Το όργανο που βάζει στο μάτι ο κορονοϊός. Όχι δεν πρόκειται για τους πνεύμονες

Η λοίμωξη COVID-19 οφείλεται στον ιό SARS-CoV-2 ένα στέλεχος κορονοϊού το οποίο δεν είχε απομονωθεί προηγουμένως. Αποτελεί μια σύγχρονη, εκτεταμένη επιδημία.

Σύμφωνα με το Coronavirus Resource Center του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins το οποίο παρακολουθεί στενά τα δεδομένα διεθνώς, έχουν πλέον νοσήσει άνω των 190.000.000 ανθρώπων και οι θάνατοι παγκοσμίως υπερβαίνουν πλέον τα 4.000.000. Στην Ελλάδα έχουν προσβληθεί άνω των 590.832 ατόμων και έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 13.743 θάνατοι.

 

Επηρεάζει την καρδιά η λοίμωξη COVID-19;

Γιατί μειώθηκαν τόσο πολύ οι εισαγωγές για οξέα εμφράγματα στα νοσοκομεία αφού ο ιός προδιαθέτει σε ειδικού τύπου έμφραγμα;

1ον Ούτως ή άλλως το 1/3 περίπου των εμφραγμάτων στον μέσο πληθυσμό και η πλειοψηφία σε διαβητικούς είναι ασυμπωματικά.
2ον Πολλά από τα συμπωματικά εμφράγματα παρέμειναν στο σπίτι.

Έτσι το 75% των απομονωμένων ασθενών υπέστησαν καρδιακή βλάβη η οποία θα αποκαλυφθεί όταν και αν πραγματοποιηθεί καρδιακός έλεγχος. Το άλλο 25% των ασθενών το οποίο αντιστοιχεί στην καταγεγραμμένη θνητότητα των εμφραγμάτων εκτός νοσοκομείου πρέπει να κατέληξε. Δυστυχώς όμως δεν υφίσταται στη χώρα μας αρχείο και συστηματική καταγραφή των καρδιολογικών περιστατικών και των θανάτων γενικά ώστε να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα.

Είναι οι καρδιοπαθείς πιο ευπαθείς στον ιό;

Ως προς το να νοσήσουν από τη νόσο όχι. Ένας σταθερός ασθενής δεν αποτελεί, εξ’ ορισμού, ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως ένας υπερήλικας ή ένας ασθενής υπό ανοσοκαταστολή. Είναι όμως εκτεθειμένος στον κίνδυνο που υφίσταται και για τον άλλο πληθυσμό. Έχει υπολογισθεί ότι κατά την επαφή με νοσούντα το ανεμβολίαστο άτομο έχει έως και 90% πιθανότητα να «κολλήσει» τη νόσο (PLoS ONE 16(3): e0247995, 2021). Δεν υφίστανται στοιχεία για την μετάδοση της νόσου από φορείς οι οποίοι όμως παραμένουν ασυμπτωματικοί. Πιθανολογείται όμως ότι κατά τα πρώτα στάδια της ασυμπτωματικής νοσήσεως τους, μπορούν και αυτοί να μεταδίδουν (Lancet Reg Health Eur. 2021 May;4:100082).

Αποτελεί η καρδιοπάθεια αντένδειξη εμβολιασμού;

Το αντίθετο συμβαίνει. Οι καρδιοπαθείς πρέπει κατά κύριο λόγο να εμβολιασθούν, δεδομένου ότι δεν υφίσταται αποδεδειγμένη θεραπεία για τη νόσο. Αποτελούν ίσως εξαίρεση τα πρόωρα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ειδικών μονοκλωνικών αντισωμάτων αλλά και αυτή η πανάκριβη θεραπεία είναι ακόμη σε ερευνητικό στάδιο.

Ακούγονται πολλά για καρδιολογικές παρενέργειες των εμβολίων

Αυτή η σκοταδιστική παραφιλολογία θα μας στοιχίσει πολλά θύματα δυστυχώς. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Κέντρου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC) η επίπτωση μυοκαρδίτιδας ήταν περίπου μια περίπτωση ανά 100.000 εμβολιασθέντων. Ακόμη και αυτές οι περιπτώσεις όμως ήταν ηπίας μορφής και  αυτό-ιώμενες  (Circulation. 2021 Jul 20. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA). Είναι σαφές ότι ο κίνδυνος από μια λοίμωξη η οποία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Johns Hopkins παρουσιάζει θνητότητα 0.8-9%, είναι συντριπτικά μεγαλύτερος.

*Ο κύριος Δημοσθένης Κατρίτσης είναι Καρδιολόγος, Διευθυντής της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής τουΝοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

Μοίρασε το άρθρο!