Το πρώιμο σημάδι της εμμηνόπαυσης μπορεί να κρύβεται στα μάτια

Πάνω από τις μισές γυναίκες σε εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μάτια τους.

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που επηρεάζει όλες τις γυναίκες, συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών, και οφείλεται στις ορμονικές μεταβολές που σταδιακά παρατηρούνται στο σώμα.

Τόσο η εμμηνόπαυση, όσο και η περιεμμηνόπαυση (το διάστημα που προηγείται της εμμηνόπαυσης και διαρκεί περίπου 5 – 7 χρόνια) αποτελούν περιόδους σημαντικών αλλαγών για το σώμα μιας γυναίκας. Τα συχνότερα συμπτώματα να περιλαμβάνουν τον έντονο ιδρώτα (κυρίως το βράδυ) και τις εξάψεις, καθώς και τις διαφορές στη λίμπιντο και τις διαταραχές στη διάθεση.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΡΜΠΟΛΗ

Αν και τα παραπάνω είναι πολύ γνωστά, οι περισσότερες γυναίκες δε γνωρίζουν ότι κατά την περίοδο αυτή μπορεί να επηρεαστεί και η λειτουργία των ματιών τους, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ένα από τα πρώιμα σημάδια της περιεμμηνόπαυσης εντοπίζεται στα μάτια, σύμφωνα με την «Express».

Το πρώιμο σημάδι της εμμηνόπαυσης

Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης, παρατηρείται μια μείωση οιστρογόνων, καθώς και μια αύξηση ανδρογόνων στον οργανισμό. Η αλλαγή αυτή μπορεί να επηρεάσει διάφορους αδένες των βλεφάρων, οι οποίοι παράγουν το απαραίτητο ελαιώδες σμήγμα που περιέχεται στα δάκρυα.

Ως εκ τούτου, ένα πολύ συχνό σύμπτωμα που επηρεάζει έως και το 60% των γυναικών που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση και περιεμμηνόπαυση είναι η ξηροφθαλμία. Αυτό μπορεί να συμβαίνει ακόμα και εάν παράγετε μεγάλες ποσότητες δακρύων, καθώς το πρόβλημα είναι η έλλειψη λίπανσης των ματιών, λόγω της έλλειψης του ελαιώδους σμήγματος.

Εάν πιστεύετε ότι πάσχετε από ξηροφθαλμία, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Εάν δε λάβετε την κατάλληλη καθοδήγηση, το πρόβλημα μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο, με σοβαρές επιπτώσεις στην όρασή σας και στην υγεία των ματιών σας.

Πολλοί αναφέρονται στην κατάσταση αυτή ως «σύνδρομο ξηρών ματιών», το οποίο μπορεί να χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Αίσθηση ξηρότητας στα μάτια, ακόμα και εάν υπάρχουν επαρκή δάκρυα
  • Ερυθρότητα και αίσθηση ενόχλησης στα μάτια/βλέφαρα
  • Ευαισθησία στο φως
  • Θολή όραση
  • Αίσθηση καύσου
  • Πρησμένα βλέφαρα
  • Αίσθηση ότι υπάρχει κάποιο ξένο σώμα, σαν κόκκος άμμου ή σκόνη στο μάτι σας

Φυσικά, τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στο ξηρό κλίμα μιας περιοχής, καθώς και σε ορισμένες ασθένειες, αλλεργίες ή ακόμα και φαρμακευτικές αγωγές. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, εάν υποφέρετε από τα παραπάνω συμπτώματα για αρκετές μέρες, χωρίς να βρίσκετε ανακούφιση.

Δυστυχώς, οι έρευνες δείχνουν ότι το 40% των γυναικών που πάσχουν από αυτό το πρόβλημα δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα, ενώ το 58% προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα αυτό με γιατροσόφια και μη συνταγογραφούμενες αγωγές.

Άλλα προβλήματα που παρατηρούνται στα μάτια κατά την εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν διάφορα ακόμα προβλήματα στα μάτια πέρα από την ξηροφθαλμία.

Ένα από αυτά είναι ο καταρράκτης, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σημαντική επιδείνωση της όρασης, και παρατηρείται πιο συχνά σε γυναίκες που διανύουν την εμμηνόπαυση, συγκριτικά με τους συνομήλικους άνδρες. Τα συμπτώματα ξεκινούν ανώδυνα και συνήθως εξελίσσονται αργά, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην αντιλαμβάνονται την ένταση του προβλήματος, μέχρι η κατάσταση να βρίσκεται σε προχωρημένο σημείο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θάμβωση όρασης, δυσκολία όρασης στο σκοτάδι, διπλωπία, μειωμένη αντίληψη χρωμάτων και λάμψεις/αντανακλάσεις γύρω από φωτεινά αντικείμενα.

Ένα ακόμα πρόβλημα που είναι πιο συχνό στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση και περιεμμηνόπαυση σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, είναι το γλαύκωμα, το οποίο αναφέρεται σε μια ομάδα παθήσεων που οδηγούν σε διάφορες βλάβες στο οπτικό νεύρο (συνήθως εξαιτίας της αυξημένης πίεσης στο εσωτερικό του οφθαλμού).

Σε αντίθεση με τον καταρράκτη, όμως, το γλαύκωμα επηρεάζει τις γυναίκες εξίσου με τους συνομήλικούς τους άνδρες, καθώς η πιο προχωρημένη ηλικία αποτελούν παράγοντα κινδύνου ανεξαρτήτως φύλου.

«Το γλαύκωμα μπορεί να βλάψει μόνιμα την όραση και να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση, εάν οι ασθενείς δε λάβουν την κατάλληλη θεραπεία. Καθώς μεγαλώνουμε, το ρίσκο για μια σειρά από οφθαλμολογικά προβλήματα αυξάνεται, επομένως ο τακτικός έλεγχος στον οφθαλμίατρος είναι ζωτικής σημασίας για να εντοπιστούν έγκαιρα οι παθήσεις, καθώς σε πρώιμα στάδια είναι πιο εύκολο να θεραπευτούν», γράφει η ιστοσελίδα του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Εμμηνόπαυση.

Μοίρασε το άρθρο!