Ένας δικηγόρος 73 ετών – Του latsion

Ένας δικηγόρος 73 ετών – Του latsion
Βλέπω προχθές τον Κούγια στην τηλεόραση να μιλάει για το ημερήσιο πρόγραμμά του. Το πρωί με το πρώτο αεροπλάνο έρχεται Θεσσαλονίκη για τη δίκη του Άλκη. Αργά το μεσημέρι φεύγει για Αθήνα. Το απόγευμα κάνει θεραπεία για τον καρκίνο στους λεμφαδένες και το βραδάκι είναι στο γραφείο για τις υπόλοιπες υποθέσεις του. Στο ενδιάμεσο προλαβαίνει να βγαίνει σε όλα τα κανάλια και να βρίζει όποιον του πάει κόντρα. Και δεν ξέρω πότε ασχολείται και με την Πισπιρίγκου.
Σύμφωνα με την Επιστήμη ο κύκλος του γήρατος για έναν άνθρωπο αρχίζει μετά τα 65 και αυτός ο άνθρωπος είναι εβδομήντα τριών ετών! Σύμφωνα με τη Βιολογία της γήρανσης, σ΄αυτόν τον άνθρωπο 73 ετών, σε ανοσολογικό επίπεδο, παρατηρείται μια μείωση της απαντητικότητας σε ερεθίσματα με παράλληλη ενεργοποίηση νεοπλασματικών ασθενειών. Το τρίχωμα της κεφαλής του ασπρίζει λόγω μείωσης της μελανίνης και παρατηρείται ρυτίδωση του δέρματος. Όσον αφορά τη Νευροψυχιατρική, απαιτείται πλέον πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την εκμάθηση νέων δικογραφιών, ενώ παρατηρείται ψυχοκινητική επιβράδυνση με δυσκολίες στην διατήρηση της προσοχής και της μνήμης λόγω μείωσης του βάρους του εγκεφάλου. Αυτός ο άνθρωπος έχει βαλθεί να διαψεύσει την Επιστήμη. Έχει καστανά μαλλιά, δέρμα φράπα, ικανοποιεί γκόμενα και έχει αναλάβει όλες τις μεγάλες δίκες της χώρας!
Το προσδόκιμο επιβίωσης είναι σήμερα για τους άνδρες τα 78 έτη με τις γυναίκες τα 83 έτη. Στα πρόθυρα λοιπόν του Αγίου Πέτρου, το άτομο αυτό για να γαληνεύσει, πρέπει να κάνει υπέρβαση του ναρκισσισμού του. Γιατί ο Κούγιας έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος με τον ναρκισσισμό του. Ο S. Freud είπε ότι στην τρίτη ηλικία, που βρίσκεται εδώ και χρόνια ο κύριος αυτός, γίνεται μια παλινδρόμηση σε πιο πρωτόγονους τρόπους έκφρασης και λειτουργίας με φαντασιώσεις και ανάδυση επιθετικών ορμών. Η αντικοινωνικότητα τον οδηγεί σε απώλεια φίλων λόγω της απόρριψης από τον ίδιο των πάντων, με αποδοχή μόνο του γιου του, που δεν είναι ακόμη σε θέση να εκφράσει κοινωνικά αποδεκτό λόγο. Οι ερχόμενοι σε επαγγελματική αντιπαράθεση μαζί του οδηγούν αυτό το άτομο να αντιδρά με επιθετικότητα.
Η προσαρμογή στο γήρας είναι κάτι άγνωστο για τον Κούγια, γιατί αυτό εξαρτάται από τους μηχανισμούς άμυνας που έχει δημιουργήσει στην προηγούμενη ενήλικη ζωή του. Και στο συγκεκριμένο πρόσωπο απαντώνται σήμερα μη ώριμοι μηχανισμοί όπως η άρνηση, η παλινδρόμηση, η αντιφοβία και η λογική του ακαμψία.
Πολλοί θεωρούν ότι αυτή του η επιθετικότητα είναι πρόδρομος πιθανής Άνοιας. Η Άνοια δεν είναι νόσος αλλά σύνδρομο και ανήκει στις εκφυλιστικές νόσους που εμφανίζονται κατά την τρίτη ηλικία. Και το 20% των ατόμων σ΄αυτή την ηλικία έχουν Άνοια, τη δεύτερη πιο συχνή πάθηση μετά τις αρθρίτιδες. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην κρίση που εκφράζεται με την αδυναμία να αποφασίσει με ποιες υποθέσεις να ασχοληθεί με βάση τα λογικά δεδομένα. Έτσι μπορείς να τον δεις να υπερασπίζεται την Πισπιρίγκου και παράλληλα τον Άλκη, ενώ εμφανίζει και αποπροσανατολισμό σε τόπο και χρόνο, μπερδεύοντας τον Καρακούκη με τη Στεφανίδου!
Εμφανίζει επίσης αλλαγές στην διάθεση. Οι αλλαγές στην συναισθηματική του κατάσταση είναι ταχύτατες από τη χαρά στον θυμό ή από το κέφι στην κατάθλιψη, συχνά χωρίς προκλητό αίτιο. Τώρα τελευταία βέβαια έχει και αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του, που εκδηλώνονται με παρανοϊκότητα και γενικά με συμπεριφορές που δεν τον χαρακτήριζαν στην προηγούμενη ζωή του.
Η ανοϊκή αυτή κατάστασή του είναι μια χρόνια προοδευτικά εξελισσόμενη κατάσταση που δεν ανατρέπεται. Η πορεία είναι εξελισσόμενη, συνήθως αργή και διαρκεί τα τελευταία 20 χρόνια, από τότε που πηδούσε τις μάντρες του Alter. Τα προαναφερθέντα συμπτώματα ολοένα και επιδεινώνονται έως την στιγμή που το άτομο αυτό θα καταρρεύσει σωματικά και ψυχικά.
Το ερώτημα είναι, αν υπάρχει σωτηρία σ΄αυτή την ηλικία. Αρμόδια να απαντήσει είναι η Ιατρική επιστήμη που εφαρμόζει μακροχρόνιες θεραπείες, για την επιβράδυνση της εξελικτικής πορείας της νόσου, χωρίς όμως αναστολή της. Η θεραπεία αυτή γίνεται με αγχολυτικά και ενίοτε νευροληπτικά φάρμακα προκειμένου το άτομο αυτό να καταπολεμήσει για τις παραληρητικές ιδέες και ψευδαισθήσεις του.

Μοίρασε το άρθρο!