ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ Π. Σκουρλέτης:«Για ένα αποκεντρωμένο κράτος μια ισχυρή τοπική Αυτοδιοίκηση με τον πολιτη να πρωταγωνιστεί»

905d41ed1450d2bbb92c012db1c30d6c_xl

Την άποψη πως ο διάλογος που γίνεται για την αναθεώρηση του θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, είναι μια διαδικασία που μας εισαγάγει σε μια εποχή και έρχεται να καλύψει μια βαθιά ανάγκη για ουσιαστική δημοκρατική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης στην ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

«Για ένα αποκεντρωμένο κράτος μια ισχυρή τοπική Αυτοδιοίκηση με τον πολιτη να πρωταγωνιστεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της ελληνική πολιτείας. Αυτό είναι το κοινό μας στοίχημα», είπε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:

«Αν ήθελα να συνοψίσω συνθηματολογικά την προσέγγισή μας θα έλεγα ότι δίνουμε τη μάχη για το σήμερα με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο. Αλλά, όσο ελκυστικά κι αν είναι τα συνθήματα, η ουσία βρίσκεται στο μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια προσπάθεια που πρέπει να οδηγήσει σε έναν άλλο τρόπο σκέψης, που θα μπορεί να αντιστοιχηθεί με τα νέα προβλήματα και τους νέους στόχους μας».

Απατώντας στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του τόνισε πως πρόκειται για ένα φθηνό λαϊκισμό ο οποίος συσκοτίζει τα πράγματα και αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας ,της κοινωνίας και των εργαζομένων.

«Υπερθεμάτιζαν στις περικοπές και ταυτίστηκαν με μεταρρυθμίσεις με αντιλαϊκά μέτρα. Με αφορμή και την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έλεγα ότι καμία φορά η μοίρα έχει τα δικά της παιχνίδια . Βρέθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να μιλάει όταν είναι εκείνος ο οποίος ταύτισε την πολιτική του με απολύσεις και δημιούργησε ζητήματα όπως αυτά που σχετίζονται με τη Δημοτική Αστυνομία. Δεν άκουσα όμως να μας πει αν έχει βγάλει κάποιο συμπέρασμα από εκείνη την λογική της διάλυσης της Δημοτικής Αστυνομίας. Αν θα το ξαναέκανε. Δεν χρειάζεται να υπάρξει και μια αυτοκριτική;», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Τέλος αναφερόμενος στην οικονομική υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι δεν εξαντλείται στις πολύ συγκεκριμένες προβλέψεις δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού, o οποίος είναι γνωστό ότι σε απόλυτα μεγέθη προβλέπει μείωση των πόρων για το 2017.

«Θεωρώ, για παράδειγμα, ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο το πρόγραμμα «Αναδιοργάνωσης και λειτουργικού εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων και των 13 Περιφερειών», συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη ενταχθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» 2014 – 2020. Με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα απλουστευθούν και θα επιταχυνθούν.

Παρ’ ότι προβλέπονται πιο αναλυτικές παρουσιάσεις, θέλω να θυμίσω ότι η αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν κατάργησε – όπως είχε δρομολογηθεί- την κοινωφελή εργασία στους Δήμους, αλλά αύξησε τον συνολικό αριθμό των ανέργων που μπορούν να απασχοληθούν», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

02/12/2016

Μοίρασε το άρθρο!