Ένας χρόνος lockdown σ’ ένα γάμο μετ’ εμποδίων μεταξύ πολιτικής και επιστήμης

Για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική σκηνή, ο επιστημονικός λόγος αποκτά τόση σημασία. Όμως, 12 μήνες μετά το πρώτο lockdown, τα σύννεφα μεταξύ πολιτείας και επιστημόνων είναι πιο πυκνά από ποτέ.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο από την ημέρα που με διάγγελμα του Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε το αυστηρό καθολικό lockdown της 23ης Μαρτίου λόγω κορονοϊού. Ένα μήνα νωρίτερα είχε συγκροτηθεί στο Υπουργείο Υγείας η “Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες” με κυρίαρχη φυσιογνωμία το Σωτήρη Τσιόδρα, με στόχο να εισηγείται και να γνωμοδοτεί σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται για την αναχαίτιση της επιδημίας. Ο γάμος πολιτικής και επιστήμης είχε εξαιρετικά αποτελέσματα κατά το πρώτο lockdown, όμως τώρα η σχέση αυτή δε διάγει την καλύτερη περίοδό της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ

Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν δύο συγκεκριμένα γεγονότα τα οποία δείχνουν ότι η Επιτροπή πλέον έχει αποφασίσει να απομειώνει όσο μπορεί τις πιέσεις του “πολιτικού της συζύγου” όταν θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις “κοινή συναινέσει”. Συγκεκριμένα:

Το Μαξίμου διέρρεε περί έκτακτης σύσκεψη την Τετάρτη 17/3 της Επιτροπής προκειμένου να τοποθετηθεί για την μερική χαλάρωση μέτρων, καθώς η Κυβέρνηση έχοντας αφουγκραστεί την κόπωση και τον εκνευρισμό των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown θα προχωρούσε σε σχετικές κινήσεις. Φυσικά η Επιτροπή δεν συνεδρίασε καθώς κάτι τέτοιο ήταν άσκοπο αφού δεν είχε στη διάθεσή της τα επιδημιολογικά στοιχεία που χρειαζόταν.

Οι επιστήμονες δεν συνεδρίασαν λοιπόν και φυσικά η Κυβέρνηση δεν προχώρησε καν στο να καλέσει τα μέλη της να το πράξουν αφού δεν υπήρχε λόγος. Η συνεδρίαση έγινε όπως ήταν προγραμματισμένο την Παρασκευή, χωρίς να πρόκειται για καμιά αναβολή, όπως αναφέρθηκε από πολιτικές πηγές.

Το δεύτερο στοιχείο το οποίο επίσης θεωρείται ισχυρή απόδειξη μη ανταπόκρισης της Επιτροπής στην Κυβερνητική πίεση, είναι η εισήγηση να διατηρηθούν οι περιορισμοί στον κωδικό sms 6, δηλαδή να μην επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ δήμων. Η Κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι θα ήθελε χαλάρωση και σ’ αυτό το πεδίο, όμως μια τέτοια κίνηση θα έθιγε την αξιοπρέπεια της η οποία εισηγήθηκε τον περιορισμό των μετακινήσεων δύο βδομάδες πριν.

Έτσι ενώ σε γενικές γραμμές είχε ακουστεί ότι υπήρξε αρκετές διαφωνίες κατά το παρελθόν όσον αφορά στις εισηγήσεις αλλά και διχογνωμίες, η συνεδρίαση της Παρασκευής 19/3 ήταν σύμφωνα με πληροφορίες από τις πλέον ήρεμες με σημαντική ομοφωνία.

Πιέσεις

Σχετικά με τις πιέσεις προς την Επιτροπή, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το πρόσφατο γεγονός με το μέλος της Επιτροπής την κα Κοτανίδου. Η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης είχε αποκαλύψει πως είχε ζητηθεί η έκδοση δελτίου τύπου μετά τις συνεδριάσεις της επιτροπής, και ανέφερε πως συχνά η Επιτροπή έχει οδηγηθεί σε λανθασμένες αποφάσεις, λόγω της κόπωσης.

«Στην αρχή είχαμε πάρει το σωστό δρόμο. Κάπου στη μέση το χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε το βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες, αλλά δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι πολύωρες», εξήγησε προσθέτοντας πως οι συζητήσεις και τα θέματα που έρχονται είναι πολλά. «Αυτό μας οδηγεί τις περισσότερες φορές σε κάποιες λάθος αποφάσεις και σε λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι εδώ και καιρό τα περισσότερα μέλη της επιτροπής είχαν ζητήσει βγαίνει δελτίο τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης, με τα σημεία (bullets) όσων συστήνονται και εισηγούνται.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση επί της ουσίας επιβεβαίωσε το κοινό μυστικό ότι όντως στην αρχή με την απόδοση του πρώτου lockdown όλοι ήταν χαρούμενοι, ενώ πλέον ένα χρόνο μετά Κυβέρνηση και επιστήμονες δεν φαίνεται να κινούνται στην ίδια γραμμή.

Και μάλιστα σε μία φάση όπου ο κόσμος προσπαθεί να κατανοήσει πως γίνεται να λαμβάνονται μέτρα μερικής χαλάρωσης με ρεκόρ κρουσμάτων και με το ΕΣΥ σε οριακό σημείο. Απλά να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο lockdown αποφασίστηκε με 94 κρούσματα τα οποία βέβαια είχαν προκύψει από περίπου 800 τεστ ίσως και λιγότερα. Όμως και πάλι αποδεικνύεται ότι γενικά στην κοινότητα δεν είχαμε τη σημερινή διασπορά.

Το δεύτερο lockdown αποφασίστηκε στις 6/11 όταν τα κρούσματα ήταν κοντά στις 3000 και οι ΜΕΘ σε μεγάλο βαθμό κατειλημμένες. Και τώρα με το 80% των ΜΕΘ να είναι επίσης κατειλημμένες και σταθερά κρούσματα πάνω από 2500 και τις μεταλλάξεις να επελαύνουν, προσπαθούμε να βρούμε βηματισμό μέσα στην πανδημία.

Τσιόδρας

Η Επιτροπή όμως δεν είναι διατεθειμένη να επωμισθεί το πολιτικό κόστος που φυσικά δεν της αναλογεί. Ίσως και γι’ αυτό πλέον βλέπουμε να υπάρχει ομοφωνία ως προς τις αντιθέσεις που έχει με την Κυβερνητική βούληση.

Να αναφέρουμε δε, ότι ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας, σε ομιλία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, σχολιάζοντας το χάρτη με τις “κόκκινες” χώρες στην Ευρώπη και την Ελλάδα να είναι η μόνη με καλύτερο επιδημιολογικό φορτίο είχε πει, ότι αυτό δεν του έλεγε τίποτα. Επί της ουσίας ακύρωνε αυτό που Κυβέρνηση ευαγγελίζεται δηλαδή ότι είμαστε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες.

Η λογική του καθηγητή ήταν ότι δεν έχει σημασία πως είμαστε τώρα καθώς ο ύπουλος ιός μπορεί να ακυρώσει τα πάντα. Μάλιστα αυτό που είχε τονίσει ο κ. Τσιόδρας ήταν να γίνονται πολλά τεστ σε όλη τη χώρα. Και φαίνεται λοιπόν να αποτελεί επιτυχία της επιτροπής το γεγονός ότι μετά από μήνες η Κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να επενδύσει εκατομμύρια ευρώ για καθολικό έλεγχο του πληθυσμού με τα δωρεάν self test που θα δίνονται κάθε εβδομάδα στους πολίτες.

Όλο και περισσότερο λοιπόν η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θέλει να κάνει σαφές το γεγονός ότι αυτο που εισηγείται δεν είναι και αυτό που αποφασίζεται, παλεύοντας όμως και με την απόλυτη διάθεση να μην θέλει να διχάσει την κοινωνία.

Μοίρασε το άρθρο!