Έφτιαξε δική του υφαλοκρηπίδα με την Λιβύη ο Τσαβούσογλου και απειλεί

Ουδείς μπορεί να διεξάγει αυτού του είδους τις δραστηριότητες στη ζώνη της υφαλοκρηπίδας μας χωρίς την άδειά μας», είπε ο Τσαβούσογλου. Δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα! Έτοιμη να στείλει φρεγάτα στην περιοχή η Γαλλία.

Καθημερινότητα πλέον οι απειλές εκ μέρους της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Είτε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, είτε ο υπουργός του των εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είτε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη της Τουρκίας και στέλνουν απειλητικά μηνύματα στην Ελλάδα ειδικά όσον αφορά στην συμφωνία με την Λιβύη.

Την αρχή έκανε για σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξαπέλυσε νέες απειλές προς την Ελλάδα μιλώντας ευθέως για σύρραξη.

«Ουδείς μπορεί να διεξάγει αυτού του είδους τις δραστηριότητες στη ζώνη της υφαλοκρηπίδας μας χωρίς την άδειά μας. (Αν συμβεί κάτι τέτοιο), εννοείται πως θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber. Στη διάρκεια της συνέντευξής του στο A Haber, ο τούρκος υπουργός παρουσίασε έναν χάρτη που δείχνει, σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η οποία έχει διευρυνθεί σημαντικά βάσει των όρων της συμφωνίας που η Άγκυρα υπέγραψε με την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA).

Ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ωστόσο πως η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα. «Μπορούμε να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε. Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων, αλλά υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», υποστήριξε.

«Μήνυμα» Γαλλίας στην Τουρκία: Έτοιμη να στείλει ερευνητικό στην ανατολική Μεσόγειο

Ελλάδα και Γαλλία επεξεργάζονται σχέδιο για γαλλική εμπλοκή στην ανατολική Μεσόγειο, με την αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους στην «κόκκινη ζώνη» του τουρκολιβυκού μνημονίου και εφόσον η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις της, στέλνοντας δικό της ερευνητικό νότια της Κρήτης! Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, Αθήνα και Παρίσι εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός γαλλικού «μπλόκου», ένα σχέδιο ναυτικής εμπλοκής της Γαλλίας στη θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος (για λογαριασμό της Λιβύης) στην υποτιθέμενη λιβυκή ΑΟΖ κοντά στην Κρήτη και στην περίπτωση που αυτό (όπως έγινε στην Κυπριακή ΑΟΖ) συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, η πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Δεν αποκλείεται μάλιστα το γαλλικό ερευνητικό να συνοδεύεται από φρεγάτες ή κι άλλα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης μπορεί να συνδεθεί με την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχει ήδη υπογράψει η Ελλάδα.
Εκτός όμως από τη Γαλλία, στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο προσφέρει και η Ιταλία, εταιρία της οποίας (η ENI, μαζί με τη γαλλική TOTAL) συμμετέχει στις έρευνες στην Κύπρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η Ιταλία στέλνει τη φρεγάτα Martinengo στο λιμάνι της Λάρνακας.

Η αποστολή της ιταλικής φρεγάτας γίνεται στο πλαίσιο επιχείρησης περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες στρέφονται τώρα τα βλέμματα σε ό,τι αφορά το διπλωματικό μαραθώνιο στον οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Στόχος για την Αθήνα είναι η καταδίκη της Τουρκίας και του μνημονίου που υπέγραψε με τη Λιβύη σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, δηλαδή από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ στην αυριανή και μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής.
Από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου φαίνεται να προκύπτουν θετικές εξελίξεις. Σύμφωνα με το προσχέδιο, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής θα συμπεριλαμβάνεται ειδική αναφορά στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και την ακυρότητά του. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ασφαλώς να υπάρξει και ξεκάθαρη στήριξη προς την ελληνική πλευρά και σε δεύτερο πλάνο να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί από το καλοκαίρι κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μοίρασε το άρθρο!