29/03/2016
Ανεπαρκή μέσα, πολύτιμες πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν και δεν μοιράστηκαν, αδιαφορία και χαλαρότητα, άφησαν ελεύθερο το πεδίο δράσης για τους τρομοκράτες που έσπειραν το θάνατο σε αεροδρόμιο και μετρό των Βρυξελλών. Αποκαλύφθηκαν έτσι οι αδυναμίες των βελγικών – και όχι μόνο- αρχών να αντιμετωπίσουν εγκαίρως την συνεχώς αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή.
Ακολουθούν τα 12 από τα πιο σοβαρά λάθη του Βελγίου, όπως τα παραθέτει το σάιτ Politico.eu:
1. To Βέλγιο δεν έδρασε μετά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας
Τον Ιούνιο του 2015 η Τουρκία ενημέρωσε τις βελγικές αρχές ότι είχε σταματήσει στα σύνορα με την Συρία, τον έναν από τους αδερφούς καμικάζι των Βρυξελλών που ανατινάχτηκε στο αεροδρόμιο, τον Ιμπραήμ ελ Μπακράουι, τον οποίο και απέλασε τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς στην Ολλανδία.
Το Βέλγιο δεν αντέδρασε μετά από αυτή την πληροφορία, κάτι που συνιστά έκπληξη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι αναχωρώντας για την Τουρκία, ο Μπακράουι είχε παραβιάσει τους όρους της αναστολής του – καθώς εξέτιε ποινή φυλάκισης στο Βέλγιο.
Οι αρχές δεν τον ανέκριναν, δεν τον παρακολουθούσαν και δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς επέστρεψε. Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών επέδειξε ως υπεύθυνο για την γκάφα- μεταξύ άλλων- τον αρμόδιο επί τουρκικού εδάφους Βέλγο διπλωμάτη που δεν ενημέρωσε εγκαίρως.
2. Πολύ λίγα μέσα για την παρακολούθηση των τζιχαντιστών
Παρότι οι βελγικές αρχές γνώριζαν ότι μεγάλος αριθμός Βέλγων πολιτών ταξίδευε στη Συρία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, δεν τους παρακολουθούσαν επαρκώς μετά την επιστροφή τους.
Πριν τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι βελγικές αρχές είχαν μόλις 600 άτομα προσωπικό για να παρακολουθούν 900 «άτομα ενδιαφέροντος», πολλοί εκ των οποίων ήταν ύποπτοι τζιχαντιστές.
3. Απαγόρευση ερευνών σε σπίτια μεταξύ 9 μμ και 5 πμ
Καθώς ο βελγικός νόμος απαγορεύει τις εφόδους σε σπίτια αυτές τις ώρες, η αστυνομία δεν είχε την δυνατότητα να ψάξει ένα σπίτι π.χ. στο Molenbeek μετά τις 9 μμ και πριν τις 5.00 τα ξημερώματα κι ενώ ο καταζητούμενος Σαλάχ Αμπντεσλάμ πέρασε σε βελγικό έδαφος μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
4. Πληροφορίες και στοιχεία που δεν μοιράστηκαν
Αξιωματούχος της αστυνομίας στο Βέλγιο, απέτυχε- επί τρεις μήνες- να μοιραστεί πληροφορία που θα μπορούσε να έχει οδηγήσει τους ερευνητές στην σύλληψη του καταζητούμενου για το μακελειό στο Παρίσι, τζιχαντιστή Σαλάχ Αμπντεσλάμ.
Το Βέλγιο έχει πρόβλημα στην διαχείριση πληροφοριών και «οι αρχές δεν έχουν ιδέα για τον αριθμό των παράνομων όπλων που υπάρχουν στην χώρα», όπως λέει ο Nils Duquet, ερευνητής στο Ινστιτούτο Flemish Peace.
5. Οι αρχές δεν πίεσαν τον Αμπντεσλάμ μετά την σύλληψή του
Μετά την σύλληψή του στις 18 Μαρτίου, οι ερευνητές τον ανέκριναν για περισσότερο από μία ώρα, κυρίως όμως εστίασαν στις επιθέσεις του Παρισιού. Παρά την ανακάλυψη όπλων, εκπυρσοκροτητών και δακτυλικών αποτυπωμάτων σε γιάφκα που έδειχναν ότι το τρομοκρατικό δίκτυο στις Βρυξέλλες ήταν πιο εκτεταμένο και ισχυρό από ότι αρχικά πίστευαν οι αρχές, ο τραυματισμένος Αμπντεσλάμ ανακρίθηκε εν συντομία και δίχως ιδιαίτερη πίεση. Έτσι δεν αντλήθηκαν πολύτιμες πληροφορίες για πιθανά μελλοντικά χτυπήματα.
6. Το μετρό των Βρυξελλών συνέχισε να λειτουργεί παρά την εντολή των αρχών
Πάνω από μια ώρα μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο, το μετρό συνέχισε να λειτουργεί. Η έκρηξη σημειώθηκε ώρα αιχμής, στις 9.11 και παρότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι στις 8.50 οι αρχές έλαβαν απόφαση για να τερματιστεί η λειτουργία. Η εταιρεία STIB-MIVB που είναι υπεύθυνη για το μετρό, δήλωσε ότι δεν έλαβε ποτέ την διαταγή και ότι δεν υπάρχει σχετικό ηχογραφημένο μήνυμα ή τηλεφώνημα.
7. Συνέλαβαν «λάθος βομβιστή»
Βέλγος που αναγνωρίστηκε ως Fayçal C συνελήφθη την Πέμπτη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και σχεδιαζόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα. Την Δευτέρα απελευθερώθηκε λόγω του ότι «τα στοιχεία που οδήγησαν στην σύλληψή του δεν επιβεβαιώθηκαν από την εξέλιξη της τρέχουσας έρευνας», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.
8. Αντιφατικές ανακοινώσεις για την σύνδεση των καμικάζι με την τρομοκρατία
Αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι τα αδέρφια Μπακράουι οι καμικάζι του αεροδρομίου και του μετρό, είχαν ποινικό μητρώο για άλλα ωστόσο αδικήματα που δεν συνδέονται με την τρομοκρατία.
Την επόμενη ημέρα ωστόσο, η εισαγγελία εξέδωσε ανακοίνωση που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση, αφού ανέφερε ότι για τον βομβιστή του μετρό, Χαλίντ ελ Μπακράουι, είχαν εκδοθεί διεθνή και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης στις 11 Δεκεμβρίου από τον δικαστή που ερευνούσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Επίσης, ο Βέλγος εισαγγελέας Van Leeuw υποβάθμισε αρχικά την σύνδεση μεταξύ των επιθέσεων του Παρισιού και των Βρυξελλών.
9. Περιορισμένα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης στις Βρυξέλλες
Η περιορισμένη κάλυψη στις Βρυξέλλες με κάμερες κλειστού κυκλώματος έκανε ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό του Αμπντεσλάμ από ότι θα ήταν στο Λονδίνο ή στο Παρίσι αναφέρουν πηγές δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.
10. Χάος στα σύνορα
Το πρωί μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, η γαλλική αστυνομία σταμάτησε αυτοκίνητο με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ κοντά στα βελγικά σύνορα και τσέκαραν τα έγγραφά του. Το όνομά του δεν υπήρχε στην βάση δεδομένων με τους υπόπτους. Οι βελγικές αρχές είχαν μόλις περάσει τα στοιχεία του 15 λεπτά πριν, όπως αποκάλυψε αργότερα ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών.
11. Ελλείψεις σε αστυνομία και χρηματοδότηση
Μετά την πολύπλοκη έρευνα για τον κατά συρροή δολοφόνο και παιδεραστή Μαρκ Ντιτρού, την δεκαετία του 1990, εφαρμόστηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη και την αστυνομία. Αντί για 19 αστυνομικές δυνάμεις στις 19 κοινότητες των Βρυξελλών, μόλις έξι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις έλαβαν την θέση τους στην πρωτεύουσα.
Η αστυνομία στο Molenbeek λαμβάνει την λιγότερη χρηματοδότηση στις Βρυξέλλες.
12. Οι δήμαρχοι του Molenbeek αγνόησαν τις προειδοποιήσεις
Επί 20 χρόνια, το Molenbeek διοικούνταν από τον Philippe Moureaux, σοσιαλιστή που ενθάρρυνε της μεγάλης κλίμακας μετανάστευση στην περιοχή και κατά την θητεία του το ριζοσπαστικό σαλαφιστικό κήρυγμα διαδόθηκε ταχύτατα στα τζαμιά της περιοχής.
Ένα μήνα πριν τις επιθέσεις στο Παρίσι, η διάδοχός του, Françoise Schepmans έλαβε λίστα των βελγικών υπηρεσιών πληροφοριών με πάνω από 80 υπόπτους τζιχαντιστές που διέμεναν στην περιοχή όπως αναφέρουν οι New York Times.
«Τι υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνω με αυτούς; Δεν είναι δουλειά μου να εντοπίζω τρομοκράτες. Αυτό είναι δουλειά της ομοσπονδιακής αστυνομίας» δήλωσε η Schepmans.
πηγή: Politico.eu