Στο «σφυρί» η ρετσίνα «Μαλαματίνα»

Οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά της εταιρείας που παράγει τη δημοφιλέστερη ρετσίνα στην Ελλάδα θα μπορούν την ερχόμενη Τρίτη, 9 Ιουνίου, την ημέρα που ακολουθεί την γιορτή του Αγίου Πνεύματος, να μπουν στο data room της οινοποιίας Μαλαματίνα, προκειμένου να προχωρήσουν στο απαραίτητο due diligence.

 

Αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει άμεσα και τους αμπελουργούς, για δύο λόγους: Αφενός διότι, λόγω κορονοϊού, οι δεξαμενές των οινοποιίων είναι γεμάτες με κρασί που ακόμη δεν έχει εμφιαλωθεί και, αφετέρου, διότι η «Μαλαματίνα», λόγω του μεγάλου όγκου παραγωγής, είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σταφυλιών από τους αμπελουργούς της χώρας.

Η πώληση της «Μαλαματίνας» αποτελεί στην ουσία απότοκο της αναδιάρθρωσης χρέους 35 εκατ. ευρώ, στην οποία είχε προχωρήσει η εταιρεία προ ολίγων ετών, με ενέχυρο τις μετοχές της. Σήμερα, το τραπεζικό χρέος ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ.

Από αυτό, βέβαια, θα πρέπει να αφαιρεθεί ένα μικρό μέρος, λόγω της πώλησης, προ ολίγων εβδομάδων, της εταιρείας εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού «Δουμπιά» στον όμιλο Σαράντη, της Θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας «Όλυμπος». Η «Δουμπιά» ήταν θυγατρική της «Μαλαματίνας», η οποία τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούσε τη λειτουργία της μέσω δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ernst & Young έχει απευθύνει πρόσκληση σε 20 τουλάχιστον δυνητικούς ενδιαφερόμενους, οινοποιίες και fund.

Τα βασικά πλεονεκτήματα είναι το brand «Ρετσίνα Μαλαματίνα», που διατηρεί τη δυναμική του. Στην αγορά, η άποψη που κυκλοφορεί είναι ότι καλό θα ήταν η «Μαλαματίνα» να καταλήξει σε επιχείρηση του κλάδου, ώστε να υπάρξουν συνέργειες στο πεδίο της διανομής και των εξαγωγών.

Το 2019 η «Ευάγγελος Μαλαματίνας ΑΕΒΕ» πραγματοποίησε πωλήσεις 13,5 εκατ. ευρώ, ενώ, μετά από αρκετά χρόνια, η εταιρεία είχε θετικό EBITDA πέριξ των 400.000 ευρώ.

Μοίρασε το άρθρο!