Τέλος το δίπλωμα στα 18 – Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δίνει τιμόνι σε 14χρονους

Νέο κεφάλαιο με πρωταγωνιστές τα οχήματα μικροκινητικότητας

Από μικροί στους δρόμους βγαίνουν οι πολίτες μιας ευρωπαϊκής χώρας όπου το ελάχιστο ηλικιακό όριο ανέρχεται σε 14 έτη.

Ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια στις πόλεις της Ευρώπης, με πρωταγωνιστές τα οχήματα μικροκινητικότητας τα οποία έχουν οικολογικό προφίλ, ελίσσονται απρόσκοπτα εντός του αστικού ιστού και ταυτόχρονα είναι προσβάσιμα από μικρότερες ηλικιακές ομάδες συγκριτικά με τα ΙΧ.

Πέρα από τα ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα, μεγάλη «οπαδική βάση» γρήγορα απέκτησαν και τα microcars, δηλαδή τα λιλιπούτεια οχήματα που ανταποκρίνονται πλήρως στους αστικούς περιορισμούς του σήμερα και του αύριο.

Πρόκειται για την κατηγορία οχημάτων L6e (ελαφρά τετράκυκλα) που στη χώρα μας μπορούν να οδηγηθούν νόμιμα από τους κατόχους διπλώματος μοτοποδηλάτου (κατηγορία AM), άρα από άτομα που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι με το δίπλωμα μοτοποδηλάτου στη χώρα μας επιτρέπεται, επίσης, η οδήγηση δίτροχου ή τρίτροχου οχήματος, η μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 45 χιλιόμετρα και εάν είναι εξοπλισμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο κυλινδρισμός του δεν υπερβαίνει τα 50 κυβικά εκατοστά.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια χώρα όπου το όριο ηλικίας για να κάτσει κανείς πίσω από το τιμόνι είναι ακόμα μικρότερο. Πρόκειται για τη Γαλλία που επιτρέπει την οδήγηση ενός ελαφρού τετράκυκλου οχήματος, όπως είναι το Citroen Ami, αλλά και μοτοποδηλάτων από την ηλικία των 14 ετών.

citroen_ami_tonic_2_0_0.jpg

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εκδοθεί πιστοποιητικό οδικής ασφάλειας (BSR) το οποίο αντιστοιχεί στην κατηγορία μοτοποδηλάτου (ΑΜ). Ειδικότερα, με το BSR, ο 14χρονος μπορεί να οδηγήσει:

Μοτοποδήλατο μέγιστου κυβισμού 50 κ.εκ. (με μέγιστη ταχύτητα 45 χλμ./ώρα)

Ελαφρύ τετράκυκλο όχημα μέγιστου κυβισμού 50 κ.εκ. (με μέγιστη ταχύτητα 45 χλμ./ώρα)

Για την έκδοση του πιστοποιητικού ασφαλείας BSR, κάθε ενδιαφερόμενος συμμετάσχει σε μαθήματα, τόσο θεωρητικού όσο και πρακτικού σκέλους.

Πηγή: carandmotor.gr

Μοίρασε το άρθρο!