Συνολικά βραβεύτηκαν 43 εστιατόρια ανά την Ελλάδα – Τα δύο Θεσσαλονίκη, τα πέντε Χαλκιδική
Δύο εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη και ακόμη πέντε στη Χαλκιδική εντάσσονται στα «κορυφαία» της χώρας, σύμφωνα με τον θεσμό «Χρυσοί Σκούφοι», ο οποίος μπαίνει στην τέταρτη δεκαετία του.
Συνολικά βραβεύτηκαν 43 εστιατόρια ανά την Ελλάδα και την Δευτέρα 8 Απριλίου στη σκηνή για να παραλάβουν την υψηλότερη ελληνική γαστρονομική διάκριση. Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το “Etrusco” της Κέρκυρας αναδείχθηκε το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με τον Έκτορα Μποτρίνι, μάλιστα, να καταλαμβάνει και τη δεύτερη θέση με το ομώνυμο αθηναϊκό του εστιατόριο.
Το εστιατόριο «Salonika» βραβεύτηκε εκ νέου με βαθμολογία 15/20 στην κατηγορία «Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα». Πρόκειται, βεβαίως, για το γκουρμέ εστιατόριο του «Makedonia Palace» με την πανοραμική θέα στη θάλασσα, όπου ο βραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου δημιουργεί μια ελληνική κουζίνα, που δίνει στις παραδοσιακές γεύσεις φινετσάτη σύγχρονη διάσταση, γευστικό βάθος και αφοπλιστική νοστιμιά.
Στη Θεσσαλονίκη βραβείο, επίσης, κέρδισε το «Moldee Bar
Restaurant», με βαθμολογία 14,5/20 στην κατηγορία «Σύγχρονη κουζίνα». Το συγκεκριμένο εστιατόριο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Προξένου Κορομηλά, Μητροπολίτου Ιωσήφ 8 και οι σεφ είναι ο Βασίλης Μουρατίδης και ο Σοφοκλής Μαραγκουδάκης.
Όπως αναφέρουν οι Χρυσοί Σκούφοι: «Το μπαρ εστιατόριο που δημιούργησαν οι βραβευμένοι σεφ Βασίλης Μουρατίδης και Σοφοκλής Μαραγκουδάκης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ξεχωρίζει επειδή εκφράζει με μοναδικό τρόπο το σύγχρονο πρόσωπο του fine dining στη συμπρωτεύουσα. Στην ατμοσφαιρική μοντέρνα σάλα του με το δυναμικό design, οι γεύσεις είναι φίνες και δημιουργικές»
Βραβείο κέρδισαν και τα εξής πέντε εστιατόρια στη Χαλκιδική
Treehouse
16/20
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού, Ξεν. «Ekies All Senses Resort»
Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης
Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο του ξεχωριστής αισθητικής «Ekies All Senses Resort», σκαρφαλωμένο στα μεγάλα κλαδιά ενός γέρικου πεύκου στην άκρη της αφράτης αμμουδιάς και με θέα τον ρομαντικό ορίζοντα του κόλπου της Βουρβουρούς, συνεχίζει να σκαρφαλώνει τα ύψη της μοντέρνας δημιουργικής κουζίνας. Οδηγός του ο πολυβραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης, που εκφράζει εδώ την αιχμή της μαγειρικής του πρότασης, μέσα από ένα μενού αυθεντικής νοστιμιάς, που συνδυάζει ευρηματικότητα και φινέτσα, με comfort στρογγυλάδα και εξαιρετική πρώτη ύλη. Δοκιμάστε: sashimi μαγιάτικου με buttermilk και oyster aioli, μπακαλιάρο με butter scotch κρεμμυδιού και μανιτάρια, περιστέρι με πουρέ κασίς και παρφέ από συκωτάκια.
Squirrel
16 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Νικήτη, Ξεν. «Danai Beach Resort»
Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης
H μικρή βεράντα με τη θαλασσινή θέα σκηνογραφεί γοητευτικά το κοσμοπολίτικο εστιατόριο του «Danai Beach Resort», όπου ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης χειρίζεται με ακρίβεια διεθνείς πρώτες ύλες υψηλών προδιαγραφών, δημιουργώντας πιάτα εκλεπτυσμένα και τολμηρά, όπου η βαθιά γεύση και η υψηλή τεχνική βαδίζουν πλάι πλάι. Έξοχη λίστα κρασιών (πάνω από 1.600 ετικέτες) με την υπογραφή του head sommelier Απόστολου Πλαχούρα. Δοκιμάστε: Μους φουαγκρά με κρέμα πορτοκάλι, πιπέρι Καμπότ και καραμελωμένα ποπκόρν, Berlingots με κατσικίσιο τυρί, ζαμπαγιόν σέλερι, porcini και σάλτσα τόνγκα αλλά και Wagyu Α5 με υφές παντζαριού.
Tomata
15 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Σάνη, Ξεν. «Sani Marina»
Σεφ: Χρύσανθος Καραμολέγκος
Φωτεινή και χαλαρή βεράντα, ντυμένη στα λευκά, με θέα στη μαρίνα του «Sani Resort». Η κουζίνα κινείται στα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικότητας με τον μοναδικό και ιδιοσυγκρασιακό τρόπο του πολυβραβευμένου σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου, ο οποίος παντρεύει τα πολυτελή με τα πιο απλά υλικά, τα στοιχεία από άλλες κουλτούρες και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες σε αξιομνημόνευτες σπεσιαλιτέ επιπέδου.
Bubo
14,5 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού, Ξεν. «Ekies All Senses Resort»
Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης
Ενταγμένο αρμονικά στο χαρισματικό περιβάλλον του «Ekies All Senses Resort», το εστιατόριο «Bubo» ατενίζει την αμμουδιά και τον ήρεμο κόλπο της Βουρβουρούς. Κάθε χρόνο και καλύτερος, ο βραβευμένος executive chef του ξενοδοχείου Δημήτρης Παμπόρης εξελίσσει διαρκώς τις τεχνικές, τις συνθέσεις και τις αρμονίες του, δημιουργώντας μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα με ξεχωριστή προσωπικότητα.
Andromeda
14,3999996185303 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Νικήτη, Ξεν. «Danai Beach Resort»
Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης