Ταξίδι στον χρόνο: Τί έγινε σαν σήμερα στις 13 Ιουνίου στο RealOraiokastro.gr

Τί έγινε σαν σήμερα στις 13 Ιουνίου του…

1821….Οι Έλληνες αγωνιστές της Επανάστασης νικούν

τους Τούρκους στη μάχη του Λάλα.

1863….Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία και Δανία υπογράφουν συνθήκη, με την οποία ο Δανός πρίγκηπας Χριστιανός αναγορεύεται Βασιλιάς της Ελλάδας. Στο άρθρο 4 της συνθήκης προβλέπεται η ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα, εφόσον το αποφασίσει η Επτανησιακή Βουλή.

1967….Ο Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον προτείνει τον Θέργκουντ Μάρσαλ για να γίνει ο πρώτος μαύρος δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α.

1968….Θεμελιώνεται ο Πύργος των Αθηνών, ο πρώτος ουρανοξύστης της πόλης, στη συμβολή των Λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων.

1977…. Ο καταδικασμένος δολοφόνος του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, Τζέιμς Ερλ Ρέι, συλλαμβάνεται ξανά μετά την απόδρασή του από τη φυλακή τρείς ημέρες πριν.

1988….Ο Τούρκος πρωθυπουργός Τουργκούτ Οζάλ επισκέπτεται την Αθήνα, στο πλαίσιο του φιλικού κλίματος που επικράτησε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση στο Νταβός.

  • Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1831  ο Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ, Βρετανός φυσικός, που το 1873 διατύπωσε τους βασικούς νόμους της ηλεκτρομαγνητικής, το 1928 ο Τζον Νας, Αμερικανός μαθηματικός, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών το 1994 για τη συμβολή του στη θεωρία των παιγνίων, το 1938ο Έλληνας ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου καιτο 1982  ο Κενενίσα Μπεκέλε, Αιθίοπας δρομέας.

  • Την ίδια ημέρα πέθανε το 1977 ο  Γεώργιος Κοτζιάς, διακεκριμένος επιστήμονας και ερευνητής της νευροφυσιολογίας. Είχε τιμηθεί με το βραβείο Λάσκερ κι έγινε διεθνώς γνωστός με την ανακάλυψη του φαρμάκου «L-Dopa» κατά της ασθένειας του Πάρκινσον και τα τελευταία χρόνια με τις έρευνές του στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το 1974 ο Έλληνας τραγουδιστής Χρήστος Μενιδιάτης, το 2014 ο Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός Άρης Σταθάκης και το 2017 η Ανίτα Πάλενμπεργκ, μοντέλο από την Αγγλία, γνωστότερη για τις σχέσεις της με τον κιθαρίστα των Rolling Stones Μπράιαν Τζονς αρχικά και στη συνέχεια με τον Κιθ Ρίτσαρντς.

 

Μοίρασε το άρθρο!