Τα ρήγματα στα οποία «κάθεται» η Θεσσαλονίκη – Ποιο περνάει μέσα από την πόλη

Οι 4 περιοχές της πόλης από τις οποίες περνάει – Ποιο ρήγμα είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1978

Στο ρυθμό των Ρίχτερ δονείται τις τελευταίες μέρες ένα τμήμα των Κυκλάδων. Σαντορίνη και Αμοργός βιώνουν εκατοντάδες σεισμούς και η πολιτεία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του ενεργού γεωλογικού φαινομένου το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με αφορμή την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα ξυπνούν μνήμες σε κατοίκους της Θεσσαλονίκης από τον σεισμό του 1978 που είχε αφήσει πίσω του 49 θύματα και εκατοντάδες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Ήταν 20 Ιουνίου 1978 και ώρα 23:03, όταν σημειώθηκε ο σεισμός με επίκεντρο 35 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης στο χωριό Στίβος, που βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. Είχε μέγεθος 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και διάρκεια 10 δευτερολέπτων, ενώ είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Τραυματίστηκαν 220 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης. Οι υλικές ζημιές, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν σύντομα, ήταν μεγάλες. 

Πέρα από το ρήγμα της Βόλβης, στο νότιο τμήμα στη λεκάνη της Μυγδονίας (Ασσήρου – Κριθιάς), υπάρχει το ρήγμα του Ασβεστοχωρίου ενώ τα παλαιότερα χρόνια είχαν δώσει σεισμούς τα ρήγματα Στρατωνίου, Θερμαϊκού και Δοϊράνης.

Εξάλλου στην περιοχή της Βούλγαρη, υπάρχει και το ρήγμα Πυλαίας – Πανοράματος, που περνάει από 4 περιοχές και καταλήγει στην περιοχή της Βούλγαρη (διέρχεται από Πανόραμα – Πυλαία – Χαριλάου – Ντεπώ και καταλήγει στον Θερμαϊκό). Επίσης δύο ενεργά ρήγματα βρίσκονται μέσα στο Θερμαϊκό κόλπο: το ένα περνάει μπροστά από την πόλη και καταλήγει στην περιοχή του Καλοχωρίου. Το δεύτερο αποτελεί προέκταση του ρήγματος του Ανθεμούντα (στην περιοχή Περαίας – Βασιλικών),.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι περί τα 20 ενεργά ρήγματα στην κοιλάδα της Μυγδονίας, έχουν δώσει τουλάχιστον δύο μεγάλους σεισμούς τον 20ό αιώνα, το 1902 6,6 Ρίχτερ και το 1978 6,5 Ρίχτερ. 

Στις εικόνες παρακάτω θα δείτε μερικά από τα ρήγματα της Θεσσαλονίκης. 

rigmata.jpg
rigmata2.jpg

Περισσότερα εδώ.

Μοίρασε το άρθρο!