Υπήρξε διαπραγμάτευση – Νέα στοιχεία για τη σύλληψη και τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτικών

Μια νέα αποκάλυψη σχετικά με την σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο είδε το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, αμέσως μετά την σύλληψη τους απο τους Τούρκους, υπήρχε διαπραγμάτευση μεταξύ του Έλληνα Ταξίαρχου και του Τούρκου ομόλογου του.

Όπως αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Χρήστος Μαζανίτης, πριν από τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών υπήρξε διαπραγμάτευση που κράτησε περίπου μια ώρα μεταξύ του Έλληνα ταξιάρχου και του Τούρκου ομολόγου του. Μάλιστα ο Έλληνας αξιωματικός πήγε στο τουρκικό φυλάκιο και συνομίλησε με τον Τούρκο συνάδελφο του, ο οποίος μετά από 45 λεπτά του είπε ότι “η υπόθεση έχει φύγει από τη δική του αρμοδιότητα, καθώς την ανέλαβε η στρατοχωροφυλακή”.

Από την πρώτη στιγμή τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο από τους Τούρκους μεταφέρθηκαν στην Άγκυρα για έλεγχο.

Το επίσημο κατηγορητήριο για τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη δεν έχει ακόμα συνταχθεί. Εναπόκειται στον εισαγγελέα πότε θα αποφασίσει να το κάνει.

«Τα πράγματα όμως είναι δύσκολα» υπογραμμίζει η δημοσιογράφος, εξηγώντας ότι: «τα στοιχεία που αφήνουν οι τουρκικές αρχές να διαρρεύσουν για την υπόθεση, δεν είναι καλά. Πρώτον, ο έλεγχος των εικόνων στα κινητά τους καθυστερούν σαν να θέλουν να δώσουν το μήνυμα ότι έχουν κάτι σοβαρό στα χέρια τους».

«Δεύτερον, η πληροφορία που άφησαν να διαρρεύσει ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί μπήκαν κατά 253 μ. μέσα στο τουρκικό έδαφος, σημαίνει ότι ενδέχεται να μη γίνει δεκτή η κατάθεσή τους ότι μπήκαν καταλάθος» κατέληξε.

Στημένο από την Τουρκία, χαρακτήρισε το επεισόδιο με την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο την περασμένη Πέμπτη, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης

«Από τη στιγμή που δεν επέστρεψαν άμεσα οι στρατιωτικοί, περιπλέκεται η υπόθεση. Αφού δεν τέλειωσε τις πρώτες ώρες στα σύνορα, μπλέξαμε», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

«Το λέω μέσα από την εμπειρία, ότι ήταν στημένο το θέμα. Τα παιδιά ήταν κατάλληλα προετοιμασμένα, δεν μπορούσαν να τους συλλάβουν έτσι. Αποκλείεται να τους συνέλαβαν απλοί Τούρκοι στρατιώτες. Πρέπει να ήταν κάποια άλλη δύναμη, εκπαιδευμένη για να το κάνει αυτό. Πρέπει να ήταν κάποια ειδική ομάδα που είχε τέτοια εντολή. Οι Τούρκοι την είχαν στημένη στην Ελληνική περίπολο», πρόσθεσε ο κ. Παραγιουδάκης

«Στη θάλασσα εύκολα είναι να κάνεις εμβολισμούς, στον Έβρο δεν είναι εύκολο. Ξέρουν ότι εκεί δεν παίζουμε. Υπάρχει μια άτυπη συμπεριφορά, ότι δεν συλλαμβάνεις εύκολα. Θεωρώ ότι είχε στηθεί το επεισόδιο», τόνισε επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού συμβουλίου Ασφαλείας.

Συγκλονίζουν οι γονείς των στρατιωτών

Τα παιδιά μας δείχνουν γενναιότητα, έχουν υψηλό ηθικό, αλλά περιμένουμε ανταπόκριση και από την πολιτεία, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο πατέρας του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη, ενός εκ των δύο στρατιωτών. Την ίδια στιγμή ακρως συγκλονιστική είναι η έκκληση της μητέρας του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, ου που μίλησε για τις δύσκολες ώρες που περνά ο γιος της μαζί με τον συνάδελφό του την τελευταία εβδομάδα, μετά τη σύλληψη και τη φυλάκιση τους στον Έβρο.

«Παρακαλώ να επιστρέψει το παιδί μου στο σπίτι», είπε, προσθέτοντας πως η αγωνία που ζει όλη η οικογένεια είναι μεγάλη και πως «έχουμε πίστη στο θεό και την πολιτεία ότι θα έχουμε αίσια έκβαση». «Προσευχόμαστε», πρόσθεσε για να καταλήξει: «Αισθάνομαι περήφανη αλλά δεν παύω να έχω τον πόνο μου που είναι ανείπωτος».

Η κυρία Σοφία ωστόσο μίλησε και χθες στον τηλεοπτικό σταθμό epsilontv. «Περιμένουν ότι θα απελευθερωθούν σύντομα από τις φυλακές», ανέφερε η κυρία Κούκλατζη, προσθέτοντας πως «είμαι περήφανη για τον γιο μου γιατί πάνω στο καθήκον του συνέβη αυτό που του συνέβη και εύχομαι και παρακαλώ την Παναγία να γυρίσουν γρήγορα».

Το κεντρικό δελτίο του Star επικοινώνησε με τον πατέρα του Ανθυπολοχαγού Μητρετώδη που ανεφερε «Είμαστε στην αναμονή του πορίσματος του εισαγγελέα».

– Τα παιδιά πως τα είδατε;

«Καλά ήταν, καλά…»

-Το φρόνημά τους, η ψυχολογία τους;

«Καλά ήταν γενικά καλά…. Για μας θα δούμε…. προς το παρόν αντέχουμε… προς το παρόν».

«Πληροφορηθήκαμε ότι το κελί δεν είναι και τόσο χάλια ότι έχει μέσα τις απαραίτητες ανέσεις δηλαδή τουαλέτα, μπάνιο και ζεστό νερό ακόμα, ότι έχουν ένα μπαλκονάκι που μπορούν να βγαίνουν έξω λίγο να ξεσκάνε. Αν μπορούν να συνεννοηθούν με το προσωπικό εκεί της φυλακής, εγώ έχω την εντύπωση ότι δεν μπορούν. Ενημέρωσε ο διευθυντής των φυλακών για το πρόγραμμά τους, για το πότε τρώνε, πότε κάνουν άλλες δραστηριότητες. Μια φορά τον μήνα θα μπορούν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία», λέει ο Νίκος Κουκλατζής, θείος του Έλληνα λοχία που κρατείται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Συγκινητικές δηλώσεις έκανε ο πατέρας ενός εκ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τους Τούρκους στον Έβρο, κάνοντας λόγο για υπερηφάνεια που τον διακατέχει για τον γιο του.

Ο πατέρας του λοχία Κούκλατζη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αποκάλυψε πως ο γιος του είναι καλά στην υγεία του αλλά και το φρόνημά του, ενώ τόνισε πως οι συνθήκες κράτησης είναι ικανοποιητικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, σιτίζονται ικανοποιητικά, τρεις φορές την ημέρα, ενώ όπως είπε δέχονται καλή περιποίηση, τονίζοντας παράλληλα πως δεν έχουν δεχθεί βία, ούτε σωματική ούτε ψυχολογική.

Ο κύριος Νίκος Κούκλατζης συνάντησε τον 25χρονο γιο του την περασμένη Δευτέρα, επί μία ώρα, στο επισκεπτήριο της φυλακής και όπως είπε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον Σκάι, γέμισε περηφάνια: «Με διακατέχει μεγάλη περηφάνια γιατί ο γιος μου είναι κρατούμενος στις φυλακές της Τουρκίας, τον θεωρώ ήρωα και επειδή το αίσθημα του πατριωτισμού σ’ εμάς εδώ είναι πολύ αυξημένο, με οδηγεί να αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια για το παιδί μου», λέει προσπαθώντας να εξηγήσει τα συναισθήματά του, μην παραλείποντας να επισημάνει ότι αρχικά η αγωνία για την τύχη του παιδιού του τον κυρίευσε. Ειδικά μετά την επίσκεψη στις φυλακές της Αδριανούπολης όμως, τονίζει, «ένιωσα ότι το ηθικό του είναι υψηλό κι αυτό με γέμισε περηφάνια, στέκεται περήφανος».

Η επόμενη επίσκεψη θα γίνει πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα, «αναλόγως πότε θα κλείσει την άδεια η πρόξενος», όπως λέει, θα έχει διάρκεια μία ώρα και θα γίνει και πάλι πίσω από το διαχωριστικό τζάμι. Όπως λέει ο κύριος Νίκος Κούκλατζης, αφού είδε πως το παιδί του ήταν καλά, «όλος ο χρόνος καταναλώθηκε στο να λέμε τα οικογενειακά μας, του μετέφερα τα μηνύματα φίλων αλλά και αγνώστων».

«Αυτό εισπράττουμε, την απερίγραπτη συμπαράσταση του κόσμου, τα μηνύματα που δεχόμαστε είναι το κάτι άλλο, νιώθουμε ότι ενώσαμε την Ελλάδα» επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει ότι δεν έχει μιλήσει με πολιτικούς, αλλά ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά από τα υψηλότερα κλιμάκια του στρατού.

«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να έχουμε υπομονή και να βάλουμε λίγο στην άκρη την αγωνία για να μεταδίδουμε την ηρεμία αυτή και στα παιδιά», είπε, χωρίς πάντως να αναφέρει πως εντός της οικογένειας με την περιπέτεια αυτή, «έχουμε τις καλές μας και τις κακές μας στιγμές». «Η πρώτη εντύπωση ήταν η στεναχώρια και η αγωνία για το παιδί», παραδέχεται και όσον αφορά όσα νιώθει τώρα, λέει: «Δεν έχω καμία εκτίμηση για το πότε θα τελειώσει όλο αυτό, οπλίζομαι με υπομονή και ψυχραιμία, ξέρω ότι έτσι πρέπει να πορευτούμε, εισπράττω από αυτά που ακούω, ότι θα χρειαστεί χρόνος».

Με το παιδί του, όπως λέει, δεν μίλησαν καθόλου για όσα έγιναν στο επίμαχο περιστατικό, «δεν ήθελα να ανοίξω τέτοιο θέμα». «Σπάνια μιλούσε για τις υπηρεσίες του, για τη δουλειά τους δεν μιλούν παραέξω», συμπληρώνει.

Foreign Policy: Η κράτηση ομήρων είναι η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

Η κράτηση ομήρων είναι η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αναφέρει ο ιστότοπος Foreign Policy σε ενδιαφέρον άρθρο του για την Τουρκία που δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα που οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς στον Έβρο.

Στην ανάλυση του Foreign Policy αναφέρεται πως η Δύση γνωρίζει τα κίνητρα της Άγκυρας, ωστόσο δεν αποκαλεί τα πράγματα με το όνομά τους, και παραθέτει μια σειρά από περιστατικά τον τελευταίο χρόνο που αφορούν περιστατικά αξιοποίησης ομήρων εκ μέρους της Άγκυρας, που αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στις σχέσεις της με τους δυτικούς. Το άρθρο είναι διαφωτιστικό για τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Τουρκία σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το άρθρο

Οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν για όγδοη ημέρα προφυλακισμένοι και οι αρχικές προσδοκίες της Αθήνας για ταχεία επίλυση του θέματος διαψεύδονται παταγωδώς. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η δικαστική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, ενώ το γεγονός πως το ακριβές κατηγορητήριο που θα αντιμετωπίσουν οι έλληνες στρατιωτικοί παραμένει ακόμη υπό διαμόρφωση προκαλεί επιπρόσθετη ανησυχία.

Την αρχική αμηχανία και την υποβάθμιση του γεγονότος από την ελληνική κυβέρνηση διαδέχθηκε μια προσπάθεια διπλωματικών επαφών και διεθνοποίησης του ζητήματος μέσω επαφών με την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο συζητήθηκε το θέμα, ενώ όπως έγινε γνωστό επικοινώνησε και με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, από τον οποίο ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Ηχηρό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις απειλές Γιλντιρίμ για την κυπριακή ΑΟΖ

Οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στην Άγκυρα ότι αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις σχετικά με τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ενώ επανέλαβαν την πάγια θέση τους για το ζήτημα των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του realfm και του ΑΝΤ1, προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μ.Γιλντιρίμ σχετικά με τις έρευνες των πλοίων της Exxon Mobile στην κυπριακή ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος του σχολίασε:

«Η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Με διεθνοποίηση της σύλληψης απαντά η Ελλάδα στα τουρκικά «παιχνίδια καθυστερήσεων»

Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων, ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie, δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), o «προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018». Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Στο στόχαστρο της Άγκυρας και η Exxon Mobil: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας

Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή, δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο βλέπουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και εκτιμούν πως δεν αποκλείεται τον Οκτώβριο τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά κατά τις εργασίες της Exxon Mobil καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Τώρα που μπαίνουν στο παιχνίδι οι ΗΠΑ, τα πράγματα δυσκολεύουν για τον Ερντογάν καθώς ο Τραμπ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στον “Σουλτάνο” για το ποιος είναι το αφεντικό.

Ο Ερντογάν απαντά στις ΗΠΑ για την κυπριακή ΑΟΖ: Να μην κάνουμε τη Μεσόγειο πεδίο συγκρούσεων

Την ίδια ώρα, σε νέους «λεονταρισμούς» προχώρησε η Άγκυρα εν όψει των ερευνών του ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, διεμήνυσε πως η Άγκυρα δεν θα διστάσει να προβεί στις …απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση που ξεκινήσουν γεωτρήσεις, υποστηρίζοντας πως παραβιάζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, επανέλαβε τα περί συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων:

«Στην πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς, μία τάξη όσον αφορά αυτό το θέμα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Είναι βασική μας αρχή ότι οι έρευνες πρέπει να γίνουν από κοινού μεταξύ της βόρειας και της νότιας Κύπρου. Όμως αυτή την αρχή η ελληνοκυπριακή πλευρά την παραβιάζει συχνά. Λένε ότι είναι δική τους ΑΟΖ. Εμείς άλλωστε δεν έχουμε πρόβλημα με την ΑΟΖ που ανήκει σε εκείνους. Υπάρχουν όμως σημεία που συγκρούονται με τη δική μας ΑΟΖ. Όταν εδώ υπάρχει μια παραβίαση ή είναι ενάντια στο δίκαιο, τότε κινητοποιούμαστε. Και κινητοποιούμαστε με κάθε τρόπο, και νομικό, και πολιτικό και με άλλους τρόπους. Αυτή η αρχή μας δεν πρόκειται να αλλάξει. Τώρα σε σχέση με το θέμα του πλοίου της ExxonMobil και την άφιξή του εκεί, γνωρίζουμε ότι εξελίχθηκε μια διαδικασία, αλλά ο έκτος στόλος δεν έχει πάει εκεί, δεν έχει μεταβεί εκεί. Σε αυτό το πλαίσιο οι δικές μας πρωτοβουλίες συνεχίζονται.

Εμείς όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων μέχρι σήμερα, τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, έτσι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να τα προστατεύουμε. Επιπλέον εμείς θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας στις περιοχές που έχουμε προγραμματίσει. Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις. Θέλω από εδώ ξανά να κάνω μια έκκληση.

Ελάτε να κάνουμε την ανατολική Μεσόγειο όχι μια περιοχή συγκρούσεων και διαμάχης, αλλά μία περιοχή συνεργασίας. Γι’ αυτό ας κάτσουν μαζί η ελληνοτουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά και να κάνουν τις έρευνες από κοινού. Εμείς ως Τουρκία θα το στηρίξουμε αυτό. Μπορεί να συμμετάσχει και η Ελλάδα και άλλες χώρες, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό. Αλλά σε περίπτωση που παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα και ξεκινήσετε γεωτρήσεις, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες και η Τουρκία δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα».

Προκλητικές δηλώσεις και από τον Γιλντιρίμ

Προκλητικές δηλώσεις για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ έκανε και ο Μπ. Γιλντιρίμ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «Πρωθυπουργό» των κατεχόμενων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν μερίδιο στους φυσικούς πόρους και οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντιμετωπίζονται με θετικό τρόπο από την Αγκυρα ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Παράλληλα, σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου», συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση λύσης και δημιουργίας κοινού κράτους, θα μπορούσε να επιτευχθεί κοινή διαχείριση των φυσικών πόρων.

«Εκτός από αυτό, τετελεσμένα γεγονότα στην Κύπρο θα έχουν την κατάλληλη απάντηση» τόνισε ο ίδιος.

Μοίρασε το άρθρο!