«Ωρολογιακή βόμβα» από τα lockdown στην οικονομία – Κυβέρνηση: «Τα δημόσια οικονομικά δεν είναι απεριόριστα»

Το «καμπανάκι» για τα δημόσια οικονομικά έκρουσε νωρίτερα σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τις παροχές της κυβέρνησης προς όσους πλήττονται από τα lockdowns.

Ο ίδιος εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα από τα υφιστάμενα μέτρα θα είναι ήπια, κάνοντας μάλιστα λόγο για τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας τον Απρίλιο. 

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή αναφέρθηκε στο επίδομα θέρμανσης, αλλά και στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο λόγος για τον οποίο ένας στους δύο μένουν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής είναι γιατί σημειώθηκε αύξηση στον τζίρο. Συγκεκριμένα, από τις 730.000 αιτήσεις, οι 260.000 είχαν αύξηση τζίρου μέσα στο τετράμηνο.

Σε αυτές που ήταν κλειστές δίνεται ένα ελάχιστο ποσό , καθώς επίσης διατηρούνται και τα άλλα μέτρα, αναστολές και ενοίκια, ώστε να διευκολυνθούν, υποστήριξε.

Τόνισε, πως τα δημόσια οικονομικά δεν είναι απεριόριστα και πως οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι.

Ακριβώς γι’ αυτό, έκανε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους όσο το δυνατόν περισσότερο και να φοράνε πάντα μάσκα.

Τι θα γίνει όταν σταματήσει να ρέει χρήμα για να χρηματοδοτούνται κλειστές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε αναστολή; Ή τι θα γίνει όταν ανοίξει όπως ανοίξει ξανά η όποια αγορά έχει μείνει, και θα ζητά το κράτος προκαταβολές, φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις για τις περιόδους που τα καταστήματά τους ήταν κλειστά;

Και όλα αυτά όταν σε έκθεση των τραπεζών Unicredit (ιταλική) και Bank of New York Mellon (αμερικανική) στο τέλος του 2021 το χρέος μπορεί να έχει σκαρφαλώσει και στο 245% του ΑΕΠ!

Μήπως ετοιμάζονται νέα μέτρα; Και εν μέσω τέτοιων καταστάσεων γιατί η “πρεμούρα” κάποιων για τα γεωπολιτικά ζητήματα και διαπραγματεύσεις;

Μοίρασε το άρθρο!