Έρευνα: Οι άνδρες μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη απ’ ότι οι γυναίκες

Το 2030 έχει χαρακτηριστεί ως χρονιά ορόσημο για την κλιματική αλλαγή. Μέχρι τότε, η ανθρωπότητα θα πρέπει να έχει μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων ώστε να ανακοπούν οι δυσοίωνες προβλέψεις.

Όμως αυτό που χρειάζεται αρχικά είναι η αλλαγή της φιλοσοφίας ζωής όλων ώστε να αφήνουμε το χαμηλότερο ρυπαντικό αποτύπωμα στον πλανήτη. 

Σουηδική έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες, μέσα από τις δαπάνες για την καθημερινή τους ζωή μολύνουν 16% περισσότερο τον πλανήτη απ΄ ότι οι γυναίκες. Η μεγαλύτερη διαφορά εντοπίζεται στις δαπάνες των ανδρών για βενζίνη και ντίζελ για τα αυτοκίνητά τους.

Η έρευνα της ερευνήτριας Annika Carlsson Kanyama, για λογαριασμό της εταιρείας Ecoloop. Αν και ολοκληρώθηκε το 2012 αποτελεί την μοναδική στο είδος της έως και σήμερα καθώς μελετά την επίδραση των φύλων στην κλιματική αλλαγή. Μια συζήτηση που έχει ανάψει» στην ΕΕ μετά την παρουσίαση της «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ την περασμένη βδομάδα.

Οι σουηδοί επιστήμονες μελέτησαν την καθημερινή συμπεριφορά μεμονωμένων ατόμων (όχι μέσα σε οικογένειες) και διαπίστωσαν, ότι το φαγητό και οι διακοπές ευθύνονται για πάνω από το 50% των εκπομπών αερίων συνολικά.

Αν όλοι στρεφόμασταν στην χορτοφαγία και καταναλώναμε λιγότερη ζωική τροφή και επιλέγαμε το τρένο για τις μεταφορές και τις διακοπές αντί για το αυτοκίνητο ή αεροπλάνο οι εκπομπές αερίων θα μειώνονταν κατά 40%.

«Πιστεύουμε ότι για οποιαδήποτε χάραξη πολιτικής για το περιβάλλον είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών», δήλωσε η Annika Carlsson Kanyama.

Οι προτιμήσεις των δύο φύλων

Κι αυτό γιατί οι γυναίκες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στη διακόσμηση σπιτιού, στην υγεία και στα ρούχα, ενώ οι άνδρες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για καύσιμα στα αυτοκίνητα τους, φαγητό, αλκοόλ και καπνό ενώ οι διακοπές αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 των εκπομπών αερίων λόγω των μετακινήσεων με αυτοκίνητο και αεροπλάνο.

Η κλιματική κρίση είναι μια από τις βασικές προκλήσεις της εποχής μας και επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες πολύ διαφορετικά», δήλωσε ο Leonore Gewessler, υπουργός κλίματος της Αυστρίας. Όπως τόνισε «η πλειονότητα των ανθρώπων που επηρεάζονται από την φτώχια που προκαλεί η κλιματική αλλαγή είναι γυναίκες. Είναι, επομένως, ζωτικής σημασίας να ληφθούν υπόψη οι διαφορές μεταξύ των φύλων, εάν θέλουμε να αναπτύξουμε λύσεις και έναν μετασχηματισμό που να λειτουργεί για όλους».

«Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι, στην καλύτερη περίπτωση, τυφλές και, στη χειρότερη περίπτωση, διευρύνουν τις ανισότητες μεταξύ των φύλων», δήλωσε ο Nadège Lharaig, στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, το οποίο δημοσίευσε έκθεση με τίτλο «Γιατί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία χρειάζεται οικοφεμινισμό».

Γιούλα Ζαχιώτη – imerisia.gr

Μοίρασε το άρθρο!