Έβερεστ: Διάσωση ορειβάτη στη «ζώνη θανάτου» που κόβει την ανάσα

Ο ορειβάτης επιβιβάστηκε σε πτήση για τη Μαλαισία την περασμένη εβδομάδα.

Ο δρόμος για την κορυφή του Έβερεστ έχει αποδειχθεί γεμάτη κινδύνους. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να το επιτύχουν.

Ένας Μαλαισιανός ορειβάτης επέζησε σαν από θαύμα, όταν ένας οδηγός από το Νεπάλ, ένας σέρπα, τον κατέβασε από την κορυφή του Έβερεστ σε μια πολύ σπάνια διάσωση σε μεγάλο υψόμετρο, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο 30χρονος Gelje, οδηγούσε έναν Κινέζο στην κορυφή του Έβερεστ ύψους 8.849 μέτρων στις 18 Μαΐου, όταν είδε τον Μαλαισιανό ορειβάτη να κρατά ένα σχοινί και να τρέμει από το υπερβολικό κρύο στην περιοχή που είναι γνωστή ως «ζώνη θανάτου».

Δείτε το βίντεο

Πολύ σπάνια επιχείρηση

Μετέφερε τον ορειβάτη από τα 8.500 μέτρα για έξι ολόκληρες ώρες. Αξιωματούχοι από το υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ είπαν ότι ήταν «σχεδόν αδύνατο να διασωθούν ορειβάτες σε αυτό το υψόμετρο» και ότι ήταν μια «πολύ σπάνια επιχείρηση», όπως μεταδίδει το BBC.

Ο Gelje είπε: «Τυλίξαμε τον ορειβάτη σε ένα στρώμα ύπνου, τον σύραμε στο χιόνι και τον μεταφέραμε εναλλάξ στην πλάτη μας στον καταυλισμό τρία». Λίγο αργότερα, ένα ελικόπτερο διάσωσης πήρε τον ορειβάτη από τα 7.162 μέτρα στον καταυλισμό της βάσης.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Gelje είπε ότι έπεισε τον Κινέζο πελάτη του να εγκαταλείψει την προσπάθειά του για την κορυφή και να κατέβει το βουνό, λέγοντας ότι ήταν σημαντικό γι’ αυτόν να σώσει τον ορειβάτη. «Το να σώσεις μια ζωή είναι πιο σημαντικό από την προσευχή στο μοναστήρι», είπε ο Gelje.

Ο Tashi Lakpa της εταιρείας Seven Summit Treks, που παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη στον Μαλαισιανό ορειβάτη, αρνήθηκε να τον κατονομάσει, επικαλούμενος το απόρρητο του πελάτη του. Ο ορειβάτης επιβιβάστηκε σε πτήση για τη Μαλαισία την περασμένη εβδομάδα.

Το Νεπάλ εξέδωσε ρεκόρ αδειών για το Έβερεστ κατά τη φετινή αναρριχητική περίοδο Μαρτίου-Μαΐου. Τουλάχιστον 12 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και οκτώ χρόνια, και άλλοι πέντε εξακολουθούν να αγνοούνται στις πλαγιές του Έβερεστ.

Μοίρασε το άρθρο!