«Χρυσή» βενζίνη στην Ελλάδα: Πέμπτη στον κόσμο, δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πέμπτη χώρα στον κόσμο και δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ακριβότερη βενζίνη είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με το globalpetrolprices.com, τη βάση δεδομένων που καταγράφει τις τιμές των καυσίμων σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Με βάση την τελευταία ενημέρωση, στις 20 Ιουνίου, η τιμή της βενζίνης ανά λίτρο είναι 2.548 ευρώ στην Ελλάδα, με τέσσερις μόνο ακριβότερες χώρες στον κόσμο, τη Νορβηγία με 2.583, την Ισλανδία με 2.639, την Φινλανδία με 2.664 και το Χονγκ Κονγκ με 2.999.

Αντίθετα, τη φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο έχει η Βενεζουέλα με 0.022 ευρώ, μετά η Λιβύη με 0.031 και το Ιράν με 0.053.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η αναλογία της τιμής της βενζίνης με το ύψος του βασικού μισθού και την ανεξέλεγκτη ακρίβεια οδηγούν στο… «Οι ουρές επιστρέφουν στις κοινωνικές κουζίνες εξαιτίας του πληθωρισμού», όπως είναι και ο τίτλος ρεπορτάζ του Euronews για τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά σε ότι αφορά το βασικό μισθό στην Ελλάδα είναι 831 ευρώ (για 14 μισθούς το χρόνο), στη Φινλανδία που έχει περίπου 12 λεπτά παραπάνω η βενζίνη ο βασικός μισθός είναι 2 124 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι δε η αναλογία και η σύγκριση με ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Στη Γερμανία, ο βασικός μισθός είναι 1621 ευρώ και η αμόλυβδη κοστίζει 2 ευρώ ανά λίτρο. Στη Γαλλία ο βασικός μισθός είναι 1603 ευρώ και η βενζίνη κοστίζει 2,10 ευρώ. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει και η σύγκριση με την Κύπρο, η οποία προμηθεύεται καύσιμα κυρίως από την ελληνική αγορά. 

Η κυπριακή αγορά καλύπτει εξολοκλήρου τη ζήτησή της μέσω εισαγωγής έτοιμων διυλισμένων προϊόντων όπως βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης, τα οποία προμηθεύονται οι εταιρείες εισαγωγής από διυλιστήρια της Ελλάδας και μόνο. Ωστόσο, λόγω λιγότερου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και πολύ λιγότερου ΦΠΑ, η τιμή της βενζίνης είναι στα 1.899.


Μοίρασε το άρθρο!