Το ρεκόρ ψήφων στους Προέδρους Δημοκρατίας-Όσοι προτάθηκαν αλλά δεν εξελέγησαν

Το ρεκόρ ψήφων στους Προέδρους Δημοκρατίας
Η κυρία Σακελλαροπούλου αναμένεται να είναι η τρίτη κατά σειρά πρόεδρος σε ρεκόρ ψήφων από τη μεταπολίτευση και μετά.

Το ρεκόρ ψήφων κατέχει ο Κάρολος Παπούλιας που τον Φεβρουάριο του 2005 συγκέντρωσε 279 ψήφους από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που τον ψήφισαν μετά από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. «Παρών» είχαν ψηφίσει το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός. Το δεύτερο ρεκόρ κατέχει ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2000 στη δεύτερη θητεία του έλαβε 269 ψήφους, καθώς τον ψήφισαν και πάλι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ο τότε Συνασπισμός απέναντι στον Κωστή Στεφανόπουλο είχε κατεβάσει τον Λεωνίδα Κύρκο, ο οποίος πήρε 10 ψήφους, ενώ το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ ψήφισαν «παρών».

Η επεισοδιακή εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη
Η πιο επεισοδιακή εκλογή Προέδρου ήταν εκείνη του Χρήστου Σαρτζετάκη, που ήταν και ο πρώτος δικαστικός που κατέλαβε το αξίωμα του ανώτατου άρχοντα, τον Μάρτιο του 1984 καθώς επιστρατεύθηκε να ψηφίσει και ο τότε πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς που εκτελούσε και καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η ψήφος του από συνταγματολόγους χαρακτηρίστηκε «μη παραδεκτή».

Στην πρώτη ψηφοφορία, που τότε ήταν μυστική, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφισαν τον κ. Σαρτζετάκη με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να λάβει τα… μέτρα του και στη δεύτερη ψηφοφορία να διανεμηθούν λευκά και γαλάζια ψηφοδέλτια προκειμένου να ελεγχθούν οι αντάρτες.

Το γεγονός προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας με αποτέλεσμα ο τότε βουλευτής της Λευτέρης Καλογιάννης να αρπάξει την κάλπη όπου οι βουλευτές έριχναν τα ψηφοδέλτια για την εκλογή του κ. Σαρτζετάκη και να τη μεταφέρει στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.

Τελικά ο Χρήστος Σαρτζετάκης εξελέγη με την τρίτη ψηφοφορία αφού συγκέντρωσε 180 ψήφους στις οποίες προσμετρήθηκαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά στη μεταπολίτευση που οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που προερχόταν είτε από τη Νέα Δημοκρατία είτε από το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΠτΔ με την πιο σύντομη θητεία
Ο πρόεδρος με την πιο σύντομη θητεία ήταν ο Μιχαήλ Στασινόπουλος που εξελέγη προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την πτώση της χούντας στις 18 Δεκεμβρίου 1974 από 206 βουλευτές. Έμεινε στη θέση του έως τις 19 Ιουνίου 1975, οπότε και εξελέγη ο Κωνσταντίνος Τσάτσος από 210 βουλευτές.

Όσοι προτάθηκαν αλλά δεν εξελέγησαν
Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης υπήρξαν σημαντικά πολιτικά πρόσωπα που προτάθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά δεν εξελέγησαν.

Στην προεδρική εκλογή του 1990 όπου εξελέγη για τη δεύτερη θητεία του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το ΠΑΣΟΚ είχε κατέβει με υποψήφιο τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Γιάννη Αλευρά. Ο Συνασπισμός είχε προτείνει τότε τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, ο οποίος είχε λάβει 21 ψήφους.

Στην προεδρική εκλογή του 1995, όπου εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος ο Κωστής Στεφανόπουλος, η Νέα Δημοκρατία είχε προτείνει τον Αθανάσιο Τσαλδάρη και ο Συνασπισμός τον Λεωνίδα Κύρκο.

Τέλος, στην προεδρική εκλογή του 2014 που τελικά οδήγησε και σε πρόωρες εκλογές και στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί.
Πηγή: iefimerida.gr

Μοίρασε το άρθρο!