ΣΥΡΙΖΑ: 4.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ και 26 δισ. € στην οικονομία-Οι επτά προτάσεις του ΚΙΝΑΛ

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης με εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας εν μέσω κορονοϊού

Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποτροπής ενός νέου μνημονίου για την χώρα που αποσκοπεί στην στήριξη της οικονομίας για το επόμενο εξάμηνο ύψους 26 δισ. ευρώ, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κίνηση έγκαιρης πρόληψης στις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Το πρόγραμμα τιτλοφορείται «Μένουμε Όρθιοι» και με βάση τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πλαισιωμένος από τους τομεάρχες του κόμματος Νίκο Παππά, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτο στηρίζεται στο «υπερόπλο» που διαθέτει η χώρα μας, δηλαδή το μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 37 δισ. ευρώ που δημιούργησε η δική του διακυβέρνηση.

Η αξιοποίηση του «μαξιλαριού» επιτρέπει στην χώρα να αποφύγει τον δανεισμό και ασφαλώς να μην αυξήσει το χρέος της, καθώς περίπου το 10% του ΑΕΠ της βρίσκεται στο απόθεμα ασφαλείας της. Ποσοτικά, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας υπάρχουν άμεσα διαθέσιμοι πόροι περίπου 20 δις από το μαξιλάρι και άλλοι τόσοι από σειρά ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, ενώ στην διάθεση των τραπεζών βρίσκεται πρόγραμμα ρευστότητας ύψους 12 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Το «γενναίο, εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ύψους 26 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 δισ. αφορούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα 12 δισ. ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως εγγυήσεις δανείων.

Στα μέτρα αυτά δεν υπολογίζονται οι αναστολές πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, κάτι που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει πλασματικά το μέγεθος του πακέτου της.

1.    Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. επιπλέον χρηματοδότηση – 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού 

2.    Επέκταση της προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους. 

3.    Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκ ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ 

4.    Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1.5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας – τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ – αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, συνολικό μέγεθος 1,7 εκ δικαιούχοι 

5.    Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δισ. ευρώ. Μια παρέμβαση που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα, όταν βγούμε από τα σπίτια μας να ξαναξεκινήσουμε από εκεί που αφήσαμε τη ζωή μας όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια 

6.    Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες 

7.    Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση 

8.    Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενος 

9.    Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων 

10. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Ηρακλής, αντίστοιχο δηλαδή αυτού που ετοιμαζόταν για τις τράπεζες, για τις επιχειρήσεις, με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ, αντίστοιχο του προγράμματος της ΕΚΤ, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης. 

Στην παρέμβασή της η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την πλήρη κάλυψη της εργασίας έως το τέλος Μαίου με απαγόρευση απολύσεων και διατήρηση των συμβάσεων εργασίας λέγοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους είναι ύψους 9,7 δισ. ευρώ μαζί με το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο για πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ εκ των οποίων ένα μεγάλο κομμάτι θα πρέπει να διατεθεί στον κλάδο του τουρισμού και κυρίως στον κοινωνικό τουρισμό.

Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχυθούν με κριτήριο τον περσινό τους τζίρο και τις θέσεις απασχόλησης, ζητώντας την δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τέλος, είπε ότι στο αυριανό Eurogroup θα πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα του ευρωομολόγου και ανέφερε ότι στόχος είναι ενισχυθούν ο κόσμος της εργασίας και οι επιχειρήσεις.

Κίνημα Αλλαγής: Οι επτά γραπτές προτάσεις του για οικονομία και κοινωνία μέσα στην κρίση

Πακέτο επτά προτάσεων για τη στήριξη της οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα το Κίνημα Αλλαγής, ώστε την επόμενη μέρα να είναι η βάση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης ελέω κορονοϊού.

 “Τώρα και μετά. Για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τους ανέργους, τα νοικοκυριά. Δεν τα λύνουν όλα οι αγορές. Η πολιτική έχει τον πρώτο λόγο. Χρειάζεται ένα κράτος οργανωμένο που εγγυάται τα κοινωνικά αγαθά σε όλους τους πολίτες”, αναφέρει ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.
 

Υποστηρίζει ότι πλήρες σχέδιο για την επόμενη μέρα δεν μπορεί να υπάρξει τώρα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει όλο το εύρος των συνεπειών της κρίσης ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η συμβολή της ΕΕ και τις αποφάσεις που θα οριστικοποιηθούν. Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής το πρόγραμμα ανόρθωσης θα πρέπει να τύχει ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας.

“Τώρα είναι η ώρα να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις ,όρθια την κοινωνία. Γιατί αν καταρρεύσουν, το κόστος της ανάταξης θα είναι πολλαπλάσιο και η χρονική διάρκεια της πολύ μεγαλύτερη. Αν πολλές επιχειρήσεις κλείσουν και η ανεργία πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, η ζημιά -οικονομική αλλά και κοινωνική,-θα είναι ανυπολόγιστη.

Τότε δυστυχώς θα βρεθούμε μπροστά σε νέα μνημόνια”, υποστηρίζει. Αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν “λεφτόδεντρα” αλλά είναι οι δυνατότητες πια σημαντικά μεγαλύτερες γιατί οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πλεονάσματα, δεν ισχύουν για το 2020.

“Συμμετέχουμε λόγω της κρίσης στο QE και μπορούμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετη ρευστότητα. Η ΕΕ ,η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, δίνουν ήδη επιπλέον ποσά για εγγυήσεις και πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, που πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν.

Όσον αφορά το περιβόητο απόθεμα (το λεγόμενο μαξιλάρι και για το μέρος που προέρχεται από την υπερφορολόγηση),για το οποίο γίνεται πολύ συζήτηση, πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο γενικότερο πρόγραμμα ανόρθωσης. Είναι λάθος η συζήτηση να γίνεται τώρα”, τονίζει το ΚΙΝΑΛ.

Οι επτά (7) συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις για επιχειρήσεις και ανθρώπους που επιβάλλεται να υλοποιηθούν είναι:

1. Πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με εγγυημένα από το κράτος δάνεια και επιδοτήσεις. Οι σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες ύψους 1% του ΑΕΠ ( παρά τη μόχλευση ) δεν αρκούν. Οι άλλες χώρες της ΕΕ εξαγγέλλουν ήδη ανάλογα προγράμματα που φτάνουν και το 20% του ΑΕΠ.

2. Για τους αγρότες. Η εξαγγελία για πρόγραμμα στήριξης 150 εκ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό. Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και της πρωτογενούς παραγωγής μέσα στην κρίση. Με ενιαία αντίληψη για την διαδικασία παραγωγής -μεταποίησης -εμπορίας. Με τόνωση της ρευστότητας και αναστολή πληρωμής οφειλών.

3. Για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του τουρισμού. Πρόγραμμα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του πιο κρίσιμου κλάδου της οικονομίας μας. Με φορολογικές παρεμβάσεις (μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στη διαμονή)και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.Και δραστική μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για την χορήγηση στους εργαζόμενους του κλάδου, του επιδόματος ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες.

4. Καμία συζήτηση για περικοπές μισθών και συντάξεων. Το μάρμαρο της κρίσης δεν μπορεί να πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι. Το ειδικό επίδομα να καλύψει όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους που θίγονται. Για όλο το διάστημα των περιοριστικών μέτρων. Να καταργηθεί οριστικά με τροπολογία το άρθρο 9 της ΠΝΠ που ευνοεί την εργοδοτική ασυδοσία και προβλέπει μείωση των μισθών κατά 50%.Δεν αρκεί η υπουργική απόφαση.

5. Να καλυφθούν με το επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι και οι μακροχρόνια άνεργοι, που δεν το παίρνουν και για όλη τη διάρκεια της κρίσης. Δεν επιτρέπεται μέσα στην κρίση να υπάρχουν πολίτες που εγκαταλείπονται, χωρίς τα στοιχειώδη για να ζήσουν. Κάλυψη και των συνταξιούχων, των οποίων η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί. Και των εργαζόμενων στον τουρισμό με ελαστικές σχέσεις εργασίας που έχουν μείνει εκτός.

6. Παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών Α κατοικίας, όχι άλλη καθυστέρηση. Τα όσα ψελλίζουν οι αρμόδιοι Υπουργοί αποτελούν πρόκληση για την κοινωνία και ιδίως για τους ασθενέστερους μέσα στην κρίση.

7. Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά με βάση την πρότασή μας, αυτή είναι η έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους. Χορήγηση του επιδόματος Πάσχα σε αστυνομικούς, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σε όσους δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Μοίρασε το άρθρο!