Χαλκιδική-Δεκαπενταύγουστος: Τα προσκυνήματα και οι εορτασμοί

Με κατάνυξη, θρησκευτικές τελετές και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων η Χαλκιδική ετοιμάζεται και φέτος για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΡΑΦΑΗΛ ΓΚΑΙΔΑΤΖΗΣ

Στα μεγάλα προσκυνήματα του νομού, αλλά και στις υπόλοιπες εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην Παναγία, αναμένεται πλήθος πιστών, επισκεπτών, ακόμα και τουριστών που θέλουν να ζήσουν από κοντά την ατμόσφαιρα αυτή.

Μεγάλη Παναγιά στην κατάφυτη πλαγιά του Χολομώντα

«Ο Αύγουστος για τον Ελληνισμό, είναι ο μήνας της Παναγίας, καθώς θυμάται και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η γιορτή της Παναγίας, θεωρείται από τις κορυφαίες της Χριστιανοσύνης, ενώ η προετοιμασία των πιστών, που αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία, διαρκεί 15 ολόκληρες ημέρες, μέχρι τον ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο» αναφέρει σε ανάρτηση της η σελίδα της Μεγάλης Παναγιάς του χωριού της Χαλκιδικής που κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες στις ανατολικές πλαγιές του Χολομώντα.

Το προσκύνημα της Παναγίας βρίσκεται περίπου 1.500 μ. ανατολικά του χωριού, στα αριστερά του δρόμου προς το Γομάτι.  Ο ναός είναι κτισμένος σε μια κατάφυτη πλαγιά, με άφθονα νερά και όμορφη θέα προς τον κάμπο τής Μεγάλης Παναγίας. Την Κυριακή 14/8 στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, ενώ αργότερα στις 23:00 θα υπάρχει Παράκληση και νυχτερινή Θεία Λειτουργία. UnmuteRemaining Time -0:00   Fullscreen Ανήμερα της γιορτής, στις 07:00 θα ξεκινήσει η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

x5.jpg

Στη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς στη Σάρτη

Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η περίοδος του Δεκαπενταύγουστου και στην Σάρτη της Χαλκιδικής. Η εικόνα της Παναγίας, σύμφωνα με τους πιστούς, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να κάνει θαύματα. Μια εικόνα η οποία ήρθε από την Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από την Αφισιά, με τους υπό διωγμόν κατοίκους να τη φέρνουν στα νέα μέρη που εγκαταστάθηκαν. «Για πολλά χρόνια η Σάρτη την ημέρα της Κοιμήσεως αποτελούσε πόλο έλξης χιλιάδων προσκυνητών, εξαιτίας της θαυματουργικής κίνησης της εικόνας. Όποιος είχε κάποιο πρόβλημα πήγαινε στο ναό, καθόταν κάτω και έπαιρνε στην αγκαλιά του την εικόνα, η οποία κατά θαυματουργικό τρόπο άρχισε να κινείται και πολλές φορές τόσο έντονα που παρέσυρε αυτόν που την κρατούσε» αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας halkidikinews.gr.

Ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι είναι πολύ αδύναμοι για να ερμηνεύσουν τα μυστήρια του Θεού και επειδή τα γεγονότα έλαβαν διάσταση κοσμικού θεάματος τις ημέρες της εορτής, ο μακαριστός Μητροπολίτης Κασσανδρείας Συνέσιος για να βάλλει τέλος στην εκκοσμίκευση των μυστηρίων και στην παρεκτροπή των επισκεπτών, αποφάσισε να μην ξαναβγεί η εικόνα της Παναγίας από το προσκυνητάρι.

 

Μοίρασε το άρθρο!