Ανώτερη η Μπέτις στο “Γ. Καραϊσκάκης”, υποχρέωσε σε παθητικό ρόλο τον Ολυμπιακό για το τελικό 0-0

Ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε στο Φάληρο την Μπέτις στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League και μπορεί να θεωρεί εαυτόν κερδισμένο από το τελικό 0-0 στην αναμέτρηση. Οι “βερδιμπλάνκος” ήταν ανώτεροι, έδωσαν ξέφρενο ρυθμό στη μεσαία γραμμή αλλά οι Πειραιώτες άντεξαν στην πίεση ακόμη και με αριθμητικό μειονέκτημα στο τελευταίο 20λεπτο.

Αυτά είναι τα τρία πράγματα που μάθαμε από την αναμέτρηση του “Γεώργιος Καραϊσκάκης”:

1. ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο Πέδρο Μαρτίνς έδωσε φανέλα βασικού στους Μεριά, Φετφατζίδη και Χάσαν αντί των Ρόντερικ, Χριστοδουλόπουλου και Γκερέρο. Διατήρησε στον άξονα της μεσαίας γραμμής τους Μπουχαλάκη – Καμαρά και κράτησε δίπλα του τους Γκιλιέρμε και Νάτχο.

Ο Πορτογάλος τεχνικός ήθελε την ομάδα του να πιέσει από το ξεκίνημα και να βρει συνεργασίες από τα άκρα, εκεί που θεωρητικά του έδινε πλεονέκτημα το σχήμα της Μπέτις, με έναν ποδοσφαιριστή στην κάθε πλευρά. Την ίδια στιγμή οι Πειραιώτες όφειλαν να δώσουν βάση στην ανασταλτική τους λειτουργία στη μεσαία γραμμή, χώρο που οι Ισπανοί έψαχναν τον παίκτη παραπάνω.

Ο Ολυμπιακός υπέφερε στο πρώτο 45λεπτο. Δεν μπορούσε να κρατήσει τη μπάλα, ούτε να βρει ρυθμό, αλλά ούτε και απαντήσεις στα προβλήματα που του έβαζε η Μπέτις, βγάζοντας συνέχεια παίκτες στην επίθεση από την πίσω γραμμή.

Ο Μαρτίνς μόλις στο 35′ τράβηξε τον Μπουχαλάκη στον πάγκο (είχε κίτρινη από το 21′ και κυρίως αδυνατούσε να ακολουθήσει την κίνηση των αντίπαλων χαφ), ρίχνοντας στο χορτάρι τον Νάτχομε την ελπίδα να βρει λύσεις μέσα από την ηρεμία του Ισραηλινού χαφ με τη μπάλα στα πόδια.

Στο 41′ από προσωπική φάση του Φορτούνη, ο Ολυμπιακός έφτασε μια ανάσα από το γκολ, κόντρα στη ροή του αγώνα. Ο Ποντένσε όμως δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ρόμπλες και ο Χάσαν στην επαναφορά έστειλε τη μπάλα άουτ. Η αλήθεια είναι πως με τη συνολική εικόνα του πρώτου μέρους, οι Πειραιώτες πήγαν και ευχαριστημένοι στα αποδυτήρια με το 0-0.

2. ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ Η ΜΠΕΤΙΣ

Ο Κίκε Σετιέν προχώρησε μίνι ροτέισον, αφήνοντας εκτός ενδεκάδας παίκτες όπως οι Μπάρτρα, Κανάλες, Σανάμπρια και Μπουντεμπούζ. Ο τεχνικός της Μπέτις ήθελε να κάνει αυτή την διαχείριση, καθώς για τους Ανδαλουσιάνους ακολουθεί το ματς με την Αθλέτικ Μπιλμπάο στην La Liga.

Το σχήμα με τρεις στόπερ που έχει καθιερώσει ο Σετιέν δίνει πολλές δημιουργικές επιλογές στην Μπέτις από τη μέση και μπροστά, που σε συνδυασμό με την ταχύτητα των παικτών της σε σκέψη και πόδια, κάνει την ισπανική ομάδα εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά στο κάθετο παιχνίδι.

 Ενδεικτική η φάση του 14′, όταν ο Χοακίν λειτούργησε ως έξτρα χαφ στην πλάτη των Μπουχαλάκη – Καμαρά και με μια επαφή έβγαλε τετ-α-τετ τον Λορέν Μορόν, για να έρθει το καταπληκτικό τάκλιν του Τσιμίκα να σώσει τον Ολυμπιακό από τα χειρότερα.

Η Μπέτις κυριάρχησε στο πρώτο 45λεπτο, κυκλοφόρησε άριστα την μπάλα, είχε φρενήρη ρυθμό στη μεσαία γραμμή και στρίμωξε τους “ερυθρόλευκους”. Αλλά χωρίς να βρει φάσεις με συνέπεια στην περιοχή του Γιαννιώτη. Η ξεκάθαρη υπεροχή των “βερδιμπλάνκος” δεν μετουσιώθηκε σε τίποτε ουσιαστικό, δίνοντας την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να επιχειρήσει την ανασύνταξη του στην ανάπαυλα.

3. ΟΡΘΙΟΣ ΜΕ ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΦΟΒΕΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Φετφατζίδη να σπαταλά φτηνά μια κλασική φάση για γκολ, όταν από πάσα του Ποντένσε βρέθηκε φάτσα με τον Ρόμπλες αλλά το πλασέ του ήταν πάνω στον αντίπαλο γκολκίπερ. Στο 55′ ο Ελαμπντελαουί έκοψε καταπληκτικά τον Τέγιο πριν εκτελέσει μέσα από την περιοχή, έχοντας κινηθεί στην πλάτη της άμυνας.

Κακό νέο για τους Πειραιώτες ότι τα δεδομένα της αναμέτρησης δεν άλλαζαν. Η Μπέτις συνέχιζε σε ένα φουλ επιθετικό παιχνίδι (με κατοχή μπάλας σταθερά στα επίπεδα του 70%), “τζόγαρε” αφήνοντας χώρους στα μετόπισθεν, αλλά αναγκάζοντας τον Ολυμπιακό να χάνει μέτρα στο γήπεδο δεν του επέτρεπε να τους εκμεταλλευτεί. Απίστευτο λάθος του Βούκοβιτς στο 61′ έφερε τον Λεόν σε θέση βολής, με τον Γιαννιώτη να κρατά όρθιους τους “ερυθρόλευκους”.

Ο κόσμος έπαιζε μεγάλη μπάλα από τις κερκίδες βλέποντας την ομάδα του στριμωγμένη, ο Καμαρά ανάγκασε τον Ρόμπλες σε σπουδαία επέμβαση στο 72′ και αμέσως μετά ο Τσιμίκας είδε δεύτερη κίτρινη κάρτα, με τους Πειραιώτες να συνεχίζουν με αριθμητικό μειονέκτημα για το τελευταίο σπριντ του αγώνα.

Ζητούμενο πλέον για τον Ολυμπιακό ήταν να πάρει κάτι από το παιχνίδι και τα κατάφερε. Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν την συγκλονιστική στήριξη της εξέδρας, άντεξαν στην πίεση της Μπέτις και έμειναν όρθιοι μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Stefanski, κατακτώντας έναν βαθμό που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος για τη συνέχεια με βάση την εικόνα του αγώνα.

Επόμενη αποστολή των Πειραιωτών στον έκτο όμιλο αυτή με τη Μίλαν εκτός έδρας, στις 4 Οκτώβρη.

Γήπεδο: Γεώργιος Καραϊσκάκης

Διαιτητής: Daniel Stefanski (POL)

Βοηθοί: Marcin Boniek (POL), Dawid Igor Golis (POL)

Επιπρόσθετοι βοηθοί: Bartosz Frankowski (POL), Zbigniew Dobrynin (POL)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μαρτίνς): Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Μεριά, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Καμαρά, Μπουχαλάκης (35′ Νάτχο), Φετφατζίδης (71′ Χριστοδουλόπουλος), Ποντένσε (80′ Τοροσίδης), Φορτούνης, Χάσαν.

ΜΠΕΤΙΣ (Σετιέν): Ρόμπλες, Μαντί, Χάβι Γκαρσία, Σίδνεϊ, Γκουαρδάδο, Μπαραγκάν, Λο Σέλσο (83′ Ινούι), Σέρχιο Λεόν (72′ Κανάλες), Τέγιο, Χοακίν (80′ Σανάμπρια), Λορέν Μορόν.

Γκολ: -/-

Κάρτες: 21′ Μπουχαλάκης, 32′ & 73′ (αποβολή) Τσιμίκας / 75′ Κανάλες, 84′ Ινούι

Η βαθμολογία στο Group F (1η αγ.):

1. Μίλαν 3 (1-0)

2. Ολυμπιακός 1 (0-0)

3. Μπέτις 1 (0-0)

4. Ντουντελάνζ 0 (0-1)

πηγή πληροφοριών:sport24

 

 

 

Μοίρασε το άρθρο!