Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Σύρο,Ιτέα,Γιάννενα,Γορτυνία

Με αμείωτο κέφι και διασκέδαση συνεχίζονται ανά την Ελλάδα, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρά Δευτέρα

Σύρος

Το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» (σ.σ. Συριανός σατιρικός ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης) ξεκίνησε το Τριώδιο με το 5οΚυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού και συνεχίζεται με καθημερινές εκδηλώσεις, όπως το Καρναβάλι στην Αγορά της Σύρου, έως και την Κυριακή της Τυρινής, όπου επιχειρήσεις του νησιού μεταμφιέζονται σε καρναβαλικά μουσεία. Το Σάββατο 9 Μαρτίου θα γίνει παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων στην Ανω Σύρο, στις 20.00, και αναβίωση του εθίμου «Ζεϊμπέκια».

Το Συριανό Καρναβάλι ολοκληρώνεται την Κυριακή της Τυρινής 10 Μαρτίου με την καρναβαλική παρέλαση στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, στις 16.00, και μετά την τελετή λήξης θα ακολουθήσει πάρτι στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπαπαδάκη. Την Καθαρά Δευτέρα Κούλουμα στις εξοχές της Σύρου, και την Τρίτη 12 Μαρτίου το Κάψιμο του Καρνάβαλου στην Ανω Σύρο, στην πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη στις 20.00 (αναβίωση του εθίμου της τελευταίας Αποκριάς των Καθολικών).

Ιτέα

Στην Ιτέα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Δήμου Δελφών, απόψε το βράδυ, θα γίνει η νυχτερινή παρέλαση των αρμάτων και το Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου το μεγάλο παιχνίδι.

Την Κυριακή της Τυρινής θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση των αρμάτων ενώ την ίδια μέρα γιορτάζουν και τη «Νερατζιτιά» (από τις πολλές νεραντζιές που έχει η πόλη) γλυκό του κουταλιού, που ετοιμάζουν στο λιμάνι. Την Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστούν τα Κούλουμα με διαγωνισμό χαρταετού.

Γιάννενα

Στη δημοτική κοινότητα του Κατσικά, το Σάββατο 9 Μαρτίου, στον αύλειο χώρο του δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί πάρτι των καρναβαλιστών, μεταξύ 21.00 – 23.30, με dj set, ενώ την Κυριακή της Τυρινής, στις 12.00, θα ξεκινήσει η καρναβαλική παρέλαση, διοργάνωση της Δημοτικής Κοινότητας Κατσικά, του Πολιτιστικού Συλλόγου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

Την ίδια μέρα, Κυριακή της Τυρινής 10 Μαρτίου, από το απόγευμα, στιςγειτονιές της πόλης των Ιωαννίνων ανάβουν οι παραδοσιακές «Τζαμάλες», που, μαζί με τα υπόλοιπα παραδοσιακά δρώμενα της Ηπειρώτικης Αποκριάς, πυροδοτούν το κέφι και την χαρά. Τις «Τζαμάλες» συνοδεύουν χορός γύρω από τη φωτιά, πειράγματα και γλέντι μέχρι τα ξημερώματα, με τη συνοδεία κρασιού.

Την Καθαρά Δευτέρα, στο πάρκο Λιθαρίτσια, θα εορταστούν τα Κούλουμα, με  σαρακοστιανούς μεζέδες, υπό τους ήχους λαϊκής και παραδοσιακής ορχήστρας.

Γορτυνία

Στην Αρκαδία, στο Δήμο Γορτυνίας, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις έχουν, ήδη, ξεκινήσει, από την Τσικνοπέμπτη και συνεχίζονται με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής. Συγκεκριμένα, στη Δημητσάνα, την Κυριακή της Τυρινής αναβιώνει το έθιμο το «Κάψιμο του μακαρονά», στις 18.00, το οποίο περιλαμβάνει παρέλαση καρναβαλιστών με τον «Μακαρονά» (ομοίωμα γεμάτο με μπαρούτι) να ηγείται της παρέλασης πάνω σε γάιδαρο και να καίγεται με το πέρας της παρέλασης.

Στα Λαγκάδια, το 12ο Λαγκαδινό Καρναβάλι, διαρκεί τέσσερις ημέρες, από την Παρασκευή 8 έως την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου, και περιλαμβάνει καρναβαλικό εργαστήρι, παραδοσιακό γλέντι, δρώμενα από τους αιώνιους αρκαδικούς μύθους, παρέλαση και το «κάψιμο του τράγου». Την Καθαρά Δευτέρα, στις 12.00 το μεσημέρι, στην πλατεία, θα γιορταστούν τα Κούλουμα με φασολάδα κι άλλα σαρακοστιανά εδέσματα.

Στη Στεμνίτσα, την Κυριακή της Τυρινής, στις 11.30 π.μ., το πρόγραμμα έχει διασκέδαση στη πλατεία με μουσική, χορό και ζεστό «τσουκαλόκαυτο» ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστούν τα Κούλουμα με ζεστή φασολάδα και  άλλα σαρακοστιανά εδέσματα.

Στη Βυτίνα την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 16.00 στην πλατεία θα έχει ψυχαγωγική παράσταση με κλόουν, παραδοσιακό γαϊτανάκι και μουσική, στα Τρόπαια, στις 12 το μεσημέρι θα αναβιώσουν έθιμα όπως το «λιώσιμο γουρουνιού» (παρασκευή επί τόπου χοιρινού παστού) και θα έχει κέρασμα με φρέσκιες τηγανίδες, μεταμφιέσεις και λαϊκό γλέντι, στο Βαλτεσινίκο, από Παρασκευή έως Καθαρά Δευτέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταμφιέσεις, χορευτικά, αποκριάτικα παιχνίδια, κάψιμο καρνάβαλου, στη Χώρα το Σάββατο 9 Μαρτίου, το βράδυ θα γίνει παραδοσιακή «Γιορτή της Τσιγαρίδας» κ.ά.

Μοίρασε το άρθρο!