Τυφλός ξαναβρήκε το φως του χάρη σε νέο εμφύτευμα κερατοειδούς (VIDEO)

Θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε ρομποτικό μάτι

Ο κερατοειδής KPro που έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία CorNeat, είναι το πρώτο εμφύτευμα που μπορεί να ενσωματωθεί απευθείας στο τοίχωμα των ματιών για να αντικαταστήσει ουλές ή παραμορφωμένους κερατοειδείς. Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής μπόρεσε να αναγνωρίσει τα μέλη της οικογένειάς του και να διαβάσει τους αριθμούς σε ένα διάγραμμα ματιών.

Ο κερατοειδής χιτώνας είναι το διαφανές μπροστινό μέρος του ματιού το οποίο καλύπτει την ίριδα, την κόρη και τον πρόσθιο θάλαμο. Σε γενικές γραμμές, οι τραυματισμοί, οι μολύνσεις, κάποιες παθήσεις, η έλλειψη δακρύων και οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον κερατοειδή, οδηγώντας πολλές φορές στη μείωση της όρασης ή ακόμη και στην ολική τύφλωση.

Υπάρχουν ήδη πολλοί ασθενείς οι οποίοι έχουν τεχνητά εμφυτεύματα κερατοειδούς, αλλά επειδή οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολύπλοκες, αποτελούν την τελευταία λύση όταν τα μοσχεύματα ή τα εμφυτεύματα δεν λειτουργούν σωστά.

 Αντίθετα, η εισαγωγή του μοσχεύματος CorNeat είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Επιπλέον, χρησιμοποιεί ένα βιομιμητικό υλικό που «διεγείρει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, οδηγώντας σε προοδευτική ενσωμάτωση των ιστών», σύμφωνα με το CorNeat.

«Οι ινοβλάστες και το κολλαγόνο αποικίζουν σταδιακά το εμφύτευμα και η πλήρης ενσωμάτωση επιτυγχάνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες», αναφέρει η εταιρεία. Αυτό σημαίνει βελτιωμένη όραση και εξαιρετικά γρήγορους χρόνους επούλωσης.

Η εταιρεία ανέφερε ότι δέκα ακόμη ασθενείς έχουν εγκριθεί για να συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ. Σκοπεύει επίσης να ξεκινήσει δύο ακόμη αυτόν τον μήνα στον Καναδά, ενώ έξι δοκιμές βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία.

Ενώ το εμφύτευμα δεν περιέχει ηλεκτρονικά μέρη, θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε ρομποτικό μάτι. «Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, είδαμε έναν συνάδελφο να εμφυτεύει το CorNeat KPro με ευκολία και να βλέπει τον ασθενή να ξαναβρίσκει την όρασή του την επόμενη μέρα. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή για όλους μας», δήλωσε ο ιδρυτής της CorNeat Vision, Gilad Litvin.

Μοίρασε το άρθρο!