Το πιο γραφικό χωριό της Ολλανδίας

238729g-gietho

Κανάλια, βάρκες, καταπράσινα τόπια και πολύχρωμα σπιτάκια συνθέτουν τις ομορφιές του Giethoorn, ενός μικρού χωριού 2.620 κατοίκων. Σε απόσταση περίπου δύο ωρών από το Άμστερνταμ βρίσκεται αυτό το όμορφο χωριουδάκι, όπου οι ρυθμοί ζωής είναι ήρεμοι και χαλαροί.

Το γραφικό Giethoorn όμως θα σας συναρπάσει κυρίως επειδή δεν πρόκειται να συναντήσετε αυτοκίνητα, λεοφορεία ή κάποιο άλλο μεταφορικό μέσο. Οι κάτοικοι δεν ξέρουν τι σημαίνει ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς κινούνται μόνο με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Για τις πιο μακρινές αποστάσεις χρησιμοποιούν τα μικρά βαρκάκια που βρίσκονται στο ποτάμι, τα οποία διαθέτουν μόνο ηλεκτρικές μηχανές, καθώς οι μηχανές πετρέλαιου και βενζίνης απαγορεύονται.

Η μικρή ολλανδική πόλη έχει περίπου 180 γέφυρες που διασχίζουν κανάλια και είναι γνωστή ως η “Βενετία της Ολλανδίας”. Με τα καλάμια να αφθονούν σε αυτήν την περιοχή, δεν είναι παράλογο που σχεδόν όλα τα σπίτια διαθέτουν σκεπές από αυτό το υλικό. Σε παλαιότερες εποχές μόνο οι πλούσιοι θα μπορούσαν να έχουν σκεπές από κεραμίδια. Στις μέρες μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, οι καλαμοσκεπές είναι πιο ακριβές.

Σημειώνεται ότι το χωριό έγινε γνωστό, το 1960 χάρη στον Ολλανδό σκηνοθέτη Bert Haanstra, ο οποίος χρησιμοποίησε την περιοχή για να γυρίσει την κωμωδία του “Fanfare”.

Παρόλο που δεν είναι διάσημος τουριστικός προορισμός, πολλοί είναι οι ρομαντικοί που το έχουν ανακαλύψει τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα υπολογίζεται ότι δέχεται περίπου 200.000 επισκέπτες το χρόνο, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν διανυκτερεύουν.

Μοίρασε το άρθρο!