Το VAR είναι εδώ

Η νέα εποχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο έφτασε με το VAR να είναι έτοιμο να μπει στη ζωή μας. Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔ Βίτορ Μέλο Περέιρα. Αυτό το όνειρο όμως δεν είναι πανάκεια. Η είσοδος της τεχνολογίας δεν αφαιρεί την υποκειμενική κρίση του διαιτητή. Αυτό τόνισε και ο κύριος Κουκουλάκης, ο Έλληνας expert του VAR. «Δε θέλουμε να αλλάξουμε το ποδόσφαιρο, θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ακρίβεια στις αποφάσεις των διαιτητών» είπε χαρακτηριστικά, άλλωστε οι περιπτώσεις που η υποκειμενική κρίση του διαιτητή είναι απαραίτητη, είναι πάρα πολλές.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, αναφέρθηκαν διεξοδικά οι πάμπολλες ώρες που ξόδεψαν οι διαιτητές που εκπαιδεύτηκαν, τόσο σε «εικονική» πραγματικότητα όσο και σε κανονικές συνθήκες παιχνιδιών. Χρειάζεται αγαστή συνεργασία πολλών ανθρώπων, γι’ αυτό και το σημαντικότερο ρήμα είναι το «περίμενε», τόσο ο βοηθός, όσο και ο διαιτητής δε θα βιάζονται να σηκώσουν το σημαιάκι ή να σφυρίξουν, ώστε να δίνουν στον VAR το περιθώριο να παρέμβει.

 

Μην περιμένετε όμως να γίνεται κάτι τέτοιο για ένα αντίθετο φάουλ ή για ένα κόρνερ που δεν ήταν. Οι περιπτώσεις παρέμβασης σύμφωνα με το πρωτόκολλο είναι μόνο τέσσερις: Γκολ, πέναλτι, απ’ ευθείας κόκκινη και ταυτοποίηση ποδοσφαιριστή. Άρα μπορεί να υπάρξουν και αναμετρήσεις που ο διαιτητής δε θα χρειαστεί καν να μεταβεί στην οθόνη για on field review.

Σύμφωνα με όσα αναλύθηκαν χθες ο μέσος όρος του χρόνου που προστίθεται λόγω της χρήσης VAR είναι μόλις 60 δευτερόλεπτα. Η αλήθεια είναι ότι για τη χώρα μας μοιάζει υπερβολικά μικρός, καθώς οι διαιτητές μας έχουν αρκετές «ανασφάλειες» και ίσως χρειαστεί να μεταβούν 1-2 φορές παραπάνω στην οθόνη ή να σταματήσουν το παιχνίδι για να συνεννοηθούν με τον VAR λίγες παραπάνω φορές. Το σημαντικό όμως είναι ακόμα κι αν ο χρόνος γίνει 2 ή 3 λεπτά, οι αποφάσεις να είναι σωστές και η χρήση της τεχνολογίας το εγγυάται σε μεγάλο ποσοστό. Άλλωστε το σύνθημα είναι, ελάχιστη παρέμβαση, μέγιστο όφελος.

Αυτό που πρέπει να έχουν όλοι στο μυαλό τους και στο οποίο «έμειναν» για αρκετή ώρα Περέιρα και Κουκουλάκης, είναι το ότι το VAR έρχεται όχι για να υποδείξει το σωστό, αλλά για να διορθώσει το ξεκάθαρο και προφανές λάθος. Αν έχουμε αυτό κατά νου τότε τα χθεσινά χαμόγελα θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της χρονιάς

 

Μοίρασε το άρθρο!