Ψάχνουν φθηνότερους τρόπους θέρμανσης λόγω ακρίβειας

Τα πρώτα κρύα έρχονται. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικά σώματα ή καυσόξυλα για να ζεσταθούν τα σπίτια; Δύσκολη απόφαση για τον καταναλωτή που αναζητεί φθηνούς τρόπους θέρμανσης, για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Πολλοί επιλέγουν καυσόξυλα για το τζάκι και την σόμπα.

Οι τιμές στα καυσόξυλα ποικίλουν ανάλογα με το είδος του ξύλου.

Η οξιά κυμαίνεται μεταξύ 130 και 150 ευρώ το κυβικό. Το πουρνάρι μεταξύ 150 και 160 ευρώ, η ελιά από 160 έως 180 ευρώ το κυβικό.

Η Όλγα Κασκαλίδη, έμπορος ξύλων, μιλώντας στο MEGA, εξήγησε ότι «τα ξύλα που παίρνουν γρήγορα είναι τα πεύκα και οι οξιές, τα ξύλα που κρατάνε πολύ είναι η ελιά, ο δρυς και το πουρνάρι».

Φυσικό αέριο και αυτόνομη θέρμανση

Η πτωτική τάση στην τιμή του φυσικού αερίου τον τελευταίο καιρό οδήγησε πολλά νοικοκυριά στην εγκατάσταση αντλιών φυσικού αερίου.

Ο Νίκος Καλογερόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος αντλιών θερμότητας φυσικού αερίου, σημείωσε πως «ο κόσμος ξανάρχισε να εγκαθιστά φυσικό αέριο και να αυτονομείται. Φανταστείτε ότι σε πολλές πολυκατοικιες, όπου κάποιος δεν έχει να πληρώσει, ο καθένας μπορεί να αυτονομείται και βάζει φυσικό αέριο».

Στις επιλογές των καταναλωτών, όμως, βρίσκονται και οι ηλεκτρικές σόμπες, τα καλοριφέρ, αλλά και τα κλιματιστικά.

Υπεύθυνος καταστήματος ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων δήλωσε πως «είναι μια οικονομική λύση το θερμαντικό σώμα, αρκεί να ξέρεις να το δουλεύεις και σωστά», ενώ τόνισε πως έχει να κάνει και με το χώρο: «αν είναι ένας χώρος παλιά κατασκευασμένος δεν θα καλύψει 100%, πρέπει να δουλεύει σωστά και να έχει τον έλεγχο του θερμοστάτη».

Σε κάθε περίπτωση, πριν από οποιαδήποτε επιλογή, η έρευνα αγοράς είναι χρήσιμη.

Ποιο σύστημα θέρμανσης συμφέρει περισσότερο;

Για ένα διαμέρισμα 90 τμ, για 10 ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης και θερμοκρασία στους 20°C, θα πληρώσει ένας καταναλωτής:

– Πετρέλαιο 204 ευρώ

– Φυσικό αέριο 115 ευρώ

– Κλιματιστικά (3) 170 ευρώ

– Αντλία θερμότητας 100 ευρώ.

Αυτά ισχύουν, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι τιμές, αυτή τη στιγμή, είναι διαμορφωμένες στα εξής επίπεδα: πετρέλαιο θέρμανσης 1,30 €/λίτρο, φυσικό αέριο 0,95 €/kWh και ηλεκτρικό ρεύμα 0,18 €/kWh.

Μοίρασε το άρθρο!