Συνάντηση με τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων ζητά η ΚΕΔΕ για τα 36.769 παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών

c23018c9fee57013c7f7e39099ffa6b7_L

29/08/2016

Συνάντηση με τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να βρεθεί λύση και για τα 36.769 παιδιά που έμειναν εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών μέσω του ΕΣΠΑ, ζητά η ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα, μετά την επίσημη ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» από την ΕΕΤΑΑ και τα τρία συναρμόδια υπουργεία, η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, ζητώντας να οριστεί άμεσα μία συνάντηση της ηγεσίας των δύο συναρμόδιων υπουργείων με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού λύσεις.

«Μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τα οποία μένουν εκτός 36.769 παιδιά, δεχθήκαμε πλήθος διαμαρτυριών από γονείς παιδιών που, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις, δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν μία θέση στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Δυστυχώς και φέτος η έλλειψη των απαιτούμενων πόρων αλλά και οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στην εφαρμογή του νέου συστήματος, οδήγησαν ουσιαστικά εκτός δομών χιλιάδες παιδιά», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Αναφερόμενος στις δυσλειτουργίες του προγράμματος, ο κ. Πατούλης τονίζει πως «Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας υπήρξαν προβλήματα με τις δομές ΑΜΕΑ, καθώς ωφελούμενες μητέρες με παιδιά ΑΜΕΑ σε μία συγκεκριμένη κατηγορία δεν κατάφεραν να βρουν θέσεις, λόγω έλλειψης δομών. Πανελλαδικά υπάρχουν τέσσερις δομές, εκ των οποίων οι λειτουργούσες είναι τρεις. Ως εκ τούτου οι μητέρες απευθύνονταν σε κανονικές δομές, με συνέπεια κάποια άλλα παιδιά να στερούνται θέσεις.

Παράλληλα, σε πολλές περιοχές παρατηρείται μεγάλη έλλειψη διαθέσιμων θέσεων, επειδή δόθηκαν vouchers σε όλες τις ωφελούμενες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας καθώς και σε όλες τις ωφελούμενες με παιδιά ΑΜΕΑ, χωρίς την ανάλογη εξασφάλιση θέσεων.
Επίσης δεν υπήρξε η κατάλληλη συνεννόηση με τους ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να έχουν διατεθεί voucher σε κάποιους δήμους, οι οποίοι όμως δεν είχαν θέσεις αλλά ούτε το ανάλογο προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τους ωφελούμενους.

Η ΚΕΔΕ πολύ έγκαιρα είχε επισημάνει την ανάγκη έγκρισης της  πλήρους χρηματοδότησης του προγράμματος και ουσιαστικής στήριξης των δημοτικών δομών και είχε εκφράσει την αντίθεσή της με την πλήρη εξατομίκευση του voucher σε συνδυασμό και με τις μειώσεις κατά 5% σε κάθε κατηγορία, διατυπώνοντας την πάγια θέση της, σύμφωνα με τις αλλεπάλληλες ομόφωνες αποφάσεις του δ.σ. της, που είναι η εξής:
– Να εξασφαλιστούν έγκαιρα πόροι ύψους 250 εκατ. ευρώ για τη σχολική χρονιά 2016 – 2017, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων δομών, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας νέων».

 

Μοίρασε το άρθρο!