ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ Φ. Γεννηματά:«Ξανασυναντιόμαστε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με τους Δήμους να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο οικονομικής, θεσμικής και λειτουργικής ασφυξίας»

b58682919cbae1ccc83c21c8befb4eea_xl

Την άποψη πως δεν υπάρχει ιστορική μεταρρύθμιση που να εφαρμόστηκε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην ελληνική δημόσια διοίκηση γενικότερα, που να μην φέρει τη σφραγίδα ΠΑ.ΣΟ.Κ., εξέφρασε στην ομιλία της στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

«Υλοποιήθηκαν μάλιστα όλες αυτές οι μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις, έχοντας κατά κανόνα σύσσωμη την αντιπολίτευση απέναντι μας. Πολιτικές δυνάμεις που σήμερα έχουν όψιμα φορέσει το μανδύα του δήθεν μεταρρυθμιστή», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Παράλληλα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απευθυνόμενη στους δήμαρχους είπε πως «ξανασυναντιόμαστε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με τους Δήμους να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο οικονομικής, θεσμικής και λειτουργικής ασφυξίας»

«Την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί από την Κυβέρνηση, ο δυσμενέστερος για την αυτοδιοίκηση προϋπολογισμός των τελευταίων ετών.

Και αυτό μετά τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή που έχετε ήδη υποστεί, τόσο οι Δήμοι όσο και εσείς προσωπικά.

Μετά την συνεισφορά σας, κυριολεκτικά εθνικής αξίας, στο πλεόνασμα της Χώρας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η συγκυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο υπονόμευσης ενός θεσμού που αδυνατεί να ελέγξει.

Δεν φτάνει δε που σας υπονομεύουν, σας εξαπατούν και σας εμπαίζουν», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Τέλος η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος για την επόμενη μέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά οι προτάσεις:

«-            Τολμηρή αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, με ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α.

–              Επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων όλων των επιπέδων διοίκησης με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.

–              Ενίσχυση της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών.

–              Εφαρμογή κινήτρων επιβράβευσης Δήμων, οργάνων, υπαλλήλων, σχεδίων, που αποδεδειγμένα πέτυχαν σημαντικά αποτελέσματα.

–              Δυνατότητα θεσμικής υποβολής στη Βουλή νομοθετικών προτάσεων και από τους Ο.Τ.Α.

–              Εισαγωγή σταδίου πιλοτικής-πειραματικής εφαρμογής αυτοδιοικητικών ρυθμίσεων, πριν την καθολική εφαρμογή τους .

–              Μετεξέλιξη της μητροπολιτικής διακυβέρνησης βάσει των διεθνών προτύπων.

–              Επανασχεδιασμός της καταστατικής θέσης των αιρετών, ώστε να μην περιλαμβάνει αντικίνητρα συμμετοχής. »

«Οι προτάσεις που καταθέτουμε είναι ενταγμένες στην Εθνική Αναπτυξιακή και Κοινωνική Συμφωνία για Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και τις νέες επενδύσεις, θα φέρουν θέσεις εργασίας, αλλά και θα εγγυηθούν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων», είπε η κ. Γεννηματά.

02/12/2016

Μοίρασε το άρθρο!