Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδικάζει το επαίσχυντο Τσακιροδάνειο

Δεν προκαλείς όταν οι αρμόδιες αρχές διενεργούν ελέγχους για την οικονομική διαχείριση του δήμου

Δεν προκαλείς όταν οι αρμόδιες αρχές διενεργούν ελέγχους για την οικονομική διαχείριση του δήμου.

“Ναι” στο να γίνουν οι δρόμοι, “όχι” όμως να χρυσοπληρώνουμε δάνεια! Συνεχίζει τη συνήθη του τακτική ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, να απαξιώνει τις προηγούμενες διοικήσεις, να μηδενίζει το έργο τους και ταυτόχρονα να οικειοποιείται όλα όσα κληρονόμησε από την “άχρηστη” όπως χαρακτηρίζει κατά καιρούς διοίκηση Γαβότση.

Αυτή τη φορά έφερε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θέμα για τη λήψη δανείου 2.5 εκ. ευρώ για έργα οδοποιίας, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση του οδικού δικτύου είναι πολύ άσχημη και επιβάλλεται η λήψη του εν λόγω δανείου για την αποκατάστασή του. Όπως ισχυρίστηκε μάλιστα οι προηγούμενες διοικήσεις δεν έκαναν τίποτα απολύτως για τη βελτίωση του οδικού δικτύου. Μάλλον λησμονεί ο κ. Τσακίρης ότι η προηγούμενη διοίκηση Γαβότση αξιοποίησε 2.600.000 ευρώ από ιδίους πόρους και 1.200.000 από την περιφέρεια για τη συντήρηση του οδικού δικτύου. Γιατί ο Τσακίρης δεν κάνει τώρα το ίδιο;

Όταν ένας δήμος έχει γεμάτα ταμεία δεν δικαιολογείται να λαμβάνει δάνεια τα οποία μάλιστα θα χρυσοπληρώσει. Κληρονόμησε ένα γεμάτο ταμείο από τον Γαβότση, το οποίο ”αξιοποιεί” με λάθος τρόπο. Και αντί να χτυπήσει την πόρτα του Περιφερειάρχη και πολύ καλού του φίλου ή να απευθυνθεί στο αρμόδιο υπουργείο (άλλωστε είναι γνωστό τοις πάσοι ότι είναι παιδί του κομματικού σωλήνα) βρήκε την εύκολη λύση του δανείου! Και αντί να λάβει σοβαρά υπόψιν του τη χθεσινή καταψήφιση του δανείου από την αντιπολίτευση, έρχεται σήμερα με επιστολή του να κατηγορήσει τους δημοτικούς συμβούλους που το καταψήφισαν και να τους καταλογίσει ευθύνες.

Καταλογίζει ευθύνες σε αυτούς που νοιάζονται πραγματικά για τον τόπο τους. Σε αυτούς που δεν λένε “όχι” σε έργα αλλά λένε “όχι” σε ένα δάνειο, το οποίο θα χρυσοπληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες! Ποιος νοιάζεται κε Τσακίρη πραγματικά για τον τόπο; Σίγουρα όχι εσείς! Δεν νοιάζομαι όταν ξοδεύω αλόγιστα ποσά και προσκαλώ φίρμες από τα μπουζούκια. Νοιάζομαι όταν προσπαθώ να βρω τρόπους να λύσω προβλήματα και να βελτιώσω τις υποδομές του δήμου μου. Η εύκολη λύση είναι ο δανεισμός κε Τσακίρη.

Υ.Γ1 Μάλλον δεν έχετε σκοπό να διεκδικήσετε με αξιώσεις εκ νέου την καρέκλα του δημάρχου και με ελαφρά την καρδία αποφασίζετε δάνεια και μελλοντικά χρέη!

Υ.Γ2 Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών που άλλαξε 3 παρατάξεις μέχρι να καταλήξει στον Τσακίρη ας φροντίσει να αποδείξει στις αρμόδιες αρχές που διενεργούν επισταμένους ελέγχους ότι η οικονομική διαχείριση του δήμου την οποία ανέλαβε είναι χρηστή και ας μην προσπαθεί να πετάξει λάσπη κατά την προσφιλή του τακτική.

Η αντιπολίτευση φταίει για τα  σκάνδαλα και τις παρανομίες της διοίκησης και για τις «εν κρυπτώ» διαπραγματεύσεις και συναλλαγές;

Το νέο αφήγημα του Τσακίρη «για όλα φταίει η αντιπολίτευση».

Μετά από δύο χρόνια απραξίας της διοίκησης του, ο Τσακίρης θυμήθηκε την κατάντια των δρόμων του Ωραιοκάστρου και μέμφεται την αντιπολίτευση γι’ αυτό. Την ανικανότητα του να διαχειριστεί τα προβλήματα του τόπου, το αναγάγει σε πολιτικό επίπεδο, σε ευθύνη της αντιπολίτευσης. Επειδή δεν του «πέρασε» ο μακροχρόνιος δανεισμός και το «ασφαλτοδάνειο» εκατομμυρίων που διακαώς επιθυμούσε του φταίει η αντιπολίτευση.

Ρωτάμε :

Η αντιπολίτευση φταίει για τις απευθείας αναθέσεις έργων, με δική σας υπογραφή, 100δων χιλιάδων ευρώ σε «ημετέρους» και ύποπτους δημόσιους διαγωνισμούς ;

Η αντιπολίτευση φταίει για τη παραλαβή ημιτελών, κακότεχνων έργων με φιέστες και με Λουδοβίκεια αυτοπροβολή  (βλέπε 4ο Γυμνάσιο – Γαλήνης) ;

Η αντιπολίτευση φταίει για τις «εν κρυπτώ» διαπραγματεύσεις και συναλλαγές για τα λατομεία ;

Η αντιπολίτευση φταίει για την οικονομική κακοδιαχείριση του δήμου και τους ελέγχους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ;

Η αντιπολίτευση φταίει για το κλείσιμο των κοινωνικών δομών και τις απόλυσης εργαζομένων ;

Η αντιπολίτευση φταίει για τα  σκάνδαλα και τις παρανομίες της διοίκησης (βλέπε διαχείριση του νεκροταφείου Ωραιοκάστρου) ;

Η αντιπολίτευση φταίει για την αποδόμηση και απαξίωση του τοπικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου ;

Η αντιπολίτευση φταίει για την νοοτροπία της διοίκησης Τσακίρη για δέσμευση του δήμου για 10 χρόνια με την επιχειρούμενη ζημιογόνα σύμβαση για τα LED και τώρα με το «ασφαλτοδανεισμό»  για 15 χρόνια ; Τα χρήματα των δημοτών είναι ιερά οφείλουμε όλοι να τα σεβόμαστε.

Η αντιπολίτευση φταίει για την παντελής αδυναμία της διοίκησης να διαχειριστεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα ;

Η αντιπολίτευση φταίει για το φιάσκο της εκλογής του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης ;

ΟΧΙ κ. Τσακίρη η ανικανότητα σας φταίει.

 Με ανοιχτές επιστολές και την επίκληση της δημοκρατίας δεν δικαιολογείστε στα μάτια των συνδημοτών μας. Η επικοινωνιακή διαχείριση δεν είναι πανάκεια.

Όσο για το  «ασφαλτοδάνειο» :

Ξεχνάει, ο κ. Τσακίρης πιθανών σκόπιμα, ότι η δική μας παράταξη, δια δημοτικού της συμβούλου από την έναρξη της θητείας μας, επεσήμανε με κάθε τρόπο στα δημοτικά συμβούλια αλλά και στον Τύπο την ανάγκη να επισκευαστούν οι λακκούβες τόσο σε περιοχές ευθύνης του Δήμου μας, όσο και σε περιοχές ευθύνης της Περιφέρειας αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών από τις κακοτεχνίες και τις λακκούβες.

 Η εισήγηση που τέθηκε προς ψήφιση για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε πολλά κενά και ήταν αόριστη. Η διοίκηση αποφάσισε να ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι και να αποκατασταθούν όλες οι λακκούβες σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Και εμείς συμφωνούμε και το επιδιώκαμε από διετίας.

Ουδέποτε αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε θετικά για την παραγωγή ενός αποτελέσματος το οποίο θα ωφελήσει και θα ανακουφίσει τους συνδημότες μας.

ΟΥΔΕΠΟΤΕ όμως θα ψηφίζαμε θετικά να επιβαρυνθεί με υπέρογκα τοκοχρεολύσια επί μακρόν ο Δήμος μας και κατ’ επέκταση οι συνδημότες μας και ασφαλώς μιλάμε για το ζήτημα του «ασφαλτοδανεισμού».

Προτείνουμε το έργο να εκτελεστεί σταδιακά να αποπληρώνεται χωρίς να επιβαρυνθούμε με δάνεια. Με δεδομένο ότι είναι μέγιστη προτεραιότητα η συντήρηση του οδικού μας δικτύου, έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα από μία συνετή Διοίκηση.

Όταν τρέχεις από κανάλι σε κανάλι συμμετέχοντας στην δυσφήμηση του τόπου σου

Η καρέκλα του Δημάρχου και το ειδικό βάρος της…!

‘Όταν ως διοίκηση επί δυόμιση χρόνια δεν έχεις κάνει τίποτε απολύτως για την συντήρηση του οδικού δικτύου και απλά σήμερα διαπιστώνεις ότι αυτό βρίσκεται σε πλήρη εγκατάληψη,

όταν ψευδώς ισχυρίζεσαι ότι επί δεκαετίες δεν έχει συντηρηθεί το οδικό δίκτυο ενώ μόνο η προηγούμενη διοίκηση στην πενταετή θητεία της έδωσε 3,8 εκ. Ευρώ για τη συντήρηση του,

όταν ο νομοθέτης σου δίνει την δυνατότητα ως διοίκηση και ΧΩΡΙΣ την συγκατάθεση της αντιπολίτευσης, κάθε χρόνο να επενδύεις στην συντήρηση 1.5 εκ. ευρώ και εσύ δεν έκλεισες ούτε μία λακούβα, δεν έχεις κάνει απολύτως τίποτα,

όταν οι 828.000 ευρώ τών τόκων του δανείου -που θα χρεώσουν τον δημοτικό προυπολογισμό για τα επόμενα 15 χρόνια (18.500E/μήνα), θεωρείται χρηστή διαχείρηση των χρημάτων των δημοτών,

όταν αντί να ασχοληθείς με τα προβλήματα του τόπου τρέχεις από κανάλι σε κανάλι συμμετέχοντας στην δυσφήμηση του τόπου σου, αλήθεια γιατί; τότε κάτι πάει στραβά με την διοίκηση αυτού του τόπου!

Ένα είναι σίγουρο: η έλλειψη στοιχειώδους ικανότητας προγραμματισμού της συντήρησης του οδικού δικτίου φέρει το όνομα και την υπογραφή του Δημάρχου Παντελή Τσακίρη.

«Ν’απλώνεις τα πόδια σου μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα»-ΔΕΝ δικαιούμαστε να χρεώσουμε τον Δήμο μας με 828.595,67 €. τόκους !!!

ΠΕΡΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου Ωραιοκάστρου ότι στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έφερε ο Δήμαρχος ως θέμα: «Λήψη απόφασης σχετικά με την έγκριση ή μη λήψης τραπεζικής χρηματοδότησης με σκοπό τη χρηματοδότηση μέρους του έργου Συντήρηση οδικού δικτύου του Δήμου Ωραιοκάστρου έτους 2022, 2023,2024και έγκριση σχεδίου πρόσκλησης προς Τραπεζικά ιδρύματα».

Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού  5.000.000 €,συμπεριλαμβανομένου 24% ΦΠΑ εκ των οποίων τα 2.500.000 € με την λήψη Δανείου και το υπόλοιπο ποσό, ήτοι 2.500.000 €από ίδια έσοδα επιμεριζόμενο στους προϋπολογισμούς των ετών 2022,2023,2024.

Ένα δάνειο 2.500.000 € με επιτόκιο 4%  και συνολικό χρόνο αποπληρωμής τα 15 έτη.

Η μηνιαία δόση της αποπληρωμής θα ανέρχεται σε 18.492,20 €.

Ο συνολικός τόκος για τα 15 έτη που θα πρέπει να αποδώσει ο Δήμος μας στο Τραπεζικό ίδρυμα με το οποίο θα συνάψει την δανειακή σύμβαση, ανέρχεται στα 828.595,67 €.!!!

Ως Δημοτική Παράταξη από το 2014 έχουμε επισημάνει σε όλους τους τους τόνους το μεγάλο πρόβλημα του οδικού δικτύου όπως καθιζήσεις, λακκούβες, επικίνδυνα σημεία για τους οδηγούς, τους ποδηλάτες και τα δίκυκλα. Όπως επίσης έχουμε επισημάνει και την διάνοιξη οδών εκεί που απαιτείται και υπάρχει ανάγκη και παράλληλα για τεχνικά έργα αριστερά & δεξιά των οδών για αντιστήριξη των πρανών.

Υπάρχουν οδοί εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμού, ειδικότερα στις δημοτικές Ενότητες Μυγδονίας & Καλλιθέας που ενώ διαμένουν συμπολίτες μας, έχουν επενδύσει τα χρήματα τους για την ανέγερση της κατοικίας τους, ακόμη και σήμερα υπάρχουν χωματόδρομοι & από λεπτόκοκκα αδρανή υλικά για την διέλευση και την προσβασιμότητα τους σε αυτές.

Και ενώ είναι υποχρέωση του Δήμου για την διάστρωση του οδοστρώματος με άσφαλτο, σε αυτές τις περιπτώσεις για την ασφαλή διέλευση των συμπολιτών μας, μέχρι και σήμερα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!!!

Όσο αφορά τον Δανεισμό για την βελτίωση του οδικού δικτύου εντός του αστικού ιστού και των ορίων οικισμών ως Δημοτική Παράταξη η θέση μας είναι ξεκάθαρη.

Πρόβλεψη με προτεραιότητες – Ετήσιος σχεδιασμός – εξεύρεση πόρων είτε από χρηματοδοτούμενα προγράμματα & εργαλεία είτε από ταμειακά διαθέσιμα – Κατάθεση στον ετήσιο Προϋπολογισμό.

ΔΕΝ δικαιούμαστε ως Δημοτική παράταξη να χρεώσουμε τον Δήμο μας με 828.595,67 €. τόκους !!!

ΔΕΝ έχουμε το δικαίωμα να δεσμεύσουμε τα οικονομικά του Δήμου μας για τα επόμενα δεκαπέντε έτη και που μπορεί στο μέλλον να αποβεί μοιραία η απόφαση αυτή με πιθανή συνέπεια να καταστήσουμε τα οικονομικά του Δήμου σε αδυναμία.

Η πρόταση μας ως Δημοτική Παράταξη είναι εφόσον έχουμε εγκριθεί ως Δήμος με 1.800.000 € από χρηματοδοτικά εργαλεία και φορείς όπως  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να διαθέσουμε 1.000.000 € ανά έτος από ταμειακά διαθέσιμα και ΟΧΙ από δανεισμό και χρέωση.

Η πρόταση μας για διάθεση βελτίωση του οδικού δικτύου έχει δύο βασικά επιχειρήματα :

  • Η προηγούμενη διοίκηση με αύξηση των Δημοτικών τελών στα νοικοκυριά και επαγγελματικά κτήρια , με τα χρήματα των συμπολιτών μας δηλαδή, «άφησε» πίσω της υπέρογκο ποσό πλεονάσματος ανταποδοτικών.
  • Η σημερινή Διοίκηση σε κάθε ετήσιο Προϋπολογισμό, σε κάθε αναμόρφωση , μας τονίζει διαρκώς την οικονομική ευρωστία του Δήμου μας.

Και επειδή έχουμε γίνει «μάρτυρες» κατά το πρόσφατο παρελθόν μιας πιθανής χρεοκοπίας του Δήμου, κινούμαστε στην κεντρική ιδέα «ν’απλώνεις τα πόδια σου μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα».

Τέλος, παροτρύνουμε την Διοίκηση να δρομολογήσει άμεσα την βελτίωση του οδικού δικτύου με αποκατάσταση βλαβών και διάστρωση του οδοστρώματος και στις τρείς Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας  καθώς έχει αργήσει ήδη δύο χρόνια από την στιγμή που ανέλαβε.

Οι τρύπες και οι καθιζήσεις έχουν ονοματεπώνυμα: Του Τσακίρη, των συμβούλων και των συνεργατών του

Σε επιστολή του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου καταγγέλλει την αντιπολίτευση για τη μη έγκριση του παραπάνω δανείου. Επιχειρεί να φτιάξει συνένοχους της πολιτικής του και στον συγκεκριμένο τομέα. Το έκανε, αποσιωπώντας τις προτάσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και πάντοτε στη λογική του “αποφασίζουμε και διατάσσουμε”.     

  Στην επιστολή δεν απολογείται γιατί επί 2,5 χρόνια δεν έγινε καμία ουσιαστική προσπάθεια διόρθωσης, γιατί ολόκληρο το οδικό δίκτυο, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Γιατί δεν έγιναν έστω οι αναγκαίες παρεμβάσεις που δεν θα είχαν μεγάλο κόστος, όπως επανειλημμένα προτείναμε εδώ και δύο χρόνια. Αντίθετα, κόστος είχαν οι αγωγές αποζημίωσης δημοτών για βλάβες των οχημάτων τους, οι οποίες ανέρχονταν σε 2 με 3  το μήνα! Κάποιοι δημότες, έκαναν επιδιορθώσεις από μόνοι τους.

            Η “Λαϊκή Συσπείρωση”, έκρινε ασύμφορη την επιβάρυνση των δημοτών με το πρωτοφανές δάνειο για τη συντήρηση των δρόμων, των 3.330.000 ευρώ και με τις επαχθείς εγγυήσεις που συνήθως συνοδεύουν τις δανειακές συμβάσεις.

            Αντί αυτού, προτείναμε την άμεση έναρξη έργων στο οδικό δίκτυο, με χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου από τους δημοτικούς πόρους και με την διεκδίκηση κρατικής επιχορήγησης ενός εκατομμυρίου για το 2022. Το ίδιο για το 2023. Μήπως και το δάνειο δεν θα καλύπτονταν από τα δημοτικά έσοδα; Εξάλλου, σύμφωνα με δήλωση του κ. δημάρχου στη συνεδρίαση της 1-12-2021, στην πραγματικότητα οι εργασίες που περιλάμβαναν και το 2024, θα καλύπτονταν μόνον από τα 2,5 εκατομμύρια του δανείου, ποσό σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ανεπαρκές! Η διάρκεια εργασιών προσδιορίστηκε στα 2,5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

            Η οικονομική λογική για όλα αυτά είναι: α)η ενίσχυση των Τραπεζικών Εργασιών και β) μία ακόμα απαλλαγή της κυβέρνησης από τις υποχρεώσεις της.

            Υπάρχουν οι δυνατότητες εφαρμογής της πρότασής μας, όταν μάλιστα η διοίκηση ισχυρίζεται ότι υπάρχουν οικονομικά πλεονάσματα (και λόγω των υψηλών τελών και φόρων). Από την άλλη, υπάρχει η κρατική ευθύνη και η ευθύνη της Περιφερειακής Διοίκησης. Υπάρχει η δυνατότητα μεγάλης εξοικονόμησης πόρων τόσο του δήμου όσο και των δημοτικών επιχειρήσεων, εάν άλλαζε ριζικά ο τρόπος διαχείρισης ….

            Τέλος, ο κ. Δήμαρχος ψεύδεται στο ότι “Το οδικό δίκτυο …. επί δεκαετίες δεν έχει ουσιαστικά συντηρηθεί.”.

            Οι τρύπες, οι καθιζήσεις και τα χάσματα έχουν ονοματεπώνυμα επάνω τους. Του δήμαρχου, των συμβούλων και των συνεργατών του. Ελπίζουμε ότι αυτά δεν θα μείνουν μέχρι την επόμενη προεκλογική περίοδο.-

Μοίρασε το άρθρο!