Το μηχανικό του στρατεύματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το μηχανικό του στρατεύματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Γράφει ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ωραιοκάστρου Παύλος Παπαδόπουλος.

Η άποψη ότι οι Ρωμαίοι ήταν μεγάλοι τεχνικοί και ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν σπουδαία τεχνολογία είναι εκτός πραγματικότητας. Οι Έλληνες όπως φαίνεται και από τη μυθολογία είχαν παράδοση στην τεχνολογία (Προμηθέας, Τάλως κλπ). Από τη εποχή του Φιλίππου ακόμη το βασιλιά της Μακεδονίας περιέβαλλαν οι καλύτεροι μηχανικοί και τεχνικοί.

Στο μακεδονικό στράτευμα παρατηρούμε ειδικότητες που συναντούμε σε σύγχρονα στρατεύματα όπως γεφυροποιοί, ξυλουργοί, χτίστες, γεωμέτρες, τοπογράφοι, χωματουργοί, συραγγοποιοί, υδραυλικοί μεταλλουργοί κλπ. Οι τεχνικές υπηρεσίες επίσης λειτουργούσαν σε πλήρη ανάπτυξη (σώμα μηχανικών, υπηρεσία τοπογραφίας, ενώ εκτός από μηχανικούς υπήρχαν και μηχανουργοί). Οι τεχνίτες δε θεωρούνταν μάχιμοι και κανείς δεν μπόρεσε να υπολογίσει τον αριθμό τους. Πρέπει να υπήρχε, κατά προσέγγιση, ένας τεχνίτης ανά δέκα μάχιμους στρατιώτες. Αξίζει να αναφερθούμε στους μηχανικούς Αριστόβουλο και Κασσανδρέα, καθώς και στον αρχιτέκτονα το Δεινοικράτη το Ρόδιο. Αρχηγός όλων ήταν ο Διάδης ο Πέλλαιος, ο οποίος εφεύρισκε και τελειοποιούσε συνεχώς μηχανές.

Ο καταπέλτης ήταν μια φοβερή πολεμική μηχανή που είχε ορθοστάτη. Στηριζόταν σε μία τριγωνική βάση και λυνόταν εύκολα και εκτόξευαν λίθους. Ο Φίλιππος ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν καταπέλτες. Η χειροβαλίστρα ήταν η τελειοποίηση του τόξου. Το βέλος της έφτανε μέχρι τα 150 μέτρα, ενώ έβαλε με ακρίβεια. Κατευθυνόταν σαν μια οβίδα κανονιού και κατακρεουργούσε όποιον πετύχαινε. Η χειροβαλίστρα επανεμφανίστηκε στο Μεσαίωνα για να καταργηθεί αργότερα από την εκκλησία. Η βαλιστρίδα αποτέλεσε εξέλιξη της χειροβαλίστριας. Εκτόξευε μικρά βλήματα και βέλη, ενώ ήταν ελαφρύ και εύκολο ως όπλο στη χρήση. Χρησιμοποιήθηκε από τον Αλέξανδρο εκτεταμένα στον Ιαξάρτη ποταμό και από τη διέλευση του από τη θέση Λενίναμπαντ στους Σκύθες.

Γενικά δεν έχει επισημανθεί δεόντως ότι η επιτυχία του Αλεξάνδρου οφειλόταν σε ένα μεγάλο κομμάτι και στους μηχανικούς του. Για πρώτη φορά στη ιστορία οι μηχανικοί και οι τεχνίτες έπαιξαν ένα τόσο σπουδαίο ρόλο σε μια εκστρατεία. Έκτοτε ο πόλεμος και η τακτική δε θα ήταν η ίδια. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν τότε θα εξελίσσονταν για πάντα. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα διακρίθηκαν σε σημαντικά γεγονότα όπως η πολιορκία της Τύρου, η κατάβαση του Ινδού ποταμού, ο περίπλους της αραβικής και της ινδικής ακτής.


-Ο Παύλος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1978 στη Δράμα, μεγάλωσε στις Σέρρες και έζησε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από το 1996 εργάζεται στο δημόσιο σε διάφορες διοικητικές θέσεις. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, της Σχολής Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας, της Σχολής Επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης ΕΛ.ΑΣ., και της Σχολής Ελληνικού Πολιτισμού, του Τμήματος Ανθρωπιστικών. Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

 

Μοίρασε το άρθρο!