Σουηδικός Οργανισμός Φαρμάκων: «Τετραπλάσιες οι παρενέργειες των εμβολίων COVID-19 από τα συνήθη αντιγριπικά»

Ο Σουηδικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε 31.844 περιπτώσεις παρενεργειών του εμβολίου μόνο για φέτος, την ώρα που έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 30% του πληθυσμού της Σουηδίας. Κι αυτό, σε μία χώρα παρόμοια πληθυσμιακά με την Ελλάδα. Την Ελλάδα, όπου μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση το 25% του πληθυσμού.

 

«Αντί να δει κανείς μόνο την κορυφή του παγόβουνου, πιθανότατα έχει ρίξει μια ματιά και κάτω από την επιφάνεια του νερού», σχολίασε η επικεφαλής του Οργανισμού Φαρμάκων της Σουηδίας σχετικά με τον υψηλό αριθμό παρενεργειών εμβολιασμού.

 

Τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους, έχουν αναφερθεί από Σουηδούς πολίτες στη σουηδική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων 31.844 περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών στους εμβολιασμούς κατά του Covid-19. Αυτό αντιστοιχεί στον όγκο που με τους συνήθεις εμβολιασμούς προκύπτει σε τέσσερα χρόνια.

Η Βερόνικα Άρτουρσον, επικεφαλής του Σουηδικού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Υπάρχει ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός παρενεργειών που αναφέρονται τώρα».

Σύμφωνα με την συμπροεδρεύουσα του εν λόγω φορέα, Έμπα Χάλμπεργκ, αυτό ήταν προφανώς προβλέψιμο: «Το γεγονός ότι το θέμα βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο θα δημιουργήσει σίγουρα πολύ περισσότερες αναφορές από ό,τι θα μπορούσαμε διαφορετικά να έχουμε δει», προβλέπει η Χάλμπεργκ. Προσθέτει δε, ότι «συνήθως βλέπεις μόνο ένα κλάσμα αυτού του αριθμού και μιλάς για την κορυφή του παγόβουνου. Τώρα, κάποιος μάλλον κοίταξε κάτω από την επιφάνεια του νερού».

Όπως μεταδίδει το Russia Today, από τις 31.844 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών, οι 20.004 ήταν για το εμβόλιο της AstraZeneca, οι 9.146 για το εμβόλιο BioNTech/Pfizer και σε 2.106 περιπτώσεις οι παρενέργειες φαίνεται να προκλήθηκαν από το εμβόλιο Moderna.

Στην Ελλάδα δεν έχουν μέχρι στιγμής δοθεί στη δημοσιότητα αναφορές ως προς το πλήθος των παρενεργειών των εμβολίων κατά του COVID-19. Κανείς ωστόσο δε θα έπρεπε να επαναπαύεται, καθώς ο αμερικανικός CDC δημοσίευσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η θνητότητα των εμβολίων είναι δεκαπενταπλάσια από αυτή των συμβατικών εμβολίων.

Μοίρασε το άρθρο!