Αιρετοί και Δημοτικοί Υπάλληλοι γλυτώνουν καταλογισμούς για δαπάνες δύο χρόνων

«Προς αποφυγή τυχόν καταλογισμών σε Αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες των Δήμων», η Κυβέρνηση έχει καταθέσει προς ψήφιση το άρθρο 42 στο Νομοσχέδιο-“σκούπα”   του Υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίζεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε αυτό ορίζονται τα εξής:

« Άρθρο 42: Δαπάνες Δήμων

Δαπάνες που πληρώθηκαν από ΟΤΑ Α’ βαθμού από 1η.1.2020 έως και τη δημοσίευση του παρόντος, στο πλαίσιο υλοποίησης έργων και δράσεων χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για τις οποίες δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Π.Δ. 80/2016, θεωρούνται κανονικές, εφόσον οι Αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης εκδόθηκαν πριν την πληρωμή των εν λόγω δαπανών. »

Υπενθυμίζουμε ότι το Προεδρικό Διάταγμα 80/2016 αφορά την ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες, είναι το Π.Δ.  που εφαρμόζεται περισσότερο από κάθε άλλο, καθημερινά και συνεχώς σε όλους τους Δήμους.

Επισημαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε να καταθέσει λεπτομέρειες για την έκταση του φαινομένου που “ξεπλένει”.  Στα κατατεθέντα έγγραφα δεν δίνει στοιχεία ούτε για το ύψος των δαπανών ούτε για την έκταση του προβλήματος.

Δηλαδή, σε πόσους Δήμους άραγε συνέβη, σε λίγους ή  σε πολλούς Δήμους ή ενδεχομένως σε έναν μόνο Δήμο, οπότε και η διάταξη θα ήταν φωτογραφική.

Ήταν η πλειοψηφία των Δημοτικών Υπαλλήλων που δεν εφάρμοσε το Π.Δ. ;  

Ή μέσα σε συνθήκες πανδημίας και υποστελέχωσης, άλλοι ήταν τα “κορόιδα” που κοπίασαν για να είναι 100 % σωστοί στη δουλειά τους, και άλλοι οι “έξυπνοι” που δεν εφάρμοσαν τα οριζόμενα στο Π.Δ. και τώρα απλά “καθαρίζουν” με το Νομοσχέδιο ;

Το πρόβλημα της έλλειψης στοιχείων εντοπίζει και το ΓΛΚ, αναγράφοντας στην Έκθεσή του   ότι προκαλείται:

« Νομιμοποίηση δαπανών: α) του προϋπολογισμού των οικείων Δήμων που αφορούν στην καταβολή ποσών για την υλοποίηση έργων και δράσεων χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, χωρίς την τήρηση των διατάξεων του π.δ. 80/2016 (αρ.42), (…).  

Δεν εστάλησαν στοιχεία από το αρμόδιο Υπουργείο για το ύψος των κατά τα ανωτέρω καταβληθέντων ποσών. »

Η Κυβέρνηση στην Αιτιολογική Έκθεση  επικαλείται την υποστελέχωση στις συνθήκες πανδημίας.

Ανακάλυψαν λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά του 2022, ότι λόγω της πανδημίας οι Δήμοι ήδη από την Πρωτοχρονιά του 2020 αδυνατούν να εφαρμόσουν το Π.Δ. ;

Τόσα χρόνια τι κάνει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών και κατάλαβε το πρόβλημα με δύο χρόνια καθυστέρηση ;

Και από εδώ και πέρα, όλα καλά ; Ούτε υποστελέχωση ούτε πανδημία πια, το Π.Δ. θα εφαρμόζεται μια χαρά εμπρόθεσμα ;

Δείτε πως αιτιολογούν οι Υπουργοί το άρθρο που έφεραν προς ψήφιση:  « Δεδομένων των έκτακτων συνθηκών αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού και του γεγονότος ότι οι Υπηρεσίες των Πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, συμπεριλαμβανομένων των Οικονομικών Υπηρεσιών, κλήθηκαν να λειτουργήσουν με περιορισμένο προσωπικό (άδειες ειδικού σκοπού, εκ περιτροπής εργασία, καραντίνα κ.λπ.) τυπικές υπηρεσιακές ενέργειες που αφορούν στις αναλήψεις των υποχρεώσεων και συγκεκριμένα στο πλαίσιο υλοποίησης έργων και δράσεων χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (λ.χ. Civitas Destinations, Plasteco Interreg Europe), δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν εμπροθέσμως, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Καίτοι οι δαπάνες πληρώθηκαν, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να μην υλοποιηθούν τα προγράμματα, παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της κανονικότητας αυτών των δαπανών, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί προς αποφυγή τυχόν καταλογισμών σε αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες των Δήμων. »

Μοίρασε το άρθρο!