Το ταχύτερο αντικείμενο, που έφτιαξε άνθρωπος, κάνει τον γύρο του κόσμου 15 φορές σε μια ώρα

Το Parker Solar Probe είναι διαστημικό σκάφος που έφτιαξε η NASA για να αγγίξει τον Ήλιο. Έγινε και το πιο ταχύ αντικείμενο που έχει φτιάξει ποτέ άνθρωπος.

To Parker Solar Probe (Ανιχνευτής Ήλιου Πάρκερ) είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που άγγιξε τον Ήλιο. Είναι και το ταχύτερο ανθρωπογενές αντικείμενο.

Μπορείτε να το δείτε σε πραγματικό χρόνο, με ένα click στον σχετικό σύνδεσμο της NASA.

Mια άλλη επιλογή είναι το βίντεο που ακολουθεί.

Πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο που ‘βουτάει’ στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου και λαμβάνει δείγματα σωματιδίων και μαγνητικών πεδίων, ώστε να αποκαλύψει τι υπάρχει στο μοναδικό αστέρι που μπορεί να μετρήσει από κοντά η ανθρωπότητα.

Όπως διευκρινίζει η NASA «οι μετρήσεις και οι εικόνες που συλλέγει μπορούν να διευρύνουν τις γνώσεις μας ως προς την προέλευση και την εξέλιξη του ηλιακού ανέμου. Συμβάλλει επίσης, καθοριστικά στην πρόβλεψη αλλαγών στο διαστημικό περιβάλλον που επηρεάζουν τη ζωή και την τεχνολογία στη Γη».

Προφανώς και έχει δημιουργηθεί για να αντέξει τις τεράστιες θερμοκρασίες. Λειτουργεί αποτελεσματικά μέχρι τους 1.377 βαθμούς Κελσίου.

Η αποστολή του είναι επταετής, περιλαμβάνει 24 περιστροφές γύρω από τον Ήλιο, ώστε να φτάσει επτά φορές πιο κοντά από το σημείο που έφτασε ποτέ άλλοτε κάποιο διαστημόπλοιο.

Στην πλησιέστερη προσέγγισή του, θα φτάσει σε απόσταση περίπου 6.2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Πριν λίγες ώρες έκανε την 17η περιστροφή.

Σε αυτήν, η ταχύτητα του έφτασε στα 635.266 χιλιόμετρα την ώρα.

Αριθμός που το καθιστά το ταχύτερο αντικείμενο που έχει φτιάξει ποτέ άνθρωπος.

Σύμφωνα με το Science Alert «σε αυτές τις ταχύτητες θα ήταν δυνατό για ένα αεροσκάφος να κάνει τον περίπλου του πλανήτη περίπου 15 φορές σε μια ώρα ή να πάει από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες σε 20’’». Τα νυν αεροπλάνα χρειάζονται 6 ώρες και 5 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, πέραν της ταχύτητας-ρεκόρ, ο Parker έκανε και ρεκόρ εγγύτητας με τον Ήλιο, φτάνοντας μόλις 7,26 εκατομμύρια χιλιόμετρα πάνω από τον ακτινοβόλο ωκεανό του πλάσματος που θεωρούμε ότι είναι η επιφάνεια του άστρου.

«Δεδομένου ότι ο Ήλιος έχει πλάτος λίγο λιγότερο από 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα, αυτό θα ήταν παρόμοιο με το να στεκόμαστε σε αρκετά αξιοπρεπή βήματα μακριά από μια αναμμένη φωτιά».

Μοίρασε το άρθρο!