03/03/2016
Ο Όλυμπος, τα Πιέρια, οι αρχαιολογικοί τόποι, οι παραδοσιακοί οικισμοί, σε συνδυασμό με την ακτογραμμή των 80 χλμ αποτελούν πόλους έλξης επισκεπτών.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Πιερίας είναι οι εναλλαγές θάλασσας και βουνού. Ο Όλυμπος, τα Πιέρια, οι αρχαιολογικοί τόποι, οι παραδοσιακοί οικισμοί, οι υδροβιότοποι σε συνδυασμό με την ακτογραμμή των 80 χλμ προσκαλούν τον επισκέπτη να εξερευνήσει κάθε γωνιά του νομού.
Οι ακτές της Πιερίας εκτείνονται από τον οικισμό των Νέων Πόρων και τις παρυφές του μυθικού Ολύμπου, μέχρι τον δήμο Μεθώνης και τον υδροβιότοπο του Αλιάκμονα, πλατιές με πλούσια και χρυσή άμμο που διακόπτεται ανά διαστήματα από βότσαλα, άλση και πευκώνες. Με πάνω από 21.500 κλίνες σε ξενοδοχειακές μονάδες, 15.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα και 35 κάμπινγκ οι τουριστικές υποδομές του νομού καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, όπως το Mediterranean Village&Spa στην Παραλία Κατερίνης και το Cavo Olympo&Spa στην Πλάκα Λιτοχώρου.
Η Παραλία Κατερίνης
Ο νομός αποτελεί πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη με έντονο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς συγκεντρώνει έναν πλούτο ευρημάτων, που εκτείνονται από το Νεολιθικό οικισμό του Μακρυγιάλου, την Αρχαία Πύδνα και το Αρχαίο Δίον έως το Κάστρο του Πλαταμώνα. Μια σειρά από μοναστήρια και εκκλησίες μαρτυρούν επίσης τη μακραίωνη ιστορία του.
Στο Δίον, το ιερό των Μακεδόνων για την λατρεία του Δία, λειτουργεί το ωραιότερο αρχαιολογικό πάρκο της Eλλάδας, ένας υπέροχα σχεδιασμένος αρχαιολογικός χώρος με αρχαία ιερά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά θέατρα, αρχαίους πλακοστρωμένους δρόμους, θέρμες με πισίνες και ψηφιδωτά, ωδείο, ρωμαϊκά σπίτια, επαύλεις και παλαιοχριστιανικές βασιλικές, ένας χώρος – πρότυπο.
Το αρχαιολογικό πάρκο μαγεύει τους επισκέπτες
Oι πρώτες επίσημες ανασκαφές ξεκίνησαν ακριβώς μετά την απελευθέρωση της Mακεδονίας από τους Tούρκους αλλά ουσιαστικά ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής είναι αυτός που από το 1973 ανέδειξε το μεγαλείο της αρχαίας πόλης.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου μπορείτε να θαυμάσετε μια εκπληκτική συλλογή γλυπτών και ψηφιδωτών, καθώς και τη σπάνια αρχαία ύδραυλι, ένα πνευστό – κρουστό – υδραυλικό μουσικό όργανο.
Μυθικός Όλυμπος και Λιτόχωρο
Δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι Έλληνες επέλεξαν τον Όλυμπο για την κατοικία των θεών τους. Το μυθικό βουνό, παγκόσμια γνωστό ιστορικό και φυσικό μνημείο, δεσπόζει στην περιοχή και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο που επιθυμούν να φθάσουν στην υψηλότερη κορυφή του, τον Μύτικα στα 2.917 μέτρα. Ταυτόχρονα, ο Όλυμπος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βοτανικούς παραδείσους των Βαλκανίων, αφού σε αυτόν φυτρώνουν περισσότερα από 1.700 είδη φυτών. Είναι, δε, το πρώτο βουνό στην Ελλάδα για το οποίο εφαρμόστηκε το 1938 ειδικό καθεστώς προστασίας με τη ανακήρυξή του σε Εθνικό Δρυμό.
Αφετηρία για τα σημαντικότερα σημεία έλξης του Ολύμπου και του Εθνικού Δρυμού είναι το Λιτόχωρο, ένα κατεξοχήν τουριστικό θέρετρο, το οποίο κρύβει πολλές εκπλήξεις, όπως τον παλιό οικισμό με το έντονα παραδοσιακό χρώμα και το ναυτικό μουσείο, που ιδρύθηκε από την Ένωση Ναυτικών Λιτοχώρου. Εκεί παρουσιάζονται μεταξύ άλλων εκθέματα από την πλούσια ναυτική παράδοση του Λιτοχώρου, καθώς σε περιόδους ακμής με την ναυτιλία ασχολούνταν περισσότεροι από τους μισούς άνδρες του χωριού. Κατά την επίσκεψή σας θα μάθετε με ποιον τρόπο οι καταγόμενοι από το Λιτόχωρο ναυτικοί Μ. Κωφός και Ν. Βλαχόπουλος οδήγησαν τον υποπλοίαρχο Βότση με ασφάλεια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά την επιχείρηση για τον τορπιλισμό του τουρκικού καταδρομικού «Φετίχ Μπουλέν» (1912).
Μία ανάσα από το Λιτόχωρο, στο φαράγγι του Ενιπέα βρίσκεται η Μονή Αγίου Διονυσίου, Μετόχι της Παλαιάς Μονής που του 16ο αιώνα ιδρύθηκε από τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω και το 1943 ανατινάχθηκε από τους Ναζί. Η αδελφότητα μετά την καταστροφή μεταφέρθηκε στο σημερινό μοναστηριακό συγκρότημα. Μέσα στο μοναστήρι, σε πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο του 1860 λειτουργεί και το νέο σκευοφυλάκιο (Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο). Σε αυτό φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια μεγάλης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας.
Παλαιός Παντελεήμονας
Ο αναπαλαιωμένος παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου θεωρείται δίκαια ένας από τους ομορφότερους της Ελλάδας. Με μοναδική θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας διατηρεί ομοιόμορφη αρχιτεκτονική στα κτίσματά του, γεγονός που γίνεται αντιληπτό με τη πρώτη ματιά και τον διαφοροποιεί από τους άλλους οικισμούς.
Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια της υπάρχει η παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλιό σχολείο που έχει αναπαλαιωθεί και παραδοσιακές ταβέρνες.
Όμορφα παραδοσιακά χωριά είναι και οι Π.Πόροι, η Άνω Σκοτίνα και τα Σκοτεινά(Μόρνας).
Για τους φυσιολάτρες η Πιερία διαθέτει ορισμένους από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης. Οι υδροβιότοποι του Δέλτα Αλιάκμονα με το έλος Αγαθούπολης, της λιμνοθάλασσας Αλυκής Κίτρους και των Νέων Πόρων, είναι μια από τις επισκέψεις που κανείς πρέπει να κάνει.
Επίσης, αν δεν βρεθείτε στην περιοχή το καλοκαίρι μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε κάποια από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου, στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Δίου ή στο Κάστρο του Πλαταμώνα.
Πηγή: http://www.voria.gr/