Στο σφυρί βγαίνει το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας

Πολυτελείς κατοικίες, εμπορικό κέντρο και καταστήματα, ξενοδοχειακή μονάδα αλλά και spa, θα περιλαμβάνει το τουριστικό χωριό, που πρόκειται να δημιουργηθεί στο χώρο του παραλιακού κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, μετά την πώληση του από το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αντί για σχολεία, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις και κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και αναψυχής, που λείπουν από την τσιμεντοποιημένη και γεμάτη πολυκατοικίες, παραλιακή ζώνη του δήμου Θερμαϊκού, η «αξιοποίηση» με τουριστικές εγκαταστάσεις του οικοπέδου φιλέτου των 176 παραλιακών στρεμμάτων, προβλέπεται από το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου που είχε εκπονήσει το ΤΑΙΠΕΔ, και το οποίο δεν απορρίπτει η νυν διοίκηση του οικείου δήμου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΕΡΓΙΑΔΕΣ

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, αρχικά εμφανίσθηκε θετικός ως προς την δημοπράτηση του χώρου από το ΤΑΙΠΕΔ, ιδίως μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου του Ταμείου Δημήτρη Πολίτη σε εκδήλωση τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. Όπως είχε τονίσει ο κ. Πολίτης, σχετικά με το Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας «αν πάνε όλα καλά, έως το τέλος του 2022 θα ξεκινήσουμε τον διαγωνισμό». Ακολούθησε αυτοψία κλιμακίου του ΤΑΙΠΕΔ στο χώρο, παρουσία του δημάρχου Γ. Τσαμασλή, κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι προθέσεις του Ταμείου, τις οποίες χαιρέτισε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, κρίνοντας ως θετική εξέλιξη ότι από την έκταση των 176,6 στεμμάτων με την πυκνή δενδροφύτευση και τα 600 μέτρα του αμμώδους παραλιακού μετώπου, θα δομηθεί το 50%!.

Ωστόσο ο δήμαρχος Θερμαικού Γιώργος Τσαμασλής, εμφανίζεται προσεκτικός στις αναφορές του για την αξιοποίηση του χώρου, τονίζοντας ότι ο δήμος θα τοποθετηθεί με ολοκληρωμένο τρόπο και ανοιχτά, όταν γίνουν γνωστοί οι όροι του διαγωνισμού.  “Πριν να έχουμε στα χέρια μας το τεύχος της δημοπράτησης δεν μπορούμε να κάνουμε καμία συζήτηση» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Οι πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ για τον ανοιχτό διαγωνισμό και πώληση σε ιδιώτες, προχωρά κανονικά και σύντομα μάλιστα ολοκληρώνεται και εγκρίνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα ανοίξει τον δρόμο για την δημοπράτηση του οικοπέδου. Επίσης σύμφωνα και με δημοσιεύματα που προωθούν την ιδέα της αξιοποίησης του χώρου, έχει αναπτυχθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή και ακούγονται και ονόματα πιθανών αγοραστών, όπως του επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη..

«Πρωτοβουλία σώστε το Κάμπινγκ»

Αυτή η κινητικότητα του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και η προσεκτική στάση της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού, έχει προκαλέσει την κινητοποίηση μεγάλης μερίδα των κατοίκων της παραλιακής ζώνης και των τριών κοινοτήτων του δήμου, της Αγίας Τριάδας, των Ν. Επιβατών και της Περαίας, που ζητούν ο χώρος να περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου και να αξιοποιηθεί με κοινωνικά κριτήρια. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Σώστε το Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας», Σπύρος Κουζινόπουλος, η πώληση των 176 παραλιακών στρεμμάτων «θα είναι καταστροφή για το δήμο μας αλλά και για τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας χώρος πολύτιμος για μας και όλη τη Θεσσαλονίκη. Μιλάμε για τσιμεντοποίηση και καταστροφή ενός χώρου πρασίνου»

Σημειώνει δε, πως ο δήμος Θερμαϊκού, έχει υποχρεώσει να απαιτήσει την επιστροφή των οικοπέδων αυτών στην κοινότητα, διότι για να φτιαχτεί το κάμπινγκ από τον ΕΟΤ «είχε γίνει απαλλοτρίωση εκτάσεων της κοινότητας και κατοίκων». «Τώρα, από τη στιγμή που αυτό δεν υφίσταται, αυτές οι εκτάσεις πρέπει να επιστραφούν στον δήμο Θερμαϊκού», τονίζει και αναφέρει ως παράδειγμα το δήμο Δραπετσώνας, στην Αττική, που διεκδίκησε και αξιοποίησε το οικόπεδο του εργοστασίου των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, δημιουργώντας ένα χώρο αναψυχής και πολιτιστικής δράσης.

«Δεν έχουμε σχολεία, δεν έχουμε ούτε ένα χώρο συνεύρεσης» Σημειώνει επίσης, ότι ο δήμος Θερμαϊκού, στερείται βασικών υποδομών και τα 176 αυτά στρέμματα θα ήταν λυτρωτικά για το δήμο. «Δεν διαθέτουμε σχολεία, και τα παιδιά μας, του Γυμνασίου και του Λυκείου αναγκάζονται με το αστικό να πηγαίνουν στο δήμο Θέρμης, στα Πράσινα Φανάρια, όπου βρίσκεται το σχολείο τους. Μέχρι σήμερα θρηνήσαμε δύο παιδιά από τροχαία δυστυχήματα. Είναι ντροπή για το δήμο να μη διαθέτει σχολεία», τονίζει και αναφέρει πως «η τοπική ομάδα ποδοσφαίρου διαθέτει ένα υποτυπώδες γήπεδο, δίπλα σε ρέμα και όταν βρέχει μετατρέπεται σε λίμνη». «Αυτό που προτείνουμε, είναι ο χώρος αυτός να αξιοποιηθεί για σχολεία αθλητικές εγκαταστάσεις και αναψυχής, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας, αλλά και όλη η παραλιακή ζώνη του δήμου, που είναι πυκνά δομημένη και χωρίς κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους» τονίζει.

Αναφέρει δε πως η Πρωτοβουλία Κατοίκων «Σώστε το Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας», το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε δράσεις και κινητοποιήσεις με στόχο να εμποδίσει την ιδιωτικοποίηση και να θέσει σε άλλη κατεύθυνση την αξιοποίηση του χώρου: Στις 4 Δεκεμβρίου θα διοργανώσει δράση καθαρισμού του εγκαταλελειμμένου κάμπινγκ και στις 14 Δεκεμβρίου σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση θα καλέσει όλους τους φορείς και τα κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια και ανοιχτά για το μέλλον του Κάμπινγκ.

 

 

Μοίρασε το άρθρο!