβικών Επιστημών στην Αμερική, που είχε προσλάβει ως λέκτορα τον ισλαμιστή ιερωμένο της Αλ Κάιντα, Ανουάρ Αλ Αουλάκι. Ο τελευταίος είχε βοηθήσει αργότερα τους αεροπειρατές να βρουν κατάλυμα και να αποκτήσουν ταυτότητες στις ΗΠΑ, όταν έφθασαν στις αρχές του 2000. Σύμφωνα με τη New York Post οι δύο Σαουδάραβες ζούσαν στην Αριζόνα κι είχαν συχνή επικοινωνία με αξιωματούχους της χώρας τους.

Ο Σον Κάρτερ είπε ότι οι ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην ομαδική αγωγή βασίζονται σε πάνω από 5.000 σελίδες αποδεικτικών στοιχείων.

Ο νόμος της 9/11

Η αγωγή εκδικάζεται στο πλαίσιο ενός νόμου που υιοθετήθηκε πέρυσι στις ΗΠΑ, ο οποίος επιτρέπει στις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου να μηνύσουν τη σαουδαραβική κυβέρνηση.

Ο νόμος επιτρέπει στους επιζώντες και τους συγγενείς των θυμάτων να κινούνται νομικά εναντίον ξένων κυβερνήσεων στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ και να ζητούν αποζημίωση εάν οι κυβερνήσεις αυτές αποδειχθεί ότι φέρουν κάποια ευθύνη για επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.

Οι 15 από τους 19 άνδρες που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις του 2001 ήταν Σαουδάραβες υπήκοοι. Οι οικογένειες των θυμάτων πάλεψαν χρόνια, ασκώντας πιέσεις στους πολιτικούς για το δικαίωμα να μηνύσουν το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας στα αμερικανικά δικαστήρια για τυχόν ρόλο που έπαιξε στην επίθεση  η κυβέρνησή της.

Μοίρασε το άρθρο!