Ταξίδι στο χρόνο-Τί έγινε σαν σήμερα στις 17 Μαΐου στο RealOraiokastro.gr

Τί έγινε σαν σήμερα στις 17 Μαϊου του…

17 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

17 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας

1536…Ακυρώνεται ο γάμος του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας και της Άννας Μπολέυν.

( Δύο ημέρες μετά το “διαζύγιο” η Άννα Μπολέυν θα ακολουθήσει την “τύχη” των περισσοτέρων γυναικών του Ερρίκου και θα αποκεφαλιστεί)

1642…Ο Πωλ Σομεντύ ντε Μαιζονέβ ιδρύει την αποικία Βιλ Μαρί, το σημερινό Μόντρεαλ.

1790…Σε νέα ναυμαχία του Λάμπρου Κατσώνη με τους Οθωμανούς ανοιχτά της Άνδρου, ο στόλος του καταστρέφεται. Η λαϊκή σοφία σκαρώνει το σκωπτικό δίστιχο «Αν σ’ αρέσει μπάρμπα-Λάμπρο, ξαναπέρνα από την Άνδρο».

( Μετά την καταστροφή του στόλου του στη ναυμαχία, ο Κατσώνης κατέφυγε στα Κύθηρα, όπου η αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄ τον προήγαγε σε χιλίαρχο και τον διέταξε να συντονίσει τη δράση του με τον Ρωσικό Αυτοκρατορικό στόλο στη Μεσόγειο. Κατάφερε να συγκεντρώσει στην Ιθάκη 24 πλοία, όμως πριν αναχωρήσει έφτασαν τα νέα για την ανακωχή μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων Αυτοκρατοριών, που συνομολογήθηκε στις 11 Αυγούστου του 1791 με την εντολή να αναστείλει κάθε δραστηριότητα)

1792…Ιδρύεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.


1865…Ιδρύεται η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών.

1902…Ο Έλληνας αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, έναν αρχαίο μηχανικό αναλογικό υπολογιστή.

(Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, γνωστός και ως υπολογιστής των Αντικυθήρων ή αστρολάβος των Αντικυθήρων, χρονολόγιο των Αντικυθήρων, είναι ένα αρχαίο τέχνεργο, το οποίο λειτουργούσε ως αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων και παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. Ο μηχανισμός έχει αποφασισθεί πως δεν πρέπει να μετακινηθεί εκτός Ελλάδας λόγω της σημασίας και της ευαίσθητης κατάστασής του. Αποτελεί τον αρχαιότερο γνωστό πολύπλοκο, πλανητικής λειτουργίας, μηχανισμό και αποκαλείται ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής. Τα χαρακτηριστικά κατασκευής του υποδηλώνει ότι είχε κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου.)

1914…Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωρίζεται η πλήρης αυτονομία της Βορείου Ηπείρου υπό την αλβανική κυριαρχία.

1918…η ΜΆΧΗ του Σκρα λήγει νικηφόρα για τον ελληνικό στρατό, ο οποίος απωθεί τις βουλγαρικές δυνάμεις και ανοίγει το δρόμο στις συμμαχικές δυνάμεις για να καταλάβουν την κοιλάδα του Αξιού.

1931…Εκτελείται από το αεροσκάφος «Αθήναι» τύπου Junkers G 24 της Ελληνικής Εταιρείας Εναερίων Συγκοινωνιών, το πρώτο εμπορικό δρομολόγιο ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

 

  • Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1891 ο Έλληνας αντιστασιακός Ναπολέων Ζέρβας, το 1943η λαϊκή τραγουδίστρια  αντιστασιακός Βίκυ Μοσχολιού και το 1957 η τραγουδίστρια Έλλη Πασπαλά. Το 1961 γεννήθηκε και η Ιρλανδή τραγουδοποιός Ένια.

  • Την ίδια ημέρα πέθανε το 1787 η αυτοκράτεια της Ρωσίας Αικατερίνη Α΄, το 1960 η Ελληνίδα συγγραφέας Ειρήνη Μάρρα ενώ το 2008θα φύγει από τη ζωή η τραγουδίστρια Καίτη Πάνου. Το 2012 πέθανε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Ντόνα Σάμερ και το 2017ο εφοπλιστής Αριστείδης Αλαφούζος.

 

Μοίρασε το άρθρο!