Ένα διαδραστικό παιχνίδι αποκαλύπτει τους κινδύνους του διαδικτύου

Ενώ η προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους καταναλωτές, η Γαλλική Οργάνωση Καταναλωτών, UFC-Que Choisir εγκαινιάζει ένα σοβαρό παιχνίδι για να βοηθήσει τους καταναλωτές να προστατεύσουν καλύτερα τα προσωπικά τους δεδομένα. Το «Αποδέχεσαι;» είναι ένα νέο διαδραστικό παιχνίδι που μας βοηθά να αντιληφθούμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο σχετικά με τα προσωπικά μας δεδομένα.

Στα πέντε κεφάλαια του παιχνιδιού, οι παίκτες θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις είτε ως Έλλη είτε ως Νικόλας. Κάποιες από τις αποφάσεις θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του παιχνιδιού ενώ άλλες σε αδιέξοδο. Μας περιμένουν πάρα πολύ κακές επιλογές σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων (ψεύτικες τοποθεσίες, κακοί επαγγελματίες, υποκλοπή προσωπικών δεδομένων κλπ.), τις οποίες καλούμαστε να αποφύγουμε. Καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού υπάρχει διαθέσιμο ενημερωτικό υλικό, που θα μας βοηθήσει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.

Τι μαθαίνουμε μέσα από το παιχνίδι: 

  • Πώς να προστατεύσουμε τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς μας στο διαδίκτυο.
  • Πώς να καταλαβαίνουμε αν η ιστοσελίδα που επισκεπτόμαστε και κάνουμε τις αγορές μας είναι αξιόπιστη.
  • Πώς να ισορροπήσουμε το χρόνο μας μεταξύ ιδιωτικής ζωής και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • Πώς να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.
  • Πώς να εντοπίσουμε την προσπάθεια απάτης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Phishing).
  • Πώς να αντιδράσουμε αν ο υπολογιστής μας μολυνθεί με ιό και μας ζητεί λύτρα για να ενεργοποιηθεί.
  • Πώς να αντιδράσουμε αν κάποιος χρησιμοποιεί την ψηφιακή μας ταυτότητα χωρίς τη συγκατάθεσή μας.
Το «Αποδέχεσαι;» είναι προσβάσιμο σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, σε υπολογιστές, tablet και smartphone. Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι κατά μέσο όρο 20 λεπτά.
 

 

Μοίρασε το άρθρο!