Το μήνυμα που εμφανίζεται στα κινητά: Γιατί δεν πρέπει να το πατήσεις

Ένα νέου τύπου sms έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του στα κινητά των οδηγών, το οποίο αν δεν αγνοηθεί μπορεί να τους βάλει σε μπελάδες.

Τον τελευταίο καιρό επί ευρωπαϊκού εδάφους έχει κάνει την εμφάνισή της μία νέα κομπίνα, με τους απατεώνες να προσποιούνται τους αστυνομικούς από την ασφάλεια που τους προσφέρει η οθόνη ενός κινητού και με στόχο τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οδηγών.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο X (πρώην Twitter) η ισπανική Τροχαία, η νέα απάτη έρχεται στον κινητό του εν δυνάμει θύματος υπό τη μορφή sms.

Το μήνυμα που έρχεται στα κινητά τηλέφωνα των Ισπανών οδηγών

Το εν λόγω sms ενημερώνει τον οδηγό για ένα πρόστιμο που έχει δεχτεί για τροχονομική παράβαση το οποίο και θα πρέπει να εξοφλήσει άμεσα ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες.

Το μήνυμα προτρέπει τον οδηγό να επισκεφτεί μια ηλεκτρονική διεύθυνση η οποία υποτίθεται ότι ανήκει στην Τροχαία και είναι ο διαδικτυακός τόπος όπου θα μπορέσει να πληρώσει ηλεκτρονικά το πρόστιμο.

Κατόπιν επίσκεψης ο οδηγός βλέπει μία «μαϊμού» ιστοσελίδα της Τροχαίας όπου του ζητείται να καταχωρήσει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, μεταξύ άλλων και τον τραπεζικό του λογαριασμό. Στόχος δεν είναι τα ίδια τα δεδομένα -τουλάχιστον προς το παρόν- αλλά το ποσό που θα καταθέσει ο οδηγός ηλεκτρονικά στον λογαριασμό που θα του δοθεί.

τροχαία

Η ισπανική Τροχαία συμβουλεύει τους οδηγούς να μην προσπαθήσουν να απαντήσουν στο μήνυμα και να μην προσπαθήσουν να επισκεφτούν τον ψεύτικο ιστότοπο αφού δεν στέλνει ποτέ τέτοιου είδους sms στους παραβάτες οδηγούς. Όσοι θέλουν ωστόσο να πληρώσουν κάποιο πρόστιμο μπορούν να το κάνουν κατεβάζοντας στο κινητό τους την σχετική επίσημη εφαρμογή.

Το παραπάνω ισχύει και για την ελληνική επικράτεια αφού η Τροχαία δεν θα στείλει ποτέ ανάλογο sms σε οδηγό που έχει υποπέσει σε παράβαση. Η μόνη ειδοποίηση που μπορεί να λάβει κάποιος οδηγός στην Ελλάδα από την Τροχαία είναι εκείνη που τον ενημερώνει ότι έχει φτάσει τους 15 βαθμούς ποινής στο δίπλωμά του. Οπότε εάν δείτε στο κινητό σας τηλέφωνο κάποιο τέτοιο μήνυμα, απλώς αγνοήστε το.

Μοίρασε το άρθρο!