Άρθρο στον Guardian: Αδιαφάνεια μες την πανδημία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στις σκιές που δημιουργεί η οικονομική διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρεται άρθρο του ερευνητή ευρωπαϊκών θεμάτων Απόστολου Φωτιάδη που δημοσιεύεται σήμερα στον Guardian. 

«Για τον κόσμο στο εξωτερικό, η Ελλάδα είχε μία σχετικά επιτυχημένη εμπειρία με την πανδημία του Covid -19», αναφέρει ο αρθογράφος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι η χώρα έχει ένα αποδεκατισμένο σύστημα δημόσιας υγείας, επέβαλλε από νωρίς ένα σκληρό lockdown που έσωσε ζωές. 

 «Αλλά υπάρχει μία άλλη πλευρά σε αυτή την φαινομενική επιτυχία. Γίνεται επίσης ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε αδιαφανείς και αμφιλεγόμενες δημόσιες συμβάσεις». 

«Μια σειρά αποκαλύψεων έχει επηρεάσει την υπόληψη της κυβέρνησης. Κι ενώ η οικονομία κινείται στην κόψη του ξυραφιού, η προσέγγιση της διοίκησης στα δημόσια οικονομικά δύσκολα θα γεμίσει τους Έλληνες με αισιοδοξία για οικονομική ανάκαμψη», τονίζεται στο άρθρο, που σημειώνει ότι οι απευθείας αναθέσεις και η μετακύληση σε ιδιωτικές εταιρείες της διαχείρισης της κρίσης του Covid-19 «έχουν εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά στο «voucher-gate», το σκάνδαλο της τηκεκατάρτησης, το οποίο τελικά, μετά τις αποκαλύψεις, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ακυρώσει αλλά και στο ζήτημα της ενημερωτικής καμπάνιας για τον κορονοιό που διαχειρίστηκε ιδιωτική εταιρεία. «Παρά τα κοινοβουλευτικά αιτήματα η κυβέρνηση αρνείται να μπει σε οικονομικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα», σημειώνει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, αναφέρεται στο ζήτημα των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο εγκαλείται για παράβαση των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων, όπως και στο έγγραφο διεθνούς οργανισμού που προβάλει σοβαρούς ισχυρισμούς για κακή διαχείριση κεφαλαίων, υπερτιμολόγηση συμβάσεων και έλλειψη προγραμματισμού από το υπουργείο. 

 «Μέχρι στιγμής η έλλειψη διαφάνειας της Ελλάδας σχετικά με τα δημόσια οικονομικά της έχει περάσει απαρατήρητη εκτός των συνόρων της. Αλλά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκαμψης από τον Covid-19 που θα μπορούσε να φέρει περίπου 32 δισ. ευρώ στη χώρα, αυτό δεν θα παραμείνει έτσι». 
 «Η εντύπωση ότι η διοίκηση κακοδιαχειρίζεται τα δημόσια οικονομικά, ενώ ζητά από εκατομμύρια επιχειρηματίες και εργαζόμενους να αιμορραγούν προς όφελος όλων δεν είναι βιώσιμη. Η κυβέρνηση χρειάζεται ηθική νομιμοποίηση για την επιβολή κοστοβόρων αποφάσεων. Και παρόλο που αυτά τα σκάνδαλα δεν έχουν συγκλονίσει ακόμη το κοινό, καθώς η ύφεση μεγαλώνει τα παραπάνω θα αποκτήσουν νέα σημασία», τονίζει ο αρθρογράφος.

Και καταλήγει σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός πρέπει να επαναφέρει εντός γραμμής τη διοίκηση των δημόσιων οικονομικών «προτού μια κρίση εμπιστοσύνης γίνει ακόμα μεγαλύτερη απειλή απ’ την ίδια την πανδημία».

Μοίρασε το άρθρο!