Η Σύρος μετά το καλοκαίρι- Ένας πλήρης οδηγός για το νησί

Η νεοκλασική Ερμούπολη με τα περίφημα Βαπόρια και τον Αγιο Νικόλαο, διαφοροποιεί τη Σύρο από τα υπόλοιπα νησιά. Κληρονομιά της μεγάλης ακμής της πόλης του 19ου αιώνα διατηρεί τη ζωντάνια της όλο το χρόνο. Στον «δίδυμο» λόφο υψώνεται η καθολική Άνω Σύρος, με τον αυθεντικό κυκλαδίτικο οικισμό της. Ιδανική για σύντομες ή μακροχρόνιες διακοπές, με αμμώδεις οργανωμένες παραλίες και πλούσια πολιτιστική ζωή, η Σύρος θα σας κάνει να την αγαπήσετε με την πρώτη ματιά.

Το θέαμα καθώς το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι είναι μοναδικό στο Αιγαίο: Η πολύχρωμη νεοκλασική Ερμούπολη και η κυκλαδίτικη Άνω Σύρα λούζονται στον ήλιο κτισμένες στους αντικριστούς λόφους τους, και στις κορυφές ξεχωρίζουν η ορθόδοξη εκκλησία της Ανάστασης και ο καθολικός Σαν Τζώρτζης. Η συνύπαρξη των ορθόδοξων με τους καθολικούς χαρακτήριζε ανέκαθεν τη ζωή στο νησί. Αλλά και η Ερμούπολη δεν μοιάζει με καμία άλλη στις Κυκλάδες.

Τη διακρίνει η ομοιογένεια της νεοκλασικής αισθητικής που παραμένει εντυπωσιακή, παρά την προσθήκη νεότερων κτιρίων. Τον 19ο αιώνα, καθώς βρισκόταν στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και ήταν κύριο λιμάνι του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου, η Ερμούπολη δέχτηκε επιρροές από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα. Οι Ευρωπαίοι αρχιτέκτονες βρήκαν εδώ πρόσφορο έδαφος για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Κι έτσι δημιούργησαν δημόσια κτίρια και αστικές επαύλεις συνδυάζοντας το ευρωπαϊκό νεοκλασικό και ρομαντικό στυλ. Θα τα θαυμάσετε περπατώντας στους μαρμαροστρωμένους δρόμους και στα πλακόστρωτα σοκάκια της Ερμούπολης. Όλο και περισσότερες από τις παλιές επαύλεις λειτουργούν ως χώροι φιλοξενίας όπου η εμπειρία της διαμονής εκεί είναι μοναδική.

Στον αντίθετο πόλο, η Άνω Σύρα, πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη, είναι ένας αυθεντικός κυκλαδίτικος οικισμός με οχυρωματική αρχιτεκτονική. Θέλει κόπο για να τον περιηγηθείς, καθώς τα σκαλιά είναι πολλά και απότομα, αλλά θα σας ανταμείψει. Τα τελευταία δύο χρόνια, πολλά και όμορφα καταστήματα, χαριτωμένα ουζερί, μπαρ και καφέ με απίθανη θέα, λειτουργούν δίπλα δίπλα στο κεντρικό στενό -άρα έχετε πολλούς παραπάνω λόγους για να την επισκέπτεστε.

Οι παραλίες δεν είναι το ατού του νησιού. Είναι όμως γαλήνιες όταν φυσάει το μελτέμι, οργανωμένες, με beach bars, εστιατόρια και καφέ μια ανάσα από τη θάλασσα. Λίγοι είναι και οι αξιόλογοι οικισμοί της Σύρου που θα επισκεφθείτε -κυρίως η Απολλωνία και τα Χρούσα. Οπότε, επικεντρωθείτε στην Ερμούπολη γιατί εκεί βρίσκονται τα πάντα: καφέ και εστιατόρια, παραδοσιακές αγορές και καλόγουστα μαγαζιά, μουσεία, αρχιτεκτονική θησαυροί και η μεγάλη ακτογραμμή πλάι στη ζωογόνο θάλασσα.

Μοίρασε το άρθρο!