Τα 10 μπουζούκια της Δόμνας–Το ιστορικό κουτούκι της Θεσσαλονίκης που άνοιξε επί κατοχής

«Σ΄αυτό το μικρό κουτουκάκι θα βάλω δέκα μπουζούκια, να παίξουν και να γίνει χαμός…», είπε ένα βράδυ του περασμένου Οκτώβρη, ενώ διασκέδαζε με την παρέα του στο συγκεκριμένο μαγαζί, ο Θεσσαλονικιός συνθέτης και μετρ του μπουζουκιού, Γιάννης Καρασάββας. Το κουτούκι δεν είναι άλλο από την ιστορική ταβέρνα «Δόμνα», ένα μαγαζί που άνοιξε επί κατοχής, το 1943, σε μια από τις γειτονιές των Κάστρων, εκεί, στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το κοινό απόλαυσε τραγούδια και ορχηστρικά, ενορχηστρωμένα για πολλά μπουζούκια. Άκουσαν συνθέσεις των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη Χιώτη, Γενίτσαρη, Καλδάρα, Μαρκόπουλου, Ανδριανόπουλου, Ξαρχάκου, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη, Λοίζου, Ζαμπέτα, Καπνίση, Νικολόπουλου, Πάνου, Ζαφειρίου, Παπαδόπουλου κ.α. «Διαμορφώσαμε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα, αντιπροσωπευτικό όλης της ιστορίας του μπουζουκιού», μας είπε ο Γιάννης Καρασάββας. Στο σχήμα μετέχουν και οι: Γ.Ρουμελιώτης, Κ.Γεωργάς, Σ.Καντιώτης, Μ.Ζαχαρίου, Γ.Κλέοντας, Τ.Ζάχαρης, Μ.Καμαριώτης, Κ.Βελλιάδης, Α.Σούσουρας, Χ.Καραβίτης. Το πρόγραμμα «ντύνουν» με τραγούδι η Σ. Ηλιάδου και κιθάρα-τραγούδι ο Σ.Μαρίνος.

Η πρώτη εκτός «Δόμνας» συναυλία

Κι ενώ τα σχέδιά τους για το μέλλον δεν είχαν καν δρομολογηθεί, ανακοίνωσαν πως η πρώτη -εκτός “ΔΟΜΝΑΣ”- εμφάνισή τους θα είναι μια συναυλία υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (www.msth.gr). Η συναυλία δόθηκε το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου, στο αμφιθέατρο του Σχολείου (Προέκταση Εγνατίας 118, Πυλαία), με τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ (οι μαθητές δωρεάν). Πολλοί φίλοι του σχολείου αλλά και φίλοι των “10 Μπουζουκιών της ΔΟΜΝΑΣ” (σ.σ. και ενός κόντρα μπάσου που πλαισίωσε το σχήμα) απόλαυσαν μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση για να «βομβαρδίσουν» στη συνέχεια τις προσωπικές τους σελίδες στα social media με εγκωμιαστικά σχόλια. Επόμενη εμφάνιση; Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο δεν είχαν ακόμη αποφασίσει!

Χτίζουν τον μύθο τους

Έτσι λοιπόν, «Τα 10 μπουζούκια της ΔΟΜΝΑΣ» πριν καν εμφανιστούν άρχισαν να “χτίζουν” τον… μύθο τους! «Διαβατήριό τους» η σύνδεση του ονόματός τους με αυτό το ιστορικό μαγαζί της πόλης, τη “ΔΟΜΝΑ”. Εκεί, γράφτηκαν «δυνατές» ιστορίες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Χούντας. Δεν είναι τυχαίο που στη συνείδηση της πόλης έχει καταχωρηθεί (και) ως «ΔΟΜΝΑ η αντιστασιακή».

Στα τραπέζια της κάθισαν κορυφαίες προσωπικότητες της τέχνης, της διανόησης και της πολιτικής ζωής της χώρας. Από τις πλέον ενδιαφέρουσες ιστορίες της “ΔΟΜΝΑΣ” είναι εκείνη που αγαπούσε να εξιστορεί ο αείμνηστος ιδιοκτήτης της, ο Τάκης Νικολαΐδης, σχετικά με το πώς ενεργούσε όταν, κατά την περίοδο της χούντας, έμπαινε στο μαγαζί κάποιος… ύποπτος. Αν υποψιαζόταν ότι επρόκειτο για ασφαλίτη, έβαζε στα πιάτα των πελατών μία… ασφάλεια ρεύματος ενώ αν υποψιαζόταν πως ήταν χαφιές, έβαζε ένα καρφί! Κι αυτό για να τους προειδοποιήσει, να προσέχουν τι θα πουν και τι θα… ακούσουν. Βλέπετε και στο juke-box του μαγαζιού τα “απαγορευμένα” τραγούδια πχ των Θεοδωράκη, ή Ξαρχάκου φιλοξενούνταν… “καμουφλαρισμένα” καθώς στο δισκάκι των 45 στροφών δεν έγραφε τον πραγματικό τίτλο του τραγουδιού αλλά “Μαρία Πενταγιώτισσα”, “Γιάνκα” κ.α.

Στις μέρες μας η “ΔΟΜΝΑ” ανοίγει μόνο κάθε Τρίτη βράδυ. Φροντίζουν γι’ αυτό οι δυο γιοι του μακαρίτη, ο Κώστας και ο Χρήστος, έτσι για να υποδέχονται παλιούς και νεότερους φίλους του πατέρα τους, ο οποίος πέθανε το 2010 σε ηλικία 83 ετών.

Μοίρασε το άρθρο!