22/01/2016
Στην ίδια έρημο όπου ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα ανθρώπινα απολιθώματα, στη λίμνη Τουρκάνα της Κένυας, επιστήμονες βρήκαν τώρα ευρύματα και της πιο αποκορουστικής «εφεύρεσης» του ανθρώπινου είδους, του πολέμου. Τα νέα ευρήματα καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι είχαν πολεμικές συγκρούσεις ακόμη και πριν από 10.000 χρόνια.
Τα ευρήματα στη βόρεια Κένυα αποτελούνται από 27 πτώματα που πιθανότατα ήταν θύματα μιας κτηνώδους σφαγής η οποία έλαβε χώρα πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Ανάμεσά τους 21 ενήλικες (οκτώ γυναίκες, οκτώ άνδρες και πέντε των οποίων το φύλο δεν έχει εξακριβωθεί) και έξι παιδιά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων αυτό είναι το αρχαιότερο εύρημα ανθρώπινου πολέμου, κάτι που αλλάζει άρδην την αντίληψη που επικρατούσε μέχρι προσφάτως για τις πολεμικές συγκρούσεις του ανθρώπου.
Οι πληγές που φέρουν τα πτώματα είναι αρκετά σοβαρές. Το κρανίο ενός από τους νεκρούς άνδρες είχε ένα κομμάτι λεπίδας κατασκευασμένης από οψιδιανό. Τουλάχιστον πέντε από τους νεκρούς φέρουν μεγάλα τραύματα στο κεφάλι. Το σώμα μιας γυναίκας βρέθηκε δεμένο χειροπόδαρα. Ήταν περίπου έξι μηνών έγκυος.
Ανάμεσα στις ανακαλύψεις ήταν όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την σκληρή επίθεση, όπως ξύλινες λεπίδες και βέλη, ενώ η σφαγή έλαβε χώρα στις όχθες μιας λιμνοθάλασσας με αρκετά από τα πτώματα να πέφτουν μέσα στο νερό.
Σύμφωνα με την μελέτη των επιστημόνων τα θύματα αφέθηκαν στο σημείο να πεθάνουν, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ταφής.
Αλλάζει η αντίληψη για τον πόλεμο
Παρά το ότι υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησαν οι πολεμικές συγκρούσεις του ανθρώπου, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι μάχες ξεκίνησαν όταν άρχισαν να υπάρχουν ανθρώπινοι συνοικισμοί.
«Η βασική θεωρεία είναι πως μια ομάδα θέλει αυτό που έχει η άλλη (δύναμη, γη κλπ) και οι δύο ομάδες ανταγωνίζονται για το ίδιο πράγμα σημειώνει η παλαιοανθρωπολόγος Μάρτα Μιραζόν Λαρ από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Ωστόσο τα ευρήματα στη Βόρεια Κένυα δείχνουν πως η συγκεκριμένη σύγκρουση έγινε μεταξύ κυνηγών – τροφοσυλλεκτών.
«Η ανακάλυψή μας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γιατί είναι μια σύγκρουση, μια σκόπιμη σύγκρουση μεταξύ μιας ομάδας κυνηγών – τροφοσυλλεκτών οι οποίοι, στην θεωρία, δεν είχαν ιδιοκτησία ούτε κατείχαν πράγματα που θα τους οδηγούσαν σε τέτοιου είδους επιθέσεις».
Το μυστήριο στην υπόθεση μεγαλώνει, καθώς η επίθεση έλαβε χώρα σε μια εύφορη περιοχή, όπου η τροφή και οι πόροι υπήρχαν σε αφθονία.
«Αυτό» λέει η Λαρ «μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι της Ναταρούκ είχαν πόρους (π.χ. κρέας και ψάρια) ή ακόμη και γυναίκες και παιδιά για τα οποία άλλες ομάδες πίστευαν ότι άξιζε να σκοτώσουν.