Αποδείξεις: Επανέρχονται οι χάρτινες – Αλλαγές στη φορολοταρία

Την επαναφορά των χάρτινων αποδείξεων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών αφού εξετάζεται να υπολογίζονται μαζί με τις ηλεκτρονικές στο χτίσιμο του αφορολογήτου, ήτοι για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων που πρέπει να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μέσω συναλλαγών. Η δυναμική επιστροφή των χάρτινων αποδείξεων θα φέρει τα πάνω κάτω και στη φορολοταρία, καθώς σχεδιάζεται οι κληρώσεις να μην αφορούν τις e-αποδείξεις, αλλά μόνο τις χάρτινες με κίνητρο μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε πρώτη φάση οι χάρτινες αποδείξεις με χρήση μετρητών θα μετρούν για τη φορολοταρία που πραγματοποιεί κάθε μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και σε δεύτερο χρόνο θα μετρούν και αυτές για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων.

Το σχέδιο για τις χάρτινες αποδείξεις

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ANT1 το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τις χάρτινες αποδείξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η δημιουργία μιας εφαρμογής στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στην οποία οι φορολογούμενοι θα αποστέλλουν την απόδειξη που πήραν από μια συναλλαγή με μετρητά.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που σχεδιάζεται, ο φορολογούμενος θα μπορεί, αφού πρώτα «σκανάρει» την απόδειξη, στη συνέχεια να την αποστέλλει στην ΑΑΔΕ. Η εφαρμογή θα διατίθεται από το Google Play και ο φορολογούμενος ακόμα και μέσω ενός smartphone θα μπορεί να «σκανάρει» τον ειδικό κωδικό QR Code, που είναι πάνω στην απόδειξη. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με αυτόν τον τρόπο θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή που πραγματοποιείται με τα παράνομα λογισμικά ταμειακών μηχανών, αφού θα γίνεται αυτόματα έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα της απόδειξης.

Παροχή έξτρα κινήτρων

Παράλληλα, προβλέπεται η παροχή έξτρα κινήτρων ώστε οι φορολογούμενοι να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής και να επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στις κληρώσεις που πραγματοποιούνται κάθε μήνα από την ΑΑΔΕ μέσω της φορολοταρίας. Με το υφιστάμενο καθεστώς 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ στις μηνιαίες κληρώσεις. Με τις προωθούμενες αλλαγές σχεδιάζεται οι φορολογούμενοι να κερδίζουν πολύ μεγαλύτερα χρηματικά ποσά αλλά και πλούσια δώρα. Οι αλλαγές θα τρέξουν παράλληλα με την online διασύνδεση περίπου 600.000 ταμειακών μηχανών με τις φορολογικές αρχές, εγχείρημα που εκτιμάται ότι θα συμβάλει αποτελεσματικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι με την αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών με νέας τεχνολογίας, που θα είναι συνδεδεμένες με το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ και θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις, τις οποίες κόβουν οι επιχειρήσεις, θα είναι πολύ εύκολος ο έλεγχος των επιχειρήσεων.

Μοίρασε το άρθρο!