Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους – Τα πρώτα λόγια της

Με 261 ψήφους, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία αποτελούσε πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη που λαμβάνει θετική ψήφο από τρία κόμματα της Βουλής (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) .

Εξέλεγη από την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας μάλιστα την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 του Σώματος (200 ψήφοι), που προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

 Συνολικά 294 βουλευτές ψήφισαν για την εκλογή της νέας προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Από την ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ απουσίαζαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς(ΝΔ) και οι βουλευτές: Τρύφων Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κωνσταντίνα Αδάμου (ΜέΡΑ2%).
 
Οι κ.κ. Σαμαράς, Αλεξιάδης και Συρμαλένιος έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κα Σακελλαροπούλου, ενώ η κα Αδάμου ότι θα ψήφιζε “παρών”. Δεν έστειλαν επιστολή οι κκ Μεϊκόπουλος και Ζουράρις.

Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται βρίσκεται σε ταξίδι με την οικογένειά του στο εξωτερικό, ο κ. Αλεξιάδης νοσηλεύεται μετά το λιποθυμικό επεισόδιο που είχε, ενώ κλινήρης είναι και ο κ.Συρμαλένιος. Η κ. Αδάμου απουσίαζε λόγω πρόσφατου τοκετού και ίωσης που την ταλαιπωρεί, ενώ στον κ. Μεϊκόπουλο χάλασε το αυτοκίνητο και δεν πρόλαβε την ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον Προκόπη Παυλόπουλο. Θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής στις 13 Μαρτίου, μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου

 
Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου – Σακελλαροπούλου
 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Τα πρώτα λόγια της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας
 

“Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου” δήλωσε η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μετά την επίσημη ενημέρωσή της από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και τους αντιπροέδρους της Βουλής για την επιλογή της από την εθνική αντιπροσωπεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

«Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα, μια κοινωνία που στηριζόμενη στη μακρά δημοκρατική της παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του παρόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Για την ελπίδα σε αυτό το μέλλον διαβεβαιώνω το Κοινοβούλιο και όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου» είπε μεταξύ άλλων η κ. Σακελλαροπούλου.

 Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις της
  
Τασούλας σε Σακελλαροπούλου: Επικυρώθηκε η ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά σας – ΒΙΝΤΕΟ

  

Την πανηγυρική εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Ο Κώστας Τασούλας μετέβη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μαζί με αντιπροσωπεία της Βουλής, προκειμένου να ανακοινώσει στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής.

 “Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής και έπειτα από σχετική ομόφωνη προς τούτο εξουσιοδότηση του Κοινοβουλίου, έχω την τιμή και την χαρά να σας ανακοινώσω την εκλογή σας ως Προέδρου της Δημοκρατίας από την Εθνική Αντιπροσωπεία, που συνεκλήθη σήμερα το πρωί γι’ αυτό ακριβώς τον σκοπό, σε ειδική συνεδρίαση. Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της ΝΔ που υπέβαλε ο πρόεδρός της και Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόσωπό σας έτυχε ευρυτάτης αποδοχής 261 ψήφων, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ την προϋπόθεση συγκεντρώσεως πλειοψηφίας 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών που ορίζει το άρθρο 32, παράγραφος 3 του Συντάγματος για την πρώτη ψηφοφορία. Αλλά και επικυρώνοντας την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά σας”.

Και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου πως “η εύλογη συνεπώς συνταγματικά και ιστορικά επιταγή για συναινετική εκλογή του ανωτάτου άρχοντος έτυχε με το παραπάνω εφαρμογής και τα υψηλά σας καθήκοντα ως ρυθμιστού του πολιτεύματος, που μεριμνά για την αρμονική λειτουργία των εξουσιών της Πολιτείας εκκινούν ευοίωνα”.

 Ο πρόεδρος της Βουλής, πρόσθεσε: “Έχετε ήδη αποδείξει με την αυτοδημιούργητη πορεία σας πως διαθέτετε το ηθικό παράστημα ώστε να ανταποκριθείτε πλήρως στις ευθύνες του αξιώματος που η Βουλή σας ανέθεσε”.
 
 
 
 

Μοίρασε το άρθρο!