Φορολογικές δηλώσεις: Όταν το κάρο μπαίνει μπροστά από το άλογο

Το πρόβλημα με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις νομικών και φυσικών προσώπων, όπως και όλα τα πολλά τελευταία χρόνια, δεν έγκειται στο αν τελικά δοθεί παράταση ή όχι. Αλλά στο γιατί φτάνουμε στο σημείο να χρειάζεται παράταση, όπως ζητάει δικαιολογημένα και (απεγνωσμένα) ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών . 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η προθεσμία που έχει ορίσει ο νομοθέτης είναι 30/6. Ωστόσο, για να υπάρχει συνέπεια ως προς τη συγκεκριμένη προθεσμία και να μην μπορεί να μιλάει κανείς για παράταση, τα συστήματα της ΑΑΔΕ θα πρέπει να είναι ανοικτά, λειτουργικά και χωρίς πολλά προβλήματα από την 1η Μαρτίου.

Αυτό οι λογιστές έχουν ξεχάσει από πότε έχει να συμβεί. Οι παλιότεροι αναπολούν τα χρόνια των θεωρημένων βιβλίων αλλά και των απογραφών που έπρεπε οι δηλώσεις να είναι έτοιμες 28/2. Στη συνέχεια ξεκινούσε η υποβολή των δηλώσεων και, προφανώς, με πολλές εργατοώρες και μεγάλη προσπάθεια, ολοκληρωνόταν η διαδικασία, χωρίς όμως σοβαρά προβλήματα, στην ώρα της και χωρίς καμία παράταση.

Στις αρχές του 2020 ξεκίνησε μια εποχή που κανένας δεν θα ξεχάσει, η περίοδος του covid. Στη χώρα μας  οι αρμόδιοι τότε υπουργοί εισήγαγαν, με μεγάλη επιτυχία, το gov.gr, μια εφαρμογή η οποία μας έχει διευκολύνει την ζωή. Δεν μιλάμε βέβαια για πυρηνική φυσική, αλλά για μια απλή εφαρμογή η οποία κάνει τα αυτονόητα. Αλλά επειδή στην Ελλάδα και τα αυτονόητα είναι ζητούμενα, όταν γίνονται τα αυτονόητα καλό είναι να το επικροτούμε.

Από εκείνη την στιγμή και μετά, η τεχνολογία άρχισε να μπαίνει και σε άλλους τομείς της ζωής μας, όπως στην προκειμένη περίπτωση στη λογιστική και φορολογική μας καθημερινότητα. Απολύτως λογική σκέψη από τους αρμόδιους αλλά δεν μπορεί να μην επισημάνει κανείς ότι έπρεπε να περάσουμε μία πανδημία και μια τρόικα για να ξυπνήσουμε. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Μέχρι εδώ όλα καλά. 

Τεχνο-γραφειοκρατία

Το πρόβλημα, όμως, ξεκινάει στις υπερβολές. Οι οποίες είναι πολλές και μαζεμένες τα τελευταία χρόνια, καθώς, προφανώς, δεν υπάρχει η γνώση επί του πεδίου για το πού μπορεί να… χτυπήσουν όλες αυτές και τι προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν. Γιατί, τελικά, αντί η τεχνολογία να διευκολύνει τη δουλειά μας, διολισθαίνουμε σε μια ιδιόμορφη τεχνο-γραφειοκρατία.  Είναι φανερός ο υπερβάλλον τεχνολογικός… ζήλος που διακατέχει τους αρμόδιους, πιθανώς για να δείξουν ότι η χώρα μας είναι πρωτοπόρος σε ό,τι έχει να κάνει με τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιοποίηση του κράτους. Πολλές φορές, όμως, το κάρο μπαίνει μπροστά από το άλογο, όπως συμβαίνει και με την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων, όπου οι εφαρμογές και οι πλατφόρμες ανοίγουν κάθε χρόνο, σαν να ζούμε τη Μέρα της Μαρμότας, με μεγάλη καθυστέρηση.

Και κάπως έτσι φθάσαμε στο τραγικό σημείο ο Ιούλιος να θεωρείται de facto μήνας υποβολής των δηλώσεων. Φυσικά, οι λογιστές ποτέ δεν ρωτήθηκαν αν συμφωνούν με κάτι τέτοιο, άλλωστε οι αρμόδιες αρχές δεν δείχνουν να τους αντιμετωπίζουν ως συνεργάτες αλλά στην καλύτερη ως παρακατιανούς, στη χειρότερη ως… αντιπάλους.Αλλά οι λογιστές είναι που, εν μέσω καύσωνα, εργάζονται νυχθημερόν για να καλύψουν την αδυναμία των αρχών να κάνουν τα στοιχειώδη, να θέσουν δηλαδή έγκαιρα σε λειτουργία τα ηλεκτρονικά συστήματα. 

Το πραγματικό πρόβλημα και η απλή λύση

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι οι παρατάσεις, ποτέ δεν ήταν. Το πρόβλημα είναι το ατελείωτο επικοινωνιακό παιχνίδι, χωρίς καμία ουσία, που έχει ως αποτέλεσμα να μην τηρείται ποτέ το χρονοδιάγραμμα από πλευράς αρμόδιων των αρχών αλλά και να έχει εδραιωθεί υποχρεωτικά ο Ιούλιος ως μήνας υποβολής δηλώσεων – και αν χρειαστεί (όπως πέρσι) το γαϊτανάκι τραβάει μέχρι τον Αύγουστο. Δηλαδή, ενώ τα δικαστήρια κλείνουν, οι προσφυγές δεν εξετάζονται και γενικά ο Αύγουστος είναι ο μήνας αδειών – διακοπών, οι λογιστές είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν μέρα-νύχτα Ιούλιο και Αύγουστο διότι οι αρχές δεν μπορούν να έχουν ανοιχτό το σύστημα στην ώρα του. Δηλαδή από 01/03. Ναι,  είναι τόσο απλό. Τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ πρέπει να είναι λειτουργικά από 1 Μαρτίου, ώστε με 4 μήνες μπροστά τους, οι λογιστές-φοροτεχνικοί να μπορούν να ολοκληρώνουν την υποβολή των δηλώσεων εμπρόθεσμα αλλά και να μπορούν να ασχολούνται με τα υπόλοιπα θέματα τους, που σίγουρα δεν είναι λίγα.

Κύριοι, πριν κάνετε υποδείξεις για τον προγραμματισμού ενός ολόκληρου κλάδου, καλό θα είναι να κοιτάξετε τον δικό σας προγραμματισμό. Το να ισχυρίζεστε ότι προχωράει ομαλά η υποβολή των δηλώσεων, ζητώντας να βάλουν «λίγο πλάτη παραπάνω» οι φοροτεχνικοί και λέγοντας ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση, μόνο παραπάνω εκνευρισμό δημιουργεί.

Λέτε ότι δεν είστε «της κουλτούρας των παρατάσεων», αλλά έχετε κάνει… θεσμό την παράταση των δικών σας υποχρεώσεων. Καθαρές κουβέντες: Το πρόβλημα με τις φορολογικές δηλώσεις εντοπίζεται στην καθυστερημένη έναρξη λειτουργίας των συστημάτων και όχι στην παράταση που ζητούν οι επαγγελματίες. 

Κάντε, λοιπόν, το απλό, ανοίξτε τις εφαρμογές από 1η Μαρτίου, δώστε προθεσμία τεσσάρων μηνών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων νομικών και φυσικών προσώπων, και τότε κανείς δεν θα νομιμοποιείται να ζητάει παρατάσεις. Μέχρι, όμως, να κάνετε το στοιχειώδες, τουλάχιστον αποφύγετε αλαζονικές συμπεριφορές και άσκοπες δηλώσεις που έχουν ως στόχο μόνο την επικοινωνία, ποτέ την ουσία.

Μοίρασε το άρθρο!