Ένας μυστηριώδης εξωγήινος «επισκέπτης»

Τον Οκτώβρη του 2017 το Πανοραμικό Τηλεσκόπιο Έρευνας και το Σύστημα Ταχείας Αντίδρασης-1 (Pan-STARRS-1) στη Χαβάη ανακοίνωσε την ανίχνευση ενός μυστηριώδους αστεροειδούς. Επί μήνες οι αστρονόμοι διεξήγαγαν μια σειρά μελετών και διαπίστωσαν ότι το περίεργο ουράνιο σώμα έχει χαρακτηριστικά και κομήτη και αστεροειδή, ότι είχε επιταχύνει, αντί να επιβραδύνει όπως αναμενόταν, και πως η ασυνήθιστη πορεία του σήμαινε ότι προέρχεται πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, και θα μπορούσε να ταξιδεύει για εκατομμύρια χρόνια. Το «βάφτισαν», δε, Ουμουαμούα, που στη χαβανέζικη διάλεκτο σημαίνει «αγγελιοφόρος από το παρελθόν».

Ένα ακόμη παράξενο γεγονός που κέντρισε επίσης την προσοχή των επιστημόνων, είναι πως η φωτεινότητα του Ουμουαμούα άλλαζε καθώς περνούσε μέσα από το διάστημα, ενώ ακόμα και το σχήμα του, «θυμίζει επιβλητικό διαστημόπλοιο», όπως παρατηρήθηκε, καθώς είναι μακρόστενο και στο μέγεθος του Empire State Building, όπως σημειώνει το NBC.

Τον περασμένο Νοέμβριο, προκαλώντας αίσθηση, ο επικεφαλής του τμήματος αστρονομίας του Πανεπιστημίου του ΧάρβαρντAvi Loeb, συνέταξε μια επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία το Ουμουαμούα είναι τόσο ασυνήθιστο, που οι επιστήμονες πρέπει να εξετάσουν ενδελεχώς το ενδεχόμενο να μην είναι κομήτης ή αστεροειδής, αλλά ένα τεχνητό κατασκεύασμα. 

Με την άποψη του Loeb συμφωνεί και ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου Πενν, Τζέισον Ράιτ, ο οποίος θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ένας εξωγήινος πολιτισμός να άφησε πίσω του τεχνητά αντικείμενα, όπου θα μπορούσαν να επιβιώσουν ακόμα κι αν είχαν δημιουργηθεί πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Όπως ήταν αναμενόμενο η εμφάνιση του Ουμουαμούα πυροδότησε πλήθος σεναρίων, επιστημονικών και μη.

Τι υποστηρίζει ο Avi Loeb…

Ο Avi Loeb, 56 ετών, είναι πρόεδρος του τμήματος αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 700 άρθρα σχετικά με τα αστροφυσικά φαινόμενα. Οι περιοχές του ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν τις μαύρες τρύπες και τη γέννηση των πρώτων αστεριών του σύμπαντος, ενώ πιο πρόσφατα, επικεντρώθηκε στην πιθανή ύπαρξη εξωγήινης ευφυούς ζωής.

 

 Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Spiegel, «για να είμαι ειλικρινής, δεν μου αρέσει προσωπικά η επιστημονική φαντασία. Έχω ένα πρόβλημα όταν η δράση σε μια ταινία παραβιάζει τους νόμους της φυσικής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορώ να απολαύσω την εμπειρία αισθητικά. Ωστόσο ταυτόχρονα από νεαρός με ενδιέφερε η μεγάλη εικόνα και τα πραγματικά μεγάλα ερωτήματα. Και το πιο θεμελιώδες από όλα τα ερωτήματα είναι: Είμαστε μόνοι;». Και γιατί θεωρεί ότι το ζήτημα είναι τόσο σημαντικό; Γιατί, «εάν σε κάποιο σημείο συναντήσουμε άλλα ευφυή όντα, θα αλλάξει ριζικά η αντίληψή μας για τη σημασία μας στο μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων. Επιπλέον, η εξωγήινη νοημοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις γνώσεις μας, επομένως θα βελτίωνε την κατανόησή μας για τον κόσμο».

Το ενδιαφέρον σήμερα είναι ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες, σημειώνει. «Ζούμε σε μια ιδιαίτερη στιγμή» εξηγεί ο Loeb, γιατί «έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια πόσο διαδεδομένη μπορεί να είναι η ζωή στον γαλαξία μας. Ο δορυφόρος Kepler μας δίδαξε ότι κάθε τέταρτο αστέρι έχει έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη, με θερμοκρασίες ευνοϊκές για την εμφάνιση της ζωής. Και δεύτερον, σήμερα έχουμε την απαραίτητη τεχνολογία για να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν είμαστε μόνοι… Δεν μπορώ να σας πω ποια θα είναι αυτή η στιγμή. Αλλά θα είναι συγκλονιστικό. Επειδή μεροληπτούμε από τις δικές μας εμπειρίες. Φανταζόμαστε ότι άλλα όντα είναι παρόμοια με μας. Αλλά ίσως είναι ριζικά διαφορετικά. Είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα συναντήσουμε τις ίδιες μορφές ζωής, αλλά μάλλον μόνο τα τεχνουργήματα τους. Εν πάση περιπτώσει, εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε σχεδιασμένοι για διαστρικό ταξίδι. Ο μόνος λόγος που επιβιώνουν οι αστροναύτες στο διάστημα είναι ότι βρίσκονται υπό την προστασία του μαγνητικού πεδίου της Γης. Ακόμη και όταν ταξιδέψουμε στον Άρη, οι κοσμικές ακτίνες θα αποτελέσουν μείζον πρόβλημα. Εικάζω ότι πρώτα θα εντοπίσουμε κάποια τεχνολογικά συντρίμμια παρά την ίδια τη βιολογική ζωή».

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο επισκέπτη από τον εξωτερικό χώρο που γνωρίζουμε, πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, τον Ουμουαμούα, ο Loeb υποστηρίζει πως «είναι ένα μυστήριο αντικείμενο από πολλές απόψεις. Η φωτεινότητά του αλλάζει εντυπωσιακά, έχει ένα πολύ περίεργο σχήμα και όπως δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό Nature, η τροχιά του διαφέρει σημαντικά από την τροχιά που σχηματίζεται ακριβώς από το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου, που σημαίνει ότι υπάρχει κάποια επιπρόσθετη δύναμη στον Ουμουαμούα. Για ό,τι παρατηρούμε σε αυτό το μυστήριο αντικείμενο δεν υπάρχει φυσική εξήγηση, οπότε έχουμε την πιθανότητα να είναι ένα τεχνητό προϊόν. Ένα ιστίο κατασκευασμένο από ευφυή όντα. Τώρα, αν το Ουμουαμούα είναι τυχαίο περιπλανητικό αντικείμενο, κάθε ηλιακό σύστημα θα πρέπει να παράγει εκατομμύρια δισεκατομμύρια τέτοια αντικείμενα. Εκτός αν δεν είναι τυχαίο. Οπότε θα μπορούσε να είναι μια στοχοθετημένη αποστολή».

Η αλήθεια είναι ότι αυτό ακούγεται σαν μια παράδοξη, εξωφρενική πρόταση από ένα επιστήμονα. «Λέω ότι είναι μια πιθανότητα» απαντά ο Loeb. «Ακολουθώ τη λογική του Σέρλοκ Χολμς που είπε: “Αν έχετε αποκλείσει το αδύνατο, τότε αυτό που έχει απομείνει είναι η αλήθεια, όσο και αν απίθανη φαίνεται”» επισημαίνει.

Πώς αντιδρούν οι περισσότεροι επιστήμονες; «Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το Ουμουαμούα είναι πολύ περίεργο. Ωστόσο, διστάζουν να πούνε ότι μπορεί να είναι ένα τεχνητό αντικείμενο». Όπως διστάζουν να μιλήσουν για εξωγήινη νοημοσύνη. Σύμφωνα όμως με τον Loeb, «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συνθήκες παρόμοιες με αυτές στη Γη στο ένα τέταρτο όλων των πλανητικών συστημάτων γύρω από άλλα αστέρια. Γιατί, λοιπόν, δεν πρέπει να υπάρχουν ευφυή όντα αλλού; Ακολουθώ αυτό που ονομάζω αρχή της κοσμικής μετριοφροσύνης. Εμείς οι άνθρωποι τείνουμε να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας ως κάτι ιδιαίτερο, αλλά η ιστορία έχει δείξει ξανά και ξανά ότι αυτή είναι μια ψευδαίσθηση. Σκεφτήκαμε ότι η Γη ήταν στο κέντρο του σύμπαντος, αλλά περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, που περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας, το οποίο είναι μόνο ένα από τα δισεκατομμύρια των γαλαξιών στο σύμπαν. Η αρχή της κοσμικής μετριοπάθειας απαιτεί από εμάς να υποθέσουμε ότι δεν είμαστε και κάτι ιδιαίτερο από βιολογική άποψη. Και αν υπάρχουν άλλα ευφυή όντα έξω εκεί, οι πιθανότητες συνηγορούν στο να είναι τεχνολογικά πολύ πιο προηγμένα από ό, τι είμαστε εμείς».

Και εάν υπάρχει πραγματικά ένας πολύ προηγμένος πολιτισμός κάπου εκεί έξω, θα έχουν ήδη μάθει ότι υπάρχουν κάποια νοήμονα όντα εδώ στον πλανήτη Γη; «Αν αυτός ο πολιτισμός είναι τόσο προηγμένος από τεχνική άποψη, θα πρέπει να είναι σε θέση να ανιχνεύσει τα ραδιοσήματά μας από απόσταση δέκα ετών φωτός» απαντά ο Loeb. Και θα ήταν επιθυμητό να επικοινωνήσουμε μαζί τους; «Αυτό εξαρτάται από το πόσο αισιόδοξοι είμαστε σχετικά με τις προθέσεις τους. Εάν αυτά τα όντα είναι ειρηνικά, θα μπορούσαμε να μάθουμε πολλά από αυτά». Εξάλλου και το ανάλογο ιστορικό γεγονός εδώ στη Γη, που ήταν η «προσγείωση» του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική, για τους λαούς που ζούσαν εκεί, αποδείχτηκε καταστροφή….

Μοίρασε το άρθρο!