ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-1: Ισοπαλία με κερδισμένο τον “Δικέφαλο του Βορρά” που έπαιξε με 10 παίκτες από το 30

Ο ΠΑΟΚ έπαιξε με 10 παίκτες από το 30′, αλλά κράτησε παλικαρίσια την ισοπαλία (1-1) παρά την πίεση και την πολιορκία της ΑΕΚ που πάλεψε, αλλά δεν βρήκε τις μεγάλες ευκαιρίες.

Ισοπαλία του ΟΑΚΑ βρήκε κερδισμένο τον ΠΑΟΚ κι ας μειώθηκε η διαφορά του στους 6 πόντους από τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Λουτσέσκου, προηγήθηκε, πάλεψε, άντεξε για μία ώρα με παίκτη λιγότερο και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με τον πολύτιμο βαθμό.

Δεν ανέδειξε νικητή το ντέρμπι των “Δικεφάλων” στο ΟΑΚΑ, ωστόσο, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν εκείνη που αποχώρησε χαμογελαστή από το τερέν. Μπορεί να μη νίκησε, αλλά το 1-1 που απέσπασε παίζοντας με παίκτη λιγότερο από το 30ό λεπτό, είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμο. Κατέκτησε παλικαρίσια, με καλή οργάνωση και αυτοθυσία τον “χρυσό” βαθμό και περιμένει την επόμενη Κυριακή τον Ολυμπιακό στην Τούμπα με πλεονέκτημα 6 βαθμών στη μάχη για κατάκτηση του τίτλου. Η ΑΕΚ το ήθελε το ματς, το κυνήγησε, αλλά δεν βρήκε τη σωστή φόρμουλα για να φτάσει στο “τρίποντο”. Με βάση τη συνολική εικόνα, η ισοπαλία είναι απόλυτα δίκαιο αποτέλεσμα.

1. ΤΟ “ΤΡΙΚ” ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛ ΚΑΝΤΟΥΡΙ

Στη σκακιέρα του αγώνα, είχε μεγάλο ενδιαφέρον πριν από το πρώτο σφύριγμα πως θα μπορούσε ο Ραζβάν Λουτσέσκου να καλύψει την απουσία του Κάνιας από τη μεσαία γραμμή. Επέλεξε τον Σάκχοβ, δίπλα στον Μαουρίτσιο, αλλά επειδή διέγνωσε την έλλειψη ταχύτητας από τον Ουκρανό μεσο, έδωσε εντολή στον Ελ Καντουρί για διαγώνια κάλυψη. Παρότι ξεκινούσε από ρόλο αριστερού μέσου, έκλεινε εσωτερικά σε φάση άμυνας για να γίνει τρίτος χαφ στον άξονα, με τον Μπίσεσβαρ να παίρνει μέτρα προς την επίθεση για να ντουμπλάρει το πρέσινγκ του Άκπομ στους στόπερ της ΑΕΚ.

Αυτή η τριάδα του ΠΑΟΚ λειτούργησε καλά απέναντι στην αντίστοιχη του Μαρίνου Ουζουνίδη με Άλεφ, Μπακασέτα, Μάνταλο. Πρόθεση του Ουζουνίδη, πάντως, ήταν η ομάδα του να ανεβάσει το τέμπο, να παίξει γρήγορα, χωρίς κουβάλημα της μπάλας και με εναλλαγές προς την αδύνατη πλευρά της άμυνας του ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου, αντίθετα, ζήτησε σίγουρες πάσες, κατοχή μπάλας, κοντινές αποστάσεις στην ανασταλτική λειτουργία και αργό τέμπο, για να “σπάει” τον ρυθμό των “κιτρινόμαυρων”. 

2. Ο AIR ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ ΚΙ ΕΝΑ ΚΟΡΝΕΡ

Το πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι μπορεί να συμπυκνωθεί σε δύο φάσεις κι αυτές στο 10άλεπτο. Στο 5′ ο Λιβάγια πιάνει κεραυνό από το ύψος της περιοχής και λίγο αριστερά με τη μπάλα να φεύγει… βολίδα προς τη δεξιά γωνία του Πασχαλάκη. Ο διεθνής κίπερ του ΠΑΟΚ οριζοντιώνεται και απομακρύνει σε κόρνερ παρότι η μπάλα έσκασε μπροστά του και πήρε ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Κράτησε το “μηδέν” σε ένα χρονικό σημείο που οι συμπαίκτες του δεν είχαν μπει ακόμη στο γήπεδο. Πέντε λεπτά αργότερα, στο πρώτο κόρνερ που κερδίζει ο “Δικέφαλος”, ο Βαρέλα νικά στο δεύτερο δοκάρι τον Τσιγκρίνσκι από την εκτέλεση του Ελ Καντουρί, στέλνει τη μπάλα στη μικρή περιοχή κι εκεί ο Μαουρίσιο μπαίνει στα… δίχτυα με δεύτερη κεφαλιά, εντελώς ανενόχλητος. Κάκιστη αμυντική λειτουργία από τους “κιτρινόμαυρους” που επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να προηγηθεί στην πρώτη του επίσκεψη στα καρέ του Μπάρκα.

3. ΜΟΝΟΤΕΡΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΒΟΛΗ, ΑΛΛΑ…

Η αποβολή του Λέο Ζαμπά ανάγκασε τον Λουτσέσκου να αναθεωρήσει το αρχικό πλάνο (4-2-3-1) και να το μετατρέψει σε 4-4-1. Έδωσε εντολή στον Μπίσεσβαρ να φύγει πίσω από τον Άκπομ και να παίξει αριστερά κι έστειλε δεξιά τον Ελ Καντουρί. Οι “κιτρινόμαυροί” πήραν μέτρα προς την επίθεση, επιτέθηκαν κυρίως από δεξιά με τον Γκάλο, αλλά η άμυνα του ΠΑΟΚ καθάρισε όλες τις σέντρες με καλή… αεροπορία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γηπεδούχοι δεν βρήκαν καθαρή ευκαιρία μέχρι την ανάπαυλα του ημιχρόνου. Ένα ημίχρονο που βρήκε τις δύο ομάδες να έχουν από 5 τελικές, τις τρεις στην εστία, την ΑΕΚ με κατοχή 67%, αλλά τον ΠΑΟΚ να έχει βρει το γκολ και στη συνέχεια να θωρακίζει το τέρμα του.

4. ΜΕ 4-4-2 ΑΠΟ ΤΟ 46′ ΚΑΙ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ

Από την ανάπαυλα και βλέποντας την αδυναμία της ομάδας του να διασπάσει τη συμπαγή άμυνα του “Δικεφάλου”, ο Μαρίνος Ουζουνίδης, έβγαλε από το τερέν τον Μπακάκη, τον αντικατέστησε με τον Κρίστιτσιτς για να αποκτήσει επιπλέον παίκτη στον άξονα και μετέτρεψε τη διάταξη σε 4-4-2. Πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας, ο Λουτσέσκου φρέσκαρε την αριστερή πτέρυγα με Λημνιό αντί Μπίσεσβαρ και ο Ουζουνίδης απάντησε με Μπογέ αντί Άλεφ, για να φέρει “κόφτη” τον Κρίστιτσιτς και να αυξήσει την ισχύ της ομάδας του στο δεξί άκρο της επίθεσης, καθώς μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο η ΑΕΚ δεν είχε κάνει ούτε φάση. Νέα απάντηση από τον Λουτσέσκου με τον Μίσιτς αντί του Σάκχοβ που πέρα από το μειονέκτημα της έλλειψης ταχύτητας, έπαιζε και με κίτρινη.

5. ΜΙΑ ΣΕΝΤΡΑ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ… ΠΟΝΣΕ!

Η πολιορκία συνεχίστηκε, με τους παίκτες της ΑΕΚ ακροβολισμένους έξω από την περιοχή του Πασχαλάκη, αλλά χωρίς φρέσκες, ιδέες, φαντασία και καθαρές ευκαιρίες. Σέντρα στη σέντρα ήταν το ματς, αλλά το γκολ της ισοφάρισης, ωστόσο, ήρθε έστω κι έτσι. Με τον Λιβάγια να βγαίνει δεξιά να βγάζει σέντρα με το εξωτερικό (!) και ο Πόνσε να νικά τον Βαρέλα για το παλικαρίσιο 1-1. Εντελώς μονότονη η προσέγγιση των γηπεδούχων, αλλά με τόσες σέντρες, μία να περνούσε θα γινόταν η ζημιά για τον ΠΑΟΚ όπως κι έγινε. Δύο κεφαλιές, δύο γκολ!

6. ΔΥΟ ΣΟΒΑΡΑ ΛΑΘΗ Ο ΔΑΝΟΣ ΡΕΦΕΡΙ

Χαμογελαστός και άνετος εμφανίστηκε ο Δανός διαιτητής Τίλγκααρντ στο χορτάρι του ΟΑΚΑ, αλλά δεν απέφυγε τα σοβαρά λάθη, ένα σε βάρος κάθε ομάδας. Στο 20′ δεν βλέπει την ανοησία του Σάκχοβ, ο οποίος ενώ έχει δεχθεί κίτρινη κάρτα δύο λεπτά νωρίτερα (!) απομακρύνει τη μπάλα με το παρατεταμένο αριστερό του χέρι. Ο ρέφερι, ωστόσο, δεν είδε το πέναλτι και τη 2η κίτρινη. Αντίθετα, δέκα λεπτά αργότερα (30′) δείχνει δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Ζαμπά (σ.σ. η πρώτη ήταν για καθυστέρηση στο 22′), για φάουλ στον Χουλτ, απόφαση τραβηγμένη από τα μαλλιά. Ένα απλό φάουλ έκανε ο Βραζιλιάνος εξτρέμ στον Σουηδό μπακ, με τον Δανό να εξαντλεί την αυστηρότητά του, όπως υπογράμμισε και ο Ηρακλής Τσίκινης. Με λάθος, ισοφάρισε το λάθος ο Τίλγκααρντ, ο οποίος σε ένα πρώτο μέρος με λίγα σφυρίγματα, λειτούργησε λανθασμένα σε δύο πολύ σημαντικές φάσεις που επηρέασαν σαφώς την εξέλιξη του αγώνα.

 

Γήπεδο: ΟΑΚΑ

Διαιτητής: Μίκαελ Τίλγκααρντ (Δανία)

Βοηθοί: Ντένις Ράσμουσεν (Δανία), Νιλς Χογκ (Δανία)

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης (46′ Κρίστιτσιτς), Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Γκάλο, Αλέφ (60′ Μπογέ), Μπακασέτας (87′ Κλωναρίδης), Μάνταλος, Χουλτ, Λιβάγια, Πόνσε.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Ελ Καντουρί (84′ Πέλκας), Μαουρίσιο, Μπίσεσβαρ (59′ Λημνιός), Σάκχοβ (64′ Μίσιτς), Άκπομ, Λέο Ζαμπά.

Γκολ: 74′ Πόνσε – 10′ Μαουρίσιο

Μοίρασε το άρθρο!