Σουηδία: Η κυβέρνηση στηρίζει οικονομικά τα νοικοκυριά μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα

Η Σουηδία θα αποζημιώσει τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί χειρότερα από την αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Μίκαελ Ντάμπεργκ, με την κυβέρνηση να προβλέπει τη διάθεση 6 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 583,58 εκατομμύρια ευρώ) για μέτρα.

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καλύψει τρεις μήνες από τον Δεκέμβριο του 2021 με μέγιστο ποσό 2.000 κορωνών (περίπου 194,6 ευρώ) ανά νοικοκυριό τον μήνα. Επίσης, η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι τα χρήματα αυτά θα λάβουν περίπου 1,8 εκατομμύριο νοικοκυριά. “Πρόκειται για έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται για μια έκτακτη κατάσταση”, σημείωσε ο Ντάμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. 

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν στην Σουηδία τους τελευταίους μήνες –ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της χώρας– αν και οι αυξήσεις αυτές ήταν λιγότερο σημαντικές απ’ ό,τι σε πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης. Η ηλεκτρική ενέργεια στη Σουηδία προέρχεται κυρίως από τους δικούς της υδροηλεκτρικούς, αιολικούς και πυρηνικούς σταθμούς και η χώρα δεν στηρίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου. Ωστόσο οι τιμές ορίζονται στις διεθνείς αγορές, πράγμα που σημαίνει ότι οι Σουηδοί καταναλωτές έχουν επίσης πληγεί από την άνοδο των τιμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοίρασε το άρθρο!